Η επίδραση των τοξικών και των θετικών ανθρώπων στη ζωή μας

Η επίδραση των τοξικών και των θετικών ανθρώπων στη ζωή μας

Κάποιοι άνθρωποι μπορούν να ξεζουμίσουν ολόκληρη τη ζωή σας – αν τους αφήσετε. Είναι αυτοί που είναι πάντα έτοιμοι να επικρίνουν και να κάνουν σκληρά σχόλια πίσω από την πλάτη μας. Θεριεύουν όταν επισημαίνουν τις ανεπάρκειες μας και απολαμβάνουν να υπενθυμίζουν τις αδυναμίες μας.

Τους αρέσει να μας επιτίθενται όταν είμαστε πιο ευάλωτοι και να μας χτυπούν όταν βρεθούμε πεσμένοι κάτω. Επιπλέον, χαίρονται την κάθε στιγμή που είμαστε τρωτοί και αρπάζουν κάθε ευκαιρία να πελεκήσουν τον αυτοσεβασμό μας.

Κατά βάθος είναι ανασφαλείς και δυστυχισμένοι άνθρωποι που έχουν ανακαλύψει ότι αισθάνονται καλά με τον εαυτό τους όταν αισθάνονται άσχημα οι άλλοι.

Προσοχή: μείνετε μακριά από αυτούς τους τοξικούς ανθρώπους – είναι η προσωποποίηση των τύψεων και των αρνητικών αναθυμιάσεων.

Αντί γι’ αυτούς τους ανθρώπους, φροντίστε να βρίσκονται γύρω σας άνθρωποι θετικοί και υποστηρικτικοί, που θα σας ενθαρρύνουν και θα πιστεύουν σ’ εσάς.

Οι άνθρωποι αυτοί χαμογελούν πολύ, τους αρέσει να γελούν με τη ζωή και βρίσκονται πάντα εκεί που πρέπει για να σας ενθαρρύνουν. Διακρίνουν τις δυνατότητές σας ακόμη και όταν δεν το δείχνετε και θεωρούν την κάθε μέρα ευκαιρία για να κάνετε κάτι σπουδαίο.

Εκείνοι είναι επίσης που θα ενισχύσουν την αυτοπεποίθησή σας όταν βρεθείτε απέναντι σε κάποια πρόκληση και θα ανυψώσουν το ηθικό σας αν βρεθείτε στα τάρταρα ή μπλεχτείτε σε έναν φαύλο κύκλο.

Είναι αιώνια αισιόδοξοι και ακαταμάχητοι υποστηρικτές. Καλύπτουν τα νώτα σας και πάντα θα βρίσκονται στο πλευρό σας.

Η Γουέντι, η πρώτη αντιπρόεδρος και υπεύθυνη ανθρώπινου δυναμικού σε μια μεγάλη εταιρεία όπου εργαζόμουν στην αρχή της σταδιοδρομίας μου, δεν ήταν από αυτούς τους θετικούς και υποστηρικτικούς ανθρώπους. Ήταν ουσιαστικά τύραννος, οι υπάλληλοι την αποκαλούσαν Τοξική Γουέντι και ήταν διαβόητη εξαιτίας της δηκτικής γλώσσας, των σκληρών αστείων και των υβριστικών της τρόπων.

Διαβάστε επίσης: Ποιος θα φροντίσει εσένα!

Όταν αποχώρησα από την εταιρεία, με κάλεσε ο διευθύνων σύμβουλος που με ρώτησε γιατί έφευγα. Η απάντησή μου ήταν ευθύτατη: «Θα το μετάνιωνα αν έμενα έστω και μία μέρα παραπάνω. Νομίζω ότι θα δείτε πολύ κόσμο να φεύγει αν κρατήσετε την επικεφαλής των ανθρώπινων πόρων. Σε κανέναν δεν αξίζει τέτοια κακομεταχείριση. Το παλαβό είναι ότι πρόκειται για την υπεύθυνη για τους ανθρώπους!»

Ύστερα από μερικούς μήνες, μου τηλεφώνησε ένας από τους τέως συνεργάτες μου, που μου είπε ότι η Τοξική Γουέντι είχε εκπαραθυρωθεί εξαιτίας ενός άσχημου ηθικού σκανδάλου. Όσο κι αν αποδόθηκε δικαιοσύνη, η ζημιά που είχε προκαλέσει δεν ήταν δυνατό να διορθωθεί.

Η παραμονή γύρω από τοξικούς ανθρώπους είναι συνταγή για τύψεις. Βγάλτε τους από τη ζωή σας και μείνετε όσο μπορείτε πιο μακριά τους. Φροντίστε να έχετε στο περιβάλλον σας θετικούς ανθρώπους. Απλώς και μόνη η παρουσία τους γύρω σας θα σας κάνει να νιώθετε ότι έχετε μεγαλύτερη ενέργεια, κίνητρα, αυτοπεποίθηση, έμπνευση, ευτυχία και ζωντάνια.

Μείνετε μακριά από τους τοξικούς ανθρώπους και ζήστε γύρω από ανθρώπους που βγάζουν τον καλύτερο εαυτό σας.

Απόσπασμα από το βιβλίο του Marc Muchnick «Δεν μετανιώνω ξανά!» από τις εκδόσεις Θέσις

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα