Η επίδραση του γάμου στη μακροζωία

Η επίδραση του γάμου στη μακροζωία

Ποια επίδραση έχει ο γάμος στη μακροζωία; Πολλοί λένε:

“Παντρέψου για να ζήσεις πολλά χρόνια”. Αλλά είναι έτσι τα πράγματα;

Ο Δρ Χάουαρντ Φρίντμαν, ψυχολόγος στο Πανεπιστήμιο Ρίβερσαϊντ της Καλιφόρνιας και συγγραφέας του βιβλίου “Το πρότζεκτ της μακροζωίας”, υπήρξε επικεφαλής μιας μακροχρόνιας έρευνας που ξεκίνησε το 1921 από τον ψυχολόγο Λιούις Τέρμαν και συνεχίστηκε από τον ίδιο.

Στη μελέτη αυτή παρακολουθήθηκε η ζωή 1500 ατόμων, από την παιδική ηλικία έως τα γεράματα, και μελετήθηκαν διάφοροι παράγοντες μακροζωίας.

Σχετικά με το γάμο, τα συμπεράσματα ήταν διαφορετικά για άνδρες και γυναίκες. Για τους άνδρες ένας καλός γάμος, ένας γάμος μέσα στον οποίο είναι καλά προσαρμοσμένοι, φαίνεται να προάγει την υγεία και τη μακροζωία τους. Το διαζύγιο φαίνεται να επηρεάζει αρνητικά περισσότερο τους άνδρες.

Για τις γυναίκες τα πράγματα είναι διαφορετικά. Γυναίκες που δεν παντρεύτηκαν, ή χώρισαν, ή χήρεψαν συχνά φαίνεται να ζουν καλά έως πολύ καλά.

Φαίνεται ότι, όταν οι γυναίκες “ξεφορτώνονται” τους ενοχλητικούς συζύγους είναι πιο υγιείς. Αντίθετα, οι άνδρες που χωρίζουν και μένουν μόνοι έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για πρόωρη θνησιμότητα. Γι’ αυτό, ας προσέχουν οι άνδρες να μην είναι τόσο “ενοχλητικοί” για τις γυναίκες τους, ώστε να ζήσουν οι ίδιοι περισσότερο….

Είναι γνωστά τα ανέκδοτα που κυκλοφορούν για τις γυναίκες που χώρισαν ή έμειναν χήρες. Αυτό μερικές φορές καταλήγει σε ακραίες απόψεις όπως αυτή της Σκωτσέζας Τζέσι Γκάλαν που στα 109 της χρόνια έδωσε τη συμβουλή: “Μην παντρευτείτε ποτέ για να ζήσετε πολλά χρόνια”.

Όλα, λοιπόν, εξαρτώνται από την ποιότητα της σχέσης των συζύγων. Ένας γάμος με αμοιβαία αγάπη και φροντίδα μεταξύ των συζύγων αλλά και των μελών της οικογένειας συνδέεται με καλύτερη υγεία, χαμηλότερο κίνδυνο άνοιας και μακροζωία.

Το αντίθετο δημιουργεί δυσεπίλυτα προβλήματα για όλους. Όταν το ζευγάρι βρίσκεται σε συνεχείς συγκρούσεις και δεν υπάρχει στοργή μεταξύ τους, τα άτομα είναι λιγότερο ευτυχισμένα απ’ αυτά που δεν έχουν παντρευτεί. Ήδη έχουμε αναφερθεί για το πόσο δηλητηριάζουν τον οργανισμό μας τα αρνητικά συναισθήματα.

Η έρευνα έδειξε, επίσης, ότι το διαζύγιο των γονιών έχει πολλές φορές αρνητική επίδραση στη μετέπειτα ζωή, στην υγεία και στη διάρκεια ζωής των παιδιών. Το διαζύγιο ωθεί συχνά το παιδί σε περισσότερο κάπνισμα, μεγαλύτερη κατανάλωση αλκοόλ, ελλιπή εκπαίδευση, μικρότερη πιθανότητα για επιτυχία στην εργασία ή ένα πιθανό δικό του διαζύγιο.

Εδώ, παίζει μεγάλο ρόλο η προσωπικότητα και η δύναμη του χαρακτήρα. Άτομα με ωριμότητα και ισχυρή προσωπικότητα κατάφεραν να έχουν καλύτερες σχέσεις, περισσότερες επιτυχίες στη ζωή, καλύτερη υγεία και μακροζωία.

Απόσπασμα από το βιβλίο της Ρούλας Γκόλιου “Μακροζωία Ο Απόλυτος Οδηγός” από τις εκδόσεις Ιβίσκος

 

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα