Πως να διαπιστώσετε σε τι επίπεδο βρίσκεται η συνειδητότητά σας

Πως να διαπιστώσετε σε τι επίπεδο βρίσκεται η συνειδητότητά σας

Η Συνειδητότητα θα μπορούσε να παρομοιαστεί με ένα είδος «εμφανιστή» νοερών φωτογραφιών μας, που εμφανίζει στη ζωή μας οτιδήποτε περνάει από το πεδίο της.

Είναι το φως που φωτίζει ένα φιλμ – το τμήμα των ειδικών εφέ που επεξεργάζεται την ψευδαίσθηση και την κάνει να μοιάζει πραγματική.

Εφοδιάζει με πληροφορίες τις αισθήσεις μας και εμφανίζει στη ζωή μας οτιδήποτε σκεφτόμαστε.

Ενώ η καθαρή Συνιδητότητα είναι μια άμορφη δυναμική χωρίς διακριτά επίπεδα, ως άνθρωποι βιώνουμε την εμπειρία της ζωής σε διαφορετικά επίπεδα.

Είναι σαν να βρισκόμαστε σε ένα ασανσέρ με γυάλινο θάλαμο – ανάλογα με τον όροφο στον οποίο βρισκόμαστε, ο κόσμος φαίνεται διαφορετικός.

Και το ασανσέρ της ατομικής μας συνειδητότητας ανεβοκατεβαίνει όλη την ημέρα.

Όταν αλλάζει το επίπεδο της συνειδητότητάς μας, αλλάζει ταυτόχρονα και η αντίληψή μας: όσο υψηλότερο το επίπεδο, τόσο πιο διαυγής η θέα και τόσο πιο ξεκάθαρος ο τρόπος που βλέπουμε τα πράγματα.

Βρίσκω εξαιρετικά ενθαρρυντική αυτή τη μεταφορά, γιατί δηλώνει ότι ο καθένας από εμάς μπορεί να πραγματοποιήσει ανά πάσα στιγμή ένα «κατακόρυφο άλμα» που θα τον εξυψώσει σε υψηλότερα επίπεδα συνειδητότητας.

Με κάθε νέα επίγνωση σχετικά με τη φύση της ανθρώπινης κατάστασης ανοίγει ένας δρόμος που μπορεί να μας οδηγήσει σε μια ανώτερη θεώρηση, μια βαθύτερη κατανόηση και μια ξεκάθαρη αντίληψη της πραγματικότητας.

Είναι σαν να βγαίνουμε από ένα ασανσέρ που κινείται ανάμεσα στον πέμπτο και τον δέκατο πέμπτο όροφο ενός κτιρίου και να μπαίνουμε σε ένα άλλο που θα μας οδηγήσει στον εικοστό όροφο.

Παρόλο που αναπόφευκτα θα εξακολουθήσουμε να βιώνουμε τα «πάνω και τα κάτω» της ζωής, η πρόσβασή μας στην κοινή λογική, τη σοφία και την εσωτερική ισορροπία θα αυξάνεται εκθετικά με κάθε νέο άλμα.

Ο καλύτερος τρόπος για να διαπιστώσετε ποιο είναι το επίπεδο συνειδητότητάς σας αυτή τη στιγμή είναι να ανιχνεύσετε τα συναισθήματά σας.

Όταν είστε «στα κάτω σας» και νιώθετε συναισθήματα όπως θυμό, απογοήτευση, στρες, δυσφορία, ανησυχία κλπ, τότε πιθανότατα το επίπεδο συνειδητότητάς σας είναι χαμηλότερο, πράγμα που σημαίνει ότι αντιλαμβάνεστε τον εαυτό σας, τη ζωή σας και τον κόσμο με πιο περιορισμένο τρόπο.

Όταν η διάθεσή σας είναι καλύτερη και έχετε όμορφα συναισθήματα, όπως γαλήνη, αγάπη και πληρότητα, το πιθανότερο είναι ότι το ασανσέρ της συνειδητότητάς σας έχει αρχίσει να ανεβαίνει και ότι, από αυτό το ανώτερο επίπεδο, θα μπορείτε να αντιδράτε με περισσότερη διαύγεια σε ό,τι συμβαίνει γύρω σας.

Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει ότι όποτε νιώθετε ευτυχία και γαλήνη, βρίσκεστε αυτόματα στην ίδια κατάσταση συνειδητότητας με αυτή του Βούδα.

Όμως, όσο περισσότερο εστιάζετε προς την κατεύθυνση της δημιουργίας της εμπειρίας και λιγότερο στο περιεχόμενο της εμπειρίας, τόσο ευκολότερο θα σας είναι να αφουγκράζεστε εκείνη την ήρεμη σοφία που μπορεί να οδηγήσει σε ένα κβαντικό άλμα συνειδητότητας.

Απόσπασμα από το βιβλίο του Michael Neill «Η Επανάσταση αρχίζει μέσα μας!» από τις εκδόσεις Διόπτρα

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα