Επανεμφανίστηκε η Ταϊβανέζικη Λεοπάρδαλη Formosan που είχε εξαφανιστεί από το 1983

Επανεμφανίστηκε η Ταϊβανέζικη Λεοπάρδαλη Formosan που είχε εξαφανιστεί από το 1983

Ο κόσμος μας έχει μετατραπεί σε ένα δύσκολο και επικίνδυνο μέρος, με τους επιστήμονες να λένε ότι η Γη μας, βρίσκεται σήμερα στην έκτη μαζική εξαφάνιση των φυτών και των ζώων καθώς πολλά από αυτά εξαφανίζονται με ρυθμό από 1.000 έως και 10.000 φορές γρηγορότερα από το φυσιολογικό.

Ωστόσο, σε κάποιες σπάνιες περιπτώσεις, ίσως δεν είναι πολύ αργά – αφού οι αναφορές για την κατάρρευση ενός ζωικού είδους μπορεί να ήταν πρόωρες, ακόμα κι αν το είδος παραμένει σε σοβαρό κίνδυνο.

Μια τέτοια περίπτωση συνέβη στην Ταϊβάν, όπου ένα σπάνιο είδος μεγάλης γάτας, η λεοπάρδαλη Formosan, έχει εντοπιστεί στην έρημο από πολλούς ανθρώπους σε ολόκληρο το νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας, σύμφωνα με την Taiwan News.

Η λεοπάρδαλη Formosan, είχε θεαθεί τελευταία φορά το 1983 και το 2013 ανακηρύχθηκε ως εξαφανισμένο είδος.

Η λεοπάρδαλη εντοπίστηκε από ομάδες ιθαγενών που περιπολούσαν στην περιοχή του Paiwan και είδαν το αιλουροειδές να σκαρφαλώνει σε ένα δέντρο. Την λεοπάρδαλη είδαν επίσης και δύο άτομα που επέβαιναν σε μηχανή, πριν εκείνη εξαφανιστεί γρήγορα από τα μάτια τους.

Τα μέλη των φυλών της γύρω περιοχής ασκούν πιέσεις στις αρχές της Ταϊβάν για να σταματήσουν την υλοτομία στην περιοχή, να σταματήσουν το κυνήγι των άγριων ζώων που γίνεται από ξένους και γενικά, να σταματήσουν όλες οι δραστηριότητες που βλάπτουν τη γη.

Η λεοπάρδαλη Formosan είναι γνωστό ότι είναι πολύ ευκίνητη και άγρυπνη, παρακάμπτοντας τις ανθρώπινες προσπάθειες να την παγιδεύσουν και να τη συλλάβουν, προκειμένου να την προστατεύσουν ως είδος.

Ο καθηγητής Liu Chiung-hsi του Πανεπιστημίου Taitung δήλωσε: “Πιστεύω ότι αυτό το ζώο εξακολουθεί να υπάρχει.”

Ο καθηγητής Liu σημείωσε επίσης ότι, αυτόχθονες ιθαγενείς τον διαβεβαίωσαν ότι είχαν πιάσει και σκοτώσει λεοπαρδάλεις Formosan στα τέλη της δεκαετίας του 1990 αλλά είχαν κάψει τα σώματά τους από φόβο μήπως παραβιάσουν τον νόμο της Ταϊβάν για την προστασία της άγριας φύσης.

Από το 2001 έως το 2013, ομάδα Αμερικανών και Ταϊβανέζων ζωολόγων έψαξε την περιοχή, αλλά απέτυχε να δει το ζώο έστω και μία φορά, γεγονός που τους οδήγησε στην ανακοίνωση ότι η λεοπάρδαλη Formosan εξαφανίστηκε επισήμως.

Photo Credits: Shutterstock

Πηγή

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα