Η επίδραση του λευκού και του μαύρου στο σπίτι

Η επίδραση του λευκού και του μαύρου στο σπίτι

Το λευκό

Το άσπρο αποτελεί φασματική σύνθεση όλων των χρωμάτων. Οι λευκές παλμικές κινήσεις είναι τα πιο ταχεία μήκη κύματος του φάσματος των χρωμάτων.

Οι επιδράσεις του στην ύπαρξή μας είναι θεία αντίληψη, ταπεινότητα και δημιουργική φαντασία. Είναι επίσης εξαγνιστικό. Το λευκό χρώμα είναι η ενέργεια και η δύναμη που μετουσιώνει την εστίαση της φαντασίας. Μας οδηγεί σε υψηλότερα επίπεδα πνευματικού συντονισμού και θεϊκής αγάπης. Το λευκό χρώμα είναι αγνότητα και τελειότητα. Μπορεί να αποτελέσει ένα εξαιρετικό θεραπευτικό χρώμα για όλα τα δωμάτια, γιατί η ενέργειά του εμπεριέχει τη δύναμη της μεταμόρφωσης.

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί επιτυχώς σε οποιοδήποτε δωμάτιο στο σπίτι. Παρ’ όλα αυτά, αν έχετε κάποιο δωμάτιο βαμμένο άσπρο με αξεσουάρ διακόσμησης στο ίδιο χρώμα μπορεί να δημιουργεί την αίσθηση πνευματικής στειρότητας, μπορεί να φαίνεται αφιλόξενο και καθόλου ελκυστικό.

Το λευκό χρώμα δημιουργεί την αίσθηση καθαρότητας και αγνότητας, αλλά, με μόνη εξαίρεση το δωμάτιο που χρησιμοποιείτε για διαλογισμό, τα υπόλοιπα δωμάτια είναι προτιμότερο να τα τονίζετε με χρωματιστά αξεσουάρ διακόσμησης και φωτογραφίες ή να χρωματίσετε ελαφρά το λευκό με ροδακινί, χρυσό ή μπλε.

Το μαύρο

Το μαύρο είναι το μυστήριο και το άγνωστο. Ανήκει στο βασίλειο του εξωπραγματικού και του ιδανικού. Είναι εσωστρεφές χρώμα, σε αντίθεση με το λευκό. Υποδηλώνει συστολή ενώ το λευκό εκφράζει διαστολή.

Το μαύρο είναι το σκοτεινό χρώμα του χειμώνα όπου η ζωή παραμένει κοιμωμένη και προετοιμάζεται να βλαστήσει.

Διαβάστε επίσης: Η επίδραση του λευκού και του μαύρου στο σπίτι

Από το σκοτάδι προέρχεται η νέα ζωή. Το μαύρο απορροφάει ενώ το λευκό ανακλά. Το μαύρο είναι σιωπηλό και ακίνητο. Είναι το τέλος και η αρχή. Η μέρα μας τελειώνει κι αρχίζει το σκοτάδι.

Σε κάποιους πολιτισμούς, οι καλογριές, οι καλόγεροι, οι ιερείς και οι άνθρωποι που πενθούν φοράνε μαύρα ρούχα, γιατί το μαύρο είναι το χρώμα της εσωτερικότητας.

Το μαύρο εστιάζει την προσοχή στον εσωτερικό κόσμο, είτε προς αναζήτηση του πνευματικού κόσμου είτε προς επεξεργασία των συναισθημάτων θλίψης.

Αν το μαύρο επικρατεί σ’ ένα δωμάτιο, τότε μπορεί να δημιουργηθούν αισθήματα εξουθένωσης και κατάθλιψης. Τα αντικείμενα όμως σε μαύρο χρώμα, μπορούν να προκαλέσουν γένεση δράματος και δύναμη σ’ ένα δωμάτιο, και μπορούν να τονίσουν και να προσδιορίσουν ένα δωμάτιο με τον ίδιο τρόπο με τον οποίο τα χρώματα του πλαισίου σε μια φωτογραφία μπορούν να τονίσουν και να αναδείξουν το χρώμα της.

Δεν υπάρχουν κακά χρώματα. Το κάθε ένα έχει τις δικές του μοναδικές ιδιότητες και την ιδιαίτερη δύναμή του.
Παρ’ όλα αυτά, για τα περισσότερα σπίτια, μπορεί να είναι δύσκολο να ζήσει κανείς σ’ ένα δωμάτιο στο οποίο επικρατεί το μαύρο χρώμα.

Απόσπασμα από το βιβλίο της Ντενίς Λιν «Ιερός Χώρος» από τις εκδόσεις Κέδρος

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα