Επιστήμονες αναπτύσσουν ανθρώπινη καρδιά από βλαστοκύτταρα

Επιστήμονες αναπτύσσουν ανθρώπινη καρδιά από βλαστοκύτταρα

Κατά την επόμενη δεκαετία, πολλά άτομα σε όλο τον κόσμο που χρειάζονται δωρητές οργάνων θα πεθάνουν, επειδή υπάρχει έλλειψη. Εκτός, αν εμφανιστεί κάτι θαυματουργό. Και ευτυχώς, οι ερευνητές βρίσκονται στα πρόθυρα να ανακαλύψουν κάτι μαγικό, που θα αλλάξει τα πάντα για τα μεταμοσχεύσιμα όργανα μέσω των βλαστοκυττάρων.

Συγκεκριμένα, έχει αναφερθεί από την επιστημονική εφημερίδα Circulation Research ότι, οι ερευνητές έχουν ήδη αναπτύξει μια καρδιά μέσα στα βλαστοκύτταρα.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι, τα προηγούμενα πειράματα αφορούσαν στην κατασκευή τρισδιάστατων μοντέλων της ανθρώπινης καρδιάς, χωρίζοντάς τα σε τμήματα. Τα μοντέλα ήταν όλα κατασκευασμένα από βιολογικό υλικό και αν και δεν μπορούσαν να αντλήσουν αίμα, ωστόσο, ήταν τέλεια για τους ερευνητές που προσπαθούσαν να αυξήσουν την κατανόησή τους, μέσω της μελέτης τους.

Ερευνητές από την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ και το Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης που συμμετείχαν σε αυτό το εγχείρημα, μαζί με άλλους ερευνητές, συνέδεσαν ένα τέτοιο τρισδιάστατο μοντέλο καρδιάς με βλαστοκύτταρα και τα αποτελέσματα που προέκυψαν είναι εξαιρετικά.

Η μεταμόσχευση καρδιάς από μόνη της είναι μια πολύ περίπλοκη χειρουργική επέμβαση. Επίσης οδηγεί σε πολλές επιπλοκές, μία από τις οποίες είναι, το σώμα να απορρίψει την μεταμοσχευμένη καρδιά κάτι που είναι θανατηφόρο, σε κάθε περίπτωση. Για να αποφευχθεί αυτό, οι ασθενείς συνήθως πρέπει να πάρουν ισχυρά φάρμακα για να εξασφαλίσουν ότι η ανοσία τους θα είναι σε πολύ χαμηλό επίπεδο. Αυτό όμως, μπορεί να ανοίξει τις πόρτες σε άλλες ασθένειες.

Ο τύπος των βλαστοκύτταρου στα οποία πραγματοποιήθηκε το πείραμα είναι ένα πολυδύναμο βλαστοκύτταρο. Αυτά έχουν την ικανότητα να μετατραπούν σε κάθε νεύρο, οστό και ιστό που χρησιμοποιούνται σε ένα σώμα. Έτσι, το ανθρώπινο δέρμα μετατράπηκε σε πολυδύναμα βλαστοκύτταρα, τα οποία στη συνέχεια μετατράπηκαν σε κύτταρα της καρδιάς, με εμβάπτιση σε ένα διάλυμα γεμάτο με θρεπτικά συστατικά. Τα κύτταρα αναπτύχθηκαν μέσα και γύρω από το «ικρίωμα».

Σε μερικές εβδομάδες, τα κύτταρα αποτελούσαν μέρος μιας στατικής καρδιάς η οποία άρχισε να χτυπάει όταν πέρασε η ηλεκτρική ενέργεια. Όπως αναφέρθηκε, το σώμα θεωρούσε τα κύτταρα φιλικά, καθώς τα περισσότερα από αυτά είχαν ληφθεί από τον ίδιο τον οικοδεσπότη.

Διαβάστε επίσης: Χορέψτε για να έχετε γερή καρδιά, λένε ερευνητές επιστήμονες

Ο Jacques Guyette του Κέντρου Αναγεννητικής Ιατρικής του MGH ανακοίνωσε ότι η ομάδα που εργάζεται σε αυτό θα προσπαθήσει να αυξήσει τα πρότυπα από αυτά που έχουν αναπτύξει και να βγάλει μεγαλύτερο αριθμό καρδιακών κυττάρων.

Είναι ενδιαφέρον ότι, όταν μια νέα καρδιά «καλλιεργείται», χρειάζονται δεκάδες δισεκατομμύρια καρδιακά κύτταρα, αλλά οι ερευνητές θα μπορούσαν να κάνουν μόνο 500 εκατομμύρια από αυτά μέσω των βλαστικών κυττάρων. Ωστόσο, αυτό είναι ακόμα ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, καθώς θα προσφέρει ανακούφιση σε ασθενείς που περιμένουν μεταμοσχεύσεις οργάνων αλλά και θα βοηθήσει στη μείωση του αριθμού των ατόμων που πεθαίνουν κάθε χρόνο, λόγω καρδιακών παθήσεων.

Πηγή

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα