Ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης που θα παρακολουθεί τη δραστηριότητα στον ακουστικό φλοιό και στη συνέχεια, θα ανακατασκευάζει κάποιες από τις λέξεις που ακούει ο άνθρωπος, ανέπτυξαν μηχανικοί και νευροεπιστήμονες του Ινστιτούτου Ζάκερμαν του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης.
Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό βήμα, το οποίο θα αποτελέσει τη βάση για τη δημιουργία μιας τεχνολογίας που θα είναι ικανή να διαβάζει το μυαλό των ανθρώπων και στη συνέχεια μέσω τεχνητής φωνής, θα μεταφράζει τις σκέψεις αυτές, σε λόγο.
Η τεχνολογία αυτή, θα δώσει τη δυνατότητα σε ανθρώπους που έχουν ικανότητα ομιλίας από περιορισμένη μέχρι καθόλου, να επικοινωνήσουν με τους συνανθρώπους και το περιβάλλον τους, όπως π.χ όσοι πάσχουν από αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση (την πάθηση του Στήβεν Χόκινγκ) ή έχουν πάθει εγκεφαλικό.
«Με τη νέα μελέτη δείξαμε ότι, με την κατάλληλη τεχνολογία, οι σκέψεις των ανθρώπων είναι δυνατόν να αποκωδικοποιηθούν και να κατανοηθούν από οποιονδήποτε ακροατή», δήλωσε ο αναπληρωτής καθηγητής Νίμα Μεσγκαρανί, επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας και συμπλήρωσε: «Ουσιαστικά, είναι η ίδια τεχνολογία που χρησιμοποιούν τα Amazon Echo και η Siri της Apple για να απαντούν στις ερωτήσεις μας».
Συγκεκριμένα, με τη βοήθεια ενός νευρωνικού δικτύου τεχνητής νοημοσύνης, που μιμείται τη δομή των νευρώνων στον ανθρώπινο εγκέφαλο, παράγεται μια ρομποτική φωνή, που γίνεται κατανοητή, στο 75% των περιπτώσεων.
Το ποσοστό αυτό είναι το μεγαλύτερο από κάθε άλλη ανάλογη προσπάθεια του παρελθόντος.
«Θα πρόκειται για επανάσταση», είπε ο Μεσγκαρανί. «Ο καθένας που έχει χάσει την ικανότητα να μιλάει είτε λόγω τραυματισμού είτε λόγω ασθένειας, θα έχει ξανά την ευκαιρία να έλθει σε επαφή με τον κόσμο γύρω του».
Οι ερευνητές προσδοκούν στη βελτίωση του συστήματος ώστε, να «ακούει» και να συνθέτει πιο πολύπλοκες λέξεις και προτάσεις, με τελικό στόχο, να δημιουργήσουν ένα εγκεφαλικό εμφύτευμα, περίπου σαν αυτό που έχουν κάποιοι ασθενείς με επιληψία και το οποίο θα μεταφράζει τις σκέψεις κατευθείαν σε λέξεις.