Οι επιπτώσεις από το φόβο της μεταμέλειας

Οι επιπτώσεις από το φόβο της μεταμέλειας

Ποιο είνα το μοναδικό πράγμα για το οποίο ΔΕΝ θα μετανιώσουμε στο τέλος της ζωής μας;

Δεν είμαι βέβαιος πώς θα είχα απαντήσει σε αυτή την ερώτηση προτού κάνω αυτές τις συζητήσεις, σίγουρα όμως θα απαντούσα διαφορετικά πλέον.

Η μεταμέλεια είνα πιθανώς αυτό που όλοι φοβόμαστε περισσότερο, ότι δηλαδή μπορεί κάποια στιγμή να ανατρέξουμε στο παρελθόν μας ευχόμενοι να είχαμε κάνει αλλιώς τα πράγματα.

Από την εμπειρία μου των τελευταίων τριάντα χρόνων, γνωρίζω πως ο θάνατος δεν είναι αυτό που φοβόμαστε περισσότερο και το επιβεβαίωσαν οι συνεντεύξεις.

Όταν έχουμε ζήσει μια καλή ζωή και κάναμε όσα ελπίζαμε, μπορούμε να αποδεχτούμε με ηρεμία το θάνατο. Ο μεγαλύτερος φόβος μας είναι να μην έχουμε ζήσει όσο πληρέστερα γίνεται και να φτάσουμε στο τέλος της ζωής μας λέγοντας την ύστατη στιγμή: «Μακάρι να είχα…»

Αν θέλουμε, λοιπόν, να βρούμε την πραγματική ευτυχία και το νόημα της ζωής, πρέπει να ενστερνιστούμε το δεύτερο μυστικό, να μη μετανιώνουμε για τίποτα.

Για να μη μετανιώνουμε για τίποτα πρέπει να ζούμε με θάρρος και να κινούμαστε προς αυτό που θέλουμε χωρίς να φοβόμαστε.

Για να μη μετανιώνουμε για τίποτα χρειάζεται να ξεπερνάμε τις αναπόφευκτες απογοητεύσεις που μας φέρνει η ζωή.

Ζητήσαμε απ’ όλους τους συνεντευξιαζόμενους να μας πουν για τα σημαντικά σταυροδρόμια της ζωής τους, εκείνες τις φορές πουν πήραν την απόφαση να διαλέξουν τη μία ή την άλλη κατεύθυνση, και πώς αυτή η επιλογή επηρέασε την εξέλιξη της ζωής τους.

Όταν σκέφτηκαν αυτά τα σταυροδρόμια, σχεδόν πάντα παρατήρησαν ότι υπήρχε κάποιο στοιχείο κινδύνου – έπρεπε να κινηθούν προς κάτι που ήθελαν, παρά το φόβο τους.

Ήταν προφανές από τις απαντήσεις τους ότι στο τέλος της ζωής μας δεν θα μετανιώσουμε για τα ρίσκα που πήραμε και τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν όπως ελπίζαμε.

Κανείς δεν είπε πως μετάνιωσε επειδή προσπάθησε να κάνει κάτι και απέτυχε. Ωστόσο, οι περισσότεροι είπαν ότι δεν είχαν πάρει αρκετά ρίσκα.

Η γνώση πως είναι πολύ πιθανόν ναμετανιώσουμε για όσα δεν προσπαθήσαμε μπορεί να επιδράσει σημαντικά στον τρόπο που παίρνουμε αποφάσεις.

Απ΄ό,τι φαίνεται, αυτό που στοιχειώνει τον περισσότερο κόσμο δεν είναι η αποτυχία· είναι η επιλογή να μην ρισκάρουμε καθόλου να αποτύχουμε.

Μάλιστα, πολλοί συνεντευξιαζόμενοι μου είπαν πως αυτά που αποκαλούμε «λάθη» αποδεικνύονται συχνά τα σπουδαιότερα μαθήματα.

Ένας τρόπος για να διατυπώσουμε αυτή τη σκέψη είναι ότι δεν μπορούμε ποτέ να εγγυηθούμε την επιτυχία στη ζωή μας, μιας και κάθε απόπειρα για οτιδήποτε ενέχει την πιθανότητα της αποτυχίας.

Αν αγαπήσουμε, υπάρχει πάντα ο κίνδυνος της απόρριψης. Αν ακολουθήσουμε ένα όνειρο, υπάρχει πάντα η πιθανότητα να μην τα καταφέρουμε.

Δεν μπορούμε να εγγυηθούμε την επιτυχία, αλλά μπορούμε να εγγυηθούμε την αποτυχία μόνο και μόνο επιλέγοντας να μην προσπαθήσουμε για τίποτα.

Η επιλογή να πάρουμε κάποιο ρίσκο, όσο μικρό κι αν είναι, ενδέχεται να έχει μακροπρόθεσμες συνέπειες στην πορεία μιας ανθρώπινης ζωής.

Απόσπασμα από το βιβλίο του John Izzo “Τα 5 Μυστικά που πρέπει να ανακαλύψεις πριν πεθάνεις” από τις εκδόσεις Διόπτρα

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα