Το μετρό συνεχίζει τις εκσκαφές ώστε να ενώσει την πόλη της Θεσσαλονίκης υπογείως και, όπως και στην Αθήνα, τα πράγματα καθυστερούν εκνευριστικά!
Όχι μόνο επειδή είμαστε… Έλληνες, όρος που χρησιμοποιείται περιπαιχτικά πολλές φορές όταν θέλουμε να δηλώσουμε ότι κάτι το κάνουμε με το πάσο μας, αλλά και επειδή σκάβουμε σε περιοχές που κατοικούνται εδώ και χιλιάδες χρόνια από… Έλληνες!
Οι Αρχαιολόγοι της Εφορίας Θεσσαλονίκης Κρινώ Κωνσταντινίδου, Στέλλα Βασιλειάδου, Τάνια Πρωτοψάλτη, Ελένη Λαμπροθανάση και Σταυρούλα Τζεβρένη, παρουσίασαν τα πολύτιμα ευρήματα τα οποία έχουν δει το φως κατά τα τελευταία δέκα σχεδόν έτη από την έναρξη των εργασιών του μετρό στη συμπρωτεύουσα.
Από ανατολικά της πόλης στον σταθμό Φλέμινγκ ως δυτικά μέχρι το νέο σιδηροδρομικό σταθμό, η αρχαία πόλη της Θεσσαλονίκης έχει αποκαλυφθεί σε μεγάλο βαθμό και σε μεγάλο βάθος των αιώνων.
Ξεκινά από το προκασσάνδρειο πόλισμα των αρχών του 4ου π.Χ. αιώνα, π’οπλη η οποία είχε χτιστεί σύμφωνα με τα πολεοδομικά πρότυπα των αρχαίων Ολύνθου και Πέλλας.
Διαπερνά το νεκροταφείο των Ρωμαϊκών χρόνων 2ου – 4ου αιώνος, το οποίο αποκαλύπτει άγνωστο ως τώρα οικισμό, κι έπειτα συνδέει την Ανατολική Νεκρόπολη της πόλης η οποία βρίσκεται στην περιοχή του σταθμού Συντριβάνι.
Στους σταθμούς της Αγίας Σοφίας και Ελευθερίου Βενιζέλου συμπληρώνεται ο τότε τοπογραφικός χάρτης της πόλης με την Εγνατία οδό να την διασχίζει.
Πάνω απ’ όλα αυτά, αποκαλύπτονται αρχιτεκτονικές των Βυζαντινών χρόνων με κρήνες, πλακόστρωτα της αγοράς και οικισμούς των ύστερων αρχαίων χρόνων.
Οι εργασίες του μετρό – ανασκαφές, καταλήγουν στη Δυτική πλευρά της πόλης στο Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό, αποκαλύπτοντας τη Δυτική Νεκρόπολη της πόλης, εποχής 2ου – 4ου αιώνα π.Χ.
Ένα πραγματικό ταξίδι στον χρόνο, λίγα μόλις μέτρα κάτω από τις σημερινές λεωφόρους και σοκάκια της πόλης, δείχνει πως ο πλούτος, η ζωντάνια και η ομορφιά της Θεσσαλονίκης, ήταν πόλος έλξης και πολιτισμού για όλους τους λαούς που είχαν την τιμή να φιλοξενηθούν στις γειτονιές της ανά τους αιώνες.