Η ενσυνειδητότητα μειώνει την αίσθηση του πόνου, σύμφωνα με έρευνα

Η ενσυνειδητότητα μειώνει την αίσθηση του πόνου, σύμφωνα με έρευνα

Τα τελευταία χρόνια οι έρευνες αποκαλύπτουν όλο και περισσότερο τις εξαιρετικά ισχυρές θετικές επιδράσεις που μπορεί να έχει η ενσυνειδητότητα στο νου και στη ψυχή μας:

Ένας καλός ενσυνείδητος διαλογισμός μπορεί να μειώσει σημαντικά το στρες, το άγχος και άλλα καταθλιπτικά συμπτώματα και η γενική κατάσταση της ενσυνειδητότητας μπορεί επίσης να μας βοηθήσει να επεξεργαστούμε συναισθήματα πιο ξεκάθαρα, να βελτιώσουμε τη μνήμη μας και άλλες γνωστικές λειτουργίες και να απολαμβάνουμε περισσότερο ακόμα και την ερωτική και σεξουαλική μας ζωή.

Έρευνα του 2018 έρχεται να προσθέσει ένα διακριτό σωματικό όφελος στη μακρά λίστα των θετικών επιδράσεων: Οι άνθρωποι που εξασκούν την ενσυνειδητότητα νιώθουν λιγότερο πόνο.

Η έρευνα, που διεξήχθη από τη Σχολή Ιατρικής του Wake Forest ζήτησε από 76 υγιείς συμμετέχοντες που δεν είχαν διαλογιστεί ποτέ στο παρελθόν να συμπληρώσουν ένα ερωτηματολόγιο για να καθοριστεί πόσο φυσικά ενσυνείδητοι είναι (μέτρησαν πόσο συμφωνούσαν με δηλώσεις όπως «Έχω επίγνωση του σώματός μου, είτε όταν μαγειρεύω, τρώω, καθαρίζω ή μιλάω» και «Όταν παρατηρώ ότι το μυαλό μου ξεφεύγει, μπορώ να επιστρέψω στην εμπειρία του εδώ και τώρα»).

Στη συνέχεια, τους έκαναν μια ένεση ενώ παράλληλα υποβάλλονταν σε μαγνητική τομογραφία και αργότερα τους ρώτησαν πόσο πονούσαν. Οι συμμετέχοντες που ήταν περισσότερο έμφυτα ενσυνείδητοι ανέφεραν ότι ένιωθαν λιγότερο πόνο σε σύγκριση με εκείνους που ήταν λιγότερο ενσυνείδητοι.

Όταν οι ερευνητές εξέτασαν τα αποτελέσματα της τομογραφίας, εντόπισαν τα μεγαλύτερα επίπεδα ενσυνειδητότητας συνδέονταν με μεγαλύτερη απενεργοποίηση του οπίσθιου φλοιού του προσαγωγίου, ένα κεντρικό κομμάτι αυτού που αποκαλείται δίκτυο προεπιλεγμένης λειτουργίας.

Το δίκτυο προεπιλεγμένης λειτουργίας ενεργοποιείται όταν ο νους μας περιπλανιέται ή επεξεργάζεται συναισθήματά μας. Όταν εκτελούμε μια εργασία όπως διάβασμα ή γράψιμο, αυτό το δίκτυο επιβραδύνεται καθώς ο εγκέφαλος κατανέμει τους πόρους σε άλλες περιοχές.

«Η ενσυνειδητότητα σχετίζεται με την επίγνωση της ύπαρξης στο παρόν χωρίς έντονες συναισθηματικές αντιδράσεις ή επικρίσεις», αναφέρει ο Fadel Zeidan, καθηγητής νευροβιολογίας και κύριος ερευνητής. «Τα αποτελέσματα της έρευνάς μας αποκάλυψαν ότι τα ενσυνείδητα άτομα καταφέρνουν να εστιάζουν λιγότερο στην εμπειρία του πόνου, η οποία σχετιζόταν με χαμηλότερες αναφορές πόνου».

Με άλλα λόγια, οι ενσυνείδητοι άνθρωποι μπορούσαν μεν να αντιληφθούν τη σωματική αίσθηση του πόνου χωρίς να εστιάζουν σε έντονες συναισθηματικές αντιδράσεις και το αποτέλεσμα είναι φυσικά η μικρότερη ευαισθησία στον πόνο.

Ο κ. Zeidan είπε ότι αυτά τα ευρήματα επιβεβαιώνουν τη δύναμη της ενσυνειδητότητας και τους διαλογισμού καθώς και τις «θεραπευτικές» της ιδιότητες ειδικά όσον αφορά στην επεξεργασία του πόνου.

Αν λοιπόν αντιμετωπίζετε χρόνιο σωματικό πόνο, μπορείτε να δοκιμάσετε την πρακτική του διαλογισμού (υπάρχουν διαδικτυακά μαθήματα, αλλά και ειδικευμένα κέντρα) ή βρείτε άλλους τρόπους ενδυνάμωσης της έμφυτης ενσυνειδητότητάς σας. Θα εκπλαγείτε με το πώς η ενσυνείδητη στάση σας προς τη ζωή θα επηρεάσει τον τρόπο που βιώνετε τον πόνο, τόσο νοητικά, όσο και σωματικά.

Πηγή

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα