Σε γενικές γραμμές, προτιμάμε οι άνθρωποι να μας συμπαθούν. Είμαστε αυτοί που είμαστε, φυσικά, αλλά μπορούμε να αλλάξουμε συγκεκριμένες συμπεριφορές. Συνεπώς, αν υπάρχει κάτι που απωθεί τους άλλους, θα μπορούσαμε τουλάχιστον να ανακαλύψουμε τον ή τους λόγους. Οι επιστήμονες έχουν προσπαθήσει πολύ να εντοπίσουν τις συμπεριφορές που γενικά δίνουν άσχημη εντύπωση. Εδώ έχουμε συγκεντρώσει ακριβώς αυτές τις συμπεριφορές σε τέσσερις κατηγορίες και το τι έχει βρει η επιστήμη γι’ αυτές:
1)Τάση εγωμανίας
Όταν κάποιος συμπεριφέρεται σαν να είναι καλύτερος από εμάς, προσβαλλόμαστε και σε ποιον αρέσει να προσβάλλεται;
- Ταπεινό καύχημα
Το σήμα κατατεθέν κάποιου που θέλει να καυχηθεί, αλλά δεν θέλει να φανεί άμεσα. Μία έρευνα από το Harvard Business Review αναφέρει ότι «παρά την πεποίθηση ότι ο συνδυασμός καυχήματος με γκρίνια ή ταπεινοφροσύνη αποτελούν επιτυχημένη στρατηγική, συμπεραίνουμε ότι το ταπεινό καύχημα δεν πετυχαίνει το αποτέλεσμα κανενός από τους δύο προσδιορισμούς· το αντίθετο, μάλιστα. Γυρίζει μπούμερανγκ επειδή είναι ανειλικρινές». - Ενοχλούμε τους άλλους με τις ηθικές μας επιλογές. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Consumer Psychology βρήκε ότι δεν μας αρέσει καθόλου, όταν κάποιος κριτικάρει τις προσωπικές μας ηθικές επιλογές. Κάτι τέτοιο μας δίνει την εντελώς λάθος εντύπωση. Όταν μας επιπλήττουν, δυσκολευόμαστε να κάνουμε τα πράγματα με τον δικό μας τρόπο.
- Διορθώνουμε τα ορθογραφικά λάθη των άλλων
Πώς νιώθετε όταν κάποιος επιλέγει από μόνος του να εντοπίσει και να διορθώσει τα λάθη σας; Μελέτη του Πανεπιστημίου του Michigan βρήκε ότι τέτοιοι άνθρωποι είναι περισσότερο εξωστρεφείς παρά εσωστρεφείς, αλλά χωρίς να θεωρούνται ιδιαίτερα συμπαθείς.
2)Πώς κάνετε τους άλλους να αμφισβητούν την ειλικρίνειά σας
Υπάρχουν πολλά προειδοποιητικά σημάδια που μπορεί να κάνουν κάποιον να χάσει την αξιοπιστία του.
- Κρύβοντας τον πραγματικό μας εαυτό
Έρευνα από Πανεπιστήμιο του Illinois βρήκε ότι η αμοιβαία αποκάλυψη του εαυτού μας λειτουργεί θετικά. Οι ερωτήσεις μόνο από τη μία πλευρά δεν λειτουργούν. Σύμφωνα με την έρευνα: «Παρόλο που οι ντροπαλοί ή κοινωνικά αγχώδεις άνθρωποι μπορεί να κάνουν ερωτήσεις για να αποσπάσουν την προσοχή από τον εαυτό τους, η έρευνα δείχνει ότι δεν είναι καλή στρατηγική». - Όταν συμπεριφερόμαστε υπερβολικά καλά
Θέλουμε να είμαστε καλοί άνθρωποι. Αλλά όταν το παρατραβάμε, οι άλλοι θα αρχίσουν να αναρωτιούνται τι σκαρώνουμε, σύμφωνα με έρευνα του 2010. Σύμφωνα με αυτή, οι συμμετέχοντες ενός πειραματικού παιχνιδιού κρύβονταν ο ένας από τον άλλο, ελεύθεροι να συμπεριφερθούν περισσότερο ή λιγότερο εγωιστικά. Οι ερευνητές συμπέραναν ότι οι συμμετέχοντες ήταν καχύποπτοι απέναντι στον αλτρουισμό, σκεπτόμενοι ότι ίσως πρόκειται για μια πονηρή στρατηγική μετέπειτα εκμετάλλευσης.
3)Πώς φαίνεστε απεγνωσμένοι για φίλους και επιβεβαίωση
Ίσως θέλετε υπερβολικά πολύ να σας συμπαθούν, αλλά δείχνοντάς το αποκαλύπτετε την χαμηλή σας αυτοεκτίμηση.
- Όταν μοιραζόμαστε πολλά και πολύ νωρίς
Στη μελέτη του Πανεπιστημίου του Illinois που προαναφέρθηκε βρήκε επίσης ότι όταν μοιραζόμαστε λεπτομέρειες για τον εαυτό μας πολύ νωρίς, ο ακροατής μπορεί να νιώσει άβολα, ίσως επειδή αποκαλύπτουμε ότι δεν ενδιαφερόμαστε για το πού θα εμπιστευθούμε τα μυστικά μας. - Πολλοί φίλοι στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης
Οι άνθρωποι που έχουν υπερβολικά πολλούς φίλους μπορεί να φανεί ότι εστιάζουν πολύ στην εικόνα τους ή/και στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης, προσπαθώντας να δείξουν και να είναι δημοφιλείς, σύμφωνα με τα ευρήματα του Δημόσιου Πανεπιστημίου του Michigan. Η προφανής ερώτηση είναι η εξής λοιπόν: «Ποιος είναι ο ιδανικός αριθμός φίλων στο Facebook;» Η έρευνα λέει 300.
4)Πώς φαίνεστε «ανόητοι»
- Υπερβολικά κεφάτοι
Αν και οι χαρούμενοι γενικά άνθρωποι φέρνουν μια θετική χροιά στην καθημερινότητά μας, μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, του Σικάγο και της Πενσυλβανία βρήκε ότι δεν λαμβάνονται ιδιαίτερα σοβαρά: «Συγκεκριμένα, οι άνθρωποι αντιλαμβανόμαστε τους πολλοί χαρούμενους ανθρώπους ως πολύ αφελείς από τους μέτρια χαρούμενους ανθρώπους. Αυτές οι αντιλήψεις αντανακλούν την πεποίθηση ότι οι πολλοί χαρούμενοι άνθρωποι προσπαθούν να προστατευτούν από τις αρνητικές πληροφορίες για τον κόσμο». - Πολύ νευρικοί
Καταλαβαίνουμε ότι ο κρύος ιδρώτας της νευρικότητας δεν ακτινοβολεί και ιδιαίτερα έλεγχο της κατάστασης και μια έρευνα από το Monell Chemical Senses Center συμπεραίνει ότι αυτή η διαίσθηση είναι σωστή, με τους συμμετέχοντες να κρίνουν με χαμηλό βαθμό ικανότητας, αυτοπεποίθησης και εμπιστοσύνης γυναίκες που έδιναν την εντύπωση ότι είχαν ιδρώσει λόγω στρες.
Ορισμένες συμβουλές για να είστε συμπαθητικοί
Οι έρευνες, όμως, δεν είναι τελείως αρνητικές. Να μερικοί τρόποι για να μπορέσουν οι άλλοι να δουν την καλύτερη εκδοχή του εαυτού σας:
- Μοιραστείτε με μέτρο
Μόλις νιώσετε ότι εσείς και οι νέοι σας φίλοι μπορείτε να εμπιστευθείτε ο ένας τον άλλο, βεβαιωθείτε ότι δίνετε ορισμένες προσωπικές πληροφορίες. Γι’ άλλη μια φορά, η ισορροπία παίζει εδώ ρόλο. Αλλά ο Αμερικανικός Σύλλογος Ψυχολογίας συνέλεξε δεδομένα από διάφορες έρευνες και βρήκε ότι όταν αποκαλύπτουμε διακριτικά και με μέτρο προσωπικές μας πληροφορίες καταφέρνουμε να γινόμαστε συμπαθητικοί. - Σχολιάστε θετικά, αλλά με αξιοπιστία
Όλοι θέλουμε να γινόμαστε αποδεκτοί, αλλά να ξέρετε ότι ο συνεχής και αδιάκριτος έπαινος δεν μοιάζει ειλικρινής στον αποδέκτη. Οπότε είναι καλύτερο να προσέχετε πριν μιλήσετε. Έρευνα του Πανεπιστήμιου της Μινεσότα βρήκε ότι οι αποδέκτες προτιμούσαν κάποιον του οποίου οι αξιολογήσεις αναπτύσσονταν από το αρνητικό στο θετικό και λιγότερο από το θετικό στο αρνητικό. - Χαμογελάστε
Έρευνα του Πανεπιστημίου του Wyoming βρήκε ότι οι χαμογελαστοί άνθρωποι είναι περισσότερο αρεστοί, συμπεραίνοντας ότι το χαμόγελο ήταν πιο αποτελεσματικό από την γλώσσα του υπόλοιπου σώματος. Κι άλλες έρευνες επιβεβαιώνουν το ίδιο. Γι΄ αυτό εργαστείτε στις ευχάριστες εκφράσεις και μη ξεχνάτε να χαμογελάτε με τα μάτια.
Με πληροφορίες από: