Η επίδραση του πράσινου, μπλε και μωβ χρώματος στο σπίτι μας

Η επίδραση του πράσινου, μπλε και μωβ χρώματος στο σπίτι μας

Το πράσινο

Το πράσινο είναι το σημείο ισορροπίας ανάμεσα στο θερμό εξωστρεφές φάσμα που περιλαμβάνει το κόκκινο, το πορτοκαλί και το κίτρινο, και στα ήρεμα εσωστρεφή χρώματα του μπλε, του λουλακιού και του βιολετού.

Έτσι λοιπόν το πράσινο διεγείρει συναισθήματα ισορροπίας, αρμονίας, ειρήνης, ελπίδας, ανάπτυξης και θεραπείας.

Υπάρχει παντού στη φύση και συμβολίζει τις πλούσιες δυνάμεις ανανέωσης του σύμπαντος. Το πράσινο μας υπενθυμίζει ότι πάντα θα υπάρχουν αποθέματα.

Συχνά στα νοσοκομεία οι γιατροί φοράνε πράσινες μπλούζες. Αυτό είναι πολύ καλό γιατί το πράσινο είναι ξεκούραστο και θεραπευτικό χρώμα.

Είναι κατάλληλο για οποιοδήποτε δωμάτιο. Είναι γαλήνιο και ταυτόχρονα και ενδυναμωτικό. Προτιμώ συνήθως να έχω λίγο πράσινο χρώμα στο λουτρό – πράσινες πετσέτες ή ακόμα φυτά, ή πράσινα διακοσμητικά αντικείμενα ή ακόμα κι έναν τοίχο βαμμένο πράσινο.

Αφού το λουτρό είναι το δωμάτιο που συμβολίζει τον εξαγνισμό και την ανανέωση, το πράσινο χρώμα είνα τέλειο για το χώρο αυτό.

Αν επιλέξετε να χρησιμοποιήσετε πράσινο χρώμα στο λουτρό σας θα πρέπει να είναι ανοιχτό ανοιξιάτικο πράσινο, ή ένα καθαρό πράσινο της απόχρωσης των φύλλων, κι όχι κάποια απόχρωση του χακί ή άλλη σκοτεινή.

Το Μπλε

Το μπλε είνα το πρώτο χρώμα του γαλήνιου φάσματος χρωμάτων. Διεγείρει την αναζήτηση της εσωτερικής αλήθειας. Βοηθάει την επίτευξη της εσωτερικής γαλήνης και την προσπάθεια πραγματοποίησης των προσωπικών ιδανικών.

Το μπλε χρώμα διεγείρει την έμπνευση, τη δημιουργία, την πνευματική κατανόηση, την πίστη και την αφοσίωση. Επιτρέπει την κυριαρχία της πραότητας, της ευχαρίστησης, της υπομονής και της αυτοκυριαρχίας. Χρησιμοποιείται επίσης για την ελάττωση του πόνου.

Το 1982 η δρ Σάρον Μακντόναλντ πραγματοποίησε μια έρευνα σε εξήντα γυναίκες που έπασχαν από ρευματική αρθρίτιδα για να διαπιστώσει αν το χρώμα μπορεί να επηρεάσει το αίσθημα του πόνου. Διαπιστώθηκε ότι η έκθεση στο μπλε φως ελάττωνε σημαντικά τον πόνο.

Ένα ζεστό ανοιχτό μπλε χρώμα είναι κατάλληλο για τη χαλάρωση ενός υπερκινητικού παιδιού. Είναι επίσης κατάλληλο για το δωμάτιο στο οποίο πραγματοποιείται διαλογισμός ή για το υπνοδωμάτιο ή οποιοδήποτε δωμάτιο στο οποίο επιθυμείτε να επικρατεί ατμόσφαιρα γαλήνης.

Το Μωβ

Όπως συμβαίνει και με το μπλε χρώμα, οι επιδράσεις του μωβ είναι καταπραϋντικές, ανακουφιστικές και χαλαρωτικές. Πολύ συχνά το μωβ σχετίζεται με την πνευματική συνείδηση και τη διαίσθηση.

Όταν ένα άτομο επιλέγει το μωβ ως το προσωπικό του χρώμα είναι συνήθως θεωρητικό, εμπνευσμένο, έχει πίστη στο μέλλον και είναι ικανό να εναρμονίζεται με τον εσωτερικό κόσμο των άλλων.

Το μωβ συμβολίζει την πνευματική μας αντίληψη και τη διαίσθηση. Είναι τόσο επιβλητικό χρώμα, που δεν το συνιστώ για να βάψετε ένα ολόκληρο δωμάτιο με αυτό. Είναι προτιμότερο να χρησιμοποιήσετε για να τονίσετε ένα άσπρο, πράσινο ή κίτρινο δωμάτιο.

Μπορεί επίσης να ανακατευτεί με άσπρη μπογιά για να δημιουργηθεί μια απαλή μενεξεδιά απόχρωση ή ένα ανοιχτό ελαφρύ μωβ που είναι εξαιρετικό για δωμάτιο διαλογισμού, ή για ένα δωμάτιο στο οποίο επιτελείτε θεραπευτικό έργο και προπάντων πνευματική θεραπεία.

Προσωπικά πιστεύω πως η απόχρωση του δωματίου στο οποίο γίνεται διαλογισμός παίζει σημαντικό ρόλο, γιατί μπορεί να επηρεάσει το πώς νιώθετε όταν βρίσκεστε στο δωμάτιο αυτό. Άλλαξα το χρώμα του δωματίου που κάνω διαλογισμό τρεις φορές, μέχρι που «ένιωσα» πως πέτυχα την ακριβή απόχρωση του μωβ, έναν ανοιχτό μπλε τόνο του αμέθυστου.

Στο δωμάτιο που κάνω διαλογισμό έχω επίσης έντονες νότες χρυσού, που ισορροπούν με εξαιρετικό τρόπο το μοβ. Τα δωμάτια σε ανοιχτό μοβ χρώμα είναι επίσης πολύ ευεργετικά για ανάρρωση.

Απόσπασμα από το βιβλίο της Ντενίς Λιν «Ιερός Χώρος» από τις εκδόσεις Κέδρος

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα