Για πρώτη φορά, ένας κβαντικός υπολογιστής έχει εκτελέσει μια υπολογιστική εργασία που θα ήταν ουσιαστικά αδύνατον να ολοκληρωθεί από έναν συμβατικό υπολογιστή, σύμφωνα με μια ομάδα της Google.
Επιστήμονες και μηχανικοί από το εργαστήριο της εταιρείας στη Σάντα Μπάρμπαρα έκαναν την ανακοίνωση, σε μια έκθεση που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature. Είπαν ότι η μηχανή τους ήταν σε θέση να ολοκληρώσει τη συγκεκριμένη δουλειά σε μόλις 200 δευτερόλεπτα – και ότι οι πιο ισχυροί υπερυπολογιστές στον κόσμο θα χρειάζονταν 10.000 χρόνια για να επιτελέσουν το ίδιο έργο.
Η ίδια η εργασία, η οποία περιελάμβανε την εκτέλεση μιας τυχαία επιλεγμένης ακολουθίας οδηγιών, δεν έχει συγκεκριμένες πρακτικές χρήσεις. Αλλά οι ειδικοί λένε ότι το επίτευγμα εξακολουθεί να είναι σημαντικό ως απόδειξη της μελλοντικής υπόσχεσης του κβαντικού υπολογιστικού συστήματος.
Ο William Oliver από το MIT συνέκρινε το κατόρθωμα με την πρώτη επιτυχημένη πτήση από τους αδελφούς Wright. «Σαν γεγονός αυτό που αντιπροσώπευε ήταν κάτι το πρωταρχικό», γράφει σε ένα σχόλιο που συνοδεύει τη μελέτη.
Διαβάστε επίσης: Σουηδία: Εμφυτεύσιμα τσιπ αντί για ταυτότητες και πιστωτικές κάρτες
Οι επιστήμονες της Google χαιρετίζουν το επίτευγμα ως την πρώτη επίδειξη της λεγόμενης «κβαντικής υπεροχής». Η φράση δημιουργήθηκε το 2012 από τον John Preskill , θεωρητικό φυσικό στο Caltech, για να περιγράψει το σημείο στο οποίο οι κβαντικοί υπολογιστές μπορούν να κάνουν πράγματα που οι κλασικοί υπολογιστές δεν μπορούν.
Δεν συμφωνούν όλοι ότι η ανακοίνωση της Google αποτελεί πραγματική κβαντική υπεροχή. Οι επιστήμονες υπολογιστών στην IBM έχουν αντιτάξει ότι ο ισχυρότερος υπερυπολογιστής τους, που ονομάζεται Σύνοδος Κορυφής, θα μπορούσε να ολοκληρώσει το ίδιο έργο σε 2,5 ημέρες αντί για 10.000 χρόνια.
Η επιτυχία της Google, σύμφωνα με τον Preskill είναι ένα αξιόλογο σκαλοπάτι στον μακρύ δρόμο προς την κβαντική υπεροχή.
Ο Preskill μίλησε στους Times για το πού βρίσκεται σήμερα ο κβαντικός υπολογιστής και ποια είδη μεγάλων προβλημάτων μπορεί να μας βοηθήσει να λύσουμε στο μέλλον.
Ας μην ξεχνάμε όμως ότι, αυτή είναι μια ολοκαίνουργια τεχνολογία που έχει ακόμη, πολλά άγνωστα στοιχεία.