Είναι σημαντικό να είμαστε ειλικρινείς με τον εαυτό μας. Άλλωστε, πολλοί είναι εκείνοι που μας λένε αυτό που θέλουμε ακούσουμε αντί να μοιραστούν μαζί μας μια ειλικρινή οπτική. Αλλά, πού βρίσκονται τα όρια ανάμεσα στην ειλικρίνεια και στην πεισματική αρνητικότητα; Είναι πρακτικό να είμαστε οι μεγαλύτεροι φαν μας; Ή απλά κοροϊδεύουμε τον εαυτό μας στο να σκεφτεί ότι είμαστε ικανοί ενώ στην πραγματικότητα δεν είμαστε;
Η συνεχής αυτο-αμφισβήτηση δεν είναι ποτέ κάτι καλό. Ορισμένες φορές, μας απομακρύνει από μια πιθανή καλή ευκαιρία. Η αυτό-αμφισβήτηση θα μπορούσε ακόμα και να μας κάνει να υποχωρήσουμε πριν καν προσπαθήσουμε να δούμε αν μπορούμε να τα καταφέρουμε. Αν και η ειλικρίνεια είναι ζωτικής σημασίας, είναι σημαντικό να μάθουμε πώς να ησυχάζουμε τον εσωτερικό μας κριτή. Μπορείτε να είστε ειλικρινείς, αλλά και παράλληλα αισιόδοξοι. Και παρακάτω σας προτείνουμε πώς μπορείτε να το καταφέρετε.
Θετικός εσωτερικός διάλογος
Ξεπεράστε την επικριτική φωνή στο κεφάλι σας χρησιμοποιώντας θετικό εσωτερικό διάλογο. Αντί απλά να υποθέτετε ότι δεν είστε αρκετά καλοί ή ότι δεν είστε επιτυχημένοι, πείτε δυνατά τις παρακάτω φράσεις: «Μπορώ να το κάνω» ή «Η σκληρή μου δουλειά θα φέρει αποτέλεσμα».
Κοιταχτείτε στον καθρέφτη
Εξασκηθείτε χρησιμοποιώντας θετικό εσωτερικό διάλογο ενώ παράλληλα κοιτάζεστε στον καθρέφτη, έτσι ώστε να μιλάτε κυριολεκτικά στον εαυτό σας. Ακολουθήστε την εξής άσκηση: Βρείτε ένα καινούριο πράγμα που αγαπάτε στον εαυτό σας κάθε μέρα. Το πρωί, πριν ξεκινήσετε τη μέρα σας, κοιταχτείτε στον καθρέφτη και πείτε «Αγαπώ το σώμα μου». Αντικαταστήστε τη λέξη «σώμα» με λέξεις όπως χαμόγελο, μάτια ή για κάποιο στοιχείο του χαρακτήρα σας. Δείτε πόσες συνεχόμενες μέρες μπορείτε να καταφέρετε χωρίς να επαναλάβετε μία ιδιότητα ή ένα χαρακτηριστικό που αγαπάτε στον εαυτό σας.
Η στάση σας καθοδηγεί τη συμπεριφορά σας
Όσο περισσότερο χρησιμοποιούμε θετικό εσωτερικό διάλογο, τόσο περισσότερο τον πιστεύουμε. Εκείνες οι λέξεις γίνονται μάντρα και λέμε θετικά πράγματα για τον εαυτό μας όλο και πιο τακτικά. Η στάση μας καθοδηγεί τη συμπεριφορά μας. Οπότε, μια θετική στάση θα κάνει να επιμείνουμε όλο και περισσότερο σε μια δύσκολη περίσταση.
Είναι φυσιολογικό να αμφισβητούμε τον εαυτό μας. Να είστε ειλικρινείς όταν αξιολογείτε τις δικές σας δυνάμεις και τις περιπτώσεις ευκαιριών που σας εμφανίζονται. Να έχετε γύρω σας άτομα που στηρίζουν εσάς και τα όνειρά σας. Συμμετέχετε σε διαδικτυακές κοινότητες ή σε ομάδες στήριξης για να σας δώσουν τα εργαλεία και την κατανόηση που χρειάζεστε για να πετύχετε. Και να γνωρίζετε ότι είναι εντάξει να αποτύχετε πού και πού! Όταν επανέρχεστε μετά από αποτυχία, είμαστε πολύ πιο κοντά στην επιτυχία. Να θυμάστε ότι είτε μαθαίνουμε να αποτυγχάνουμε, είτε αποτυγχάνουμε να μάθουμε. Ποιο μονοπάτι θα επιλέξετε;
Amy Cooper Hakim, οργανωτική ψυχολόγος