Οι επιστήμονες ισχυρίζονται ότι θα μπορούσαν να μεταφέρουν γνώση στον εγκέφαλό μας

Οι επιστήμονες ισχυρίζονται ότι θα μπορούσαν να μεταφέρουν γνώση στον εγκέφαλό μας

Η γνώση είναι δύναμη. Αλλά πώς να μεταφορτώσετε τη γνώση απευθείας στον εγκέφαλο κάποιου; Σύμφωνα με τους επιστήμονες, αυτή η διαδικασία δεν είναι μόνο επιστημονική φαντασία. Είναι δυνατόν να μεταφορτώσετε τις γνώσεις απευθείας στον εγκέφαλο κάποιου.

Οι επιστήμονες δοκιμάζουν έναν προσομοιωτή που μπορεί να τροφοδοτήσει πληροφορίες απευθείας στον εγκέφαλο. Μπορεί να διδάξει στον εγκέφαλό σας μερικές νέες δεξιότητες σε πολύ μικρότερο χρονικό διάστημα. Πιστεύουν ότι θα μπορούσε να είναι το πρώτο βήμα στην ανάπτυξη προηγμένου λογισμικού, το οποίο θα κάνει πραγματική τη μάθηση σε στυλ Matrix. Όλοι θα θέλαμε να μάθουμε το Kung Fu, όπως έκανε ο Neo στο “The Matrix” για λίγα μόνο δευτερόλεπτα μετά την αποστολή των πληροφοριών στον εγκέφαλό του!

Μάθετε πώς να πιλοτάρετε
Οι επιστήμονες από τα εργαστήρια HRL της Καλιφόρνια, λένε ότι έχουν βρει έναν τρόπο να ενισχύσουν τη μάθηση. Ωστόσο, εξακολουθεί να είναι σε πολύ μικρότερη κλίμακα από ό, τι φαίνεται στις ταινίες. Έχουν μελετήσει τα ηλεκτρικά σήματα στον εγκέφαλο ενός εκπαιδευμένου πιλότου και έπειτα, μεταφέρουν τα δεδομένα, στους νέους πιλότους, κατά τη διάρκεια του κύκλου εκμάθησης τους, σε προσομοιωτή πτήσης.

Η μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Frontiers in Human Neuroscience διαπίστωσε ότι τα άτομα που έλαβαν εγκεφαλική διέγερση με τη χρήση κεφαλών ενσωματωμένων σε ηλεκτρόδια βελτίωσαν τις ικανότητές τους στην πλοήγηση και έμαθαν το μάθημά τους, κατά 33% καλύτερα από άλλους.

Ο Δρ Μάθιου Φίλιπς δήλωσε:
«Το σύστημά μας είναι ένα από τα πρώτα του είδους. Είναι ένα σύστημα ερεθισμού του εγκεφάλου. Ακούγεται σαν επιστημονική φαντασία, αλλά υπάρχει μεγάλη επιστημονική βάση για την ανάπτυξη του συστήματός μας.

Το συγκεκριμένο καθήκον που είδαμε ήταν η πλοήγηση ενός αεροσκάφους, το οποίο απαιτεί πραγματικά, μια συνέργεια γνωστικών και κινητικών επιδόσεων. Όταν μαθαίνετε κάτι, ο εγκέφαλος αλλάζει φυσικά. Οι συνδέσεις γίνονται στην πραγματικότητα και ενισχύονται, στη διαδικασία που ονομάζεται νευροπλαστικότητα. Αποδεικνύεται επίσης ότι, μερικές λειτουργίες του εγκεφάλου μας, όπως η ομιλία και η μνήμη, βρίσκονται σε πολύ συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου». Ο Δρ Matthews πιστεύει επίσης ότι η εγκεφαλική διέγερση θα μπορούσε πιθανώς να εφαρμοστεί για καθήκοντα όπως η μάθηση για οδήγηση, η προετοιμασία των εξετάσεων, καθώς και η εκμάθηση γλωσσών.

Ο Δρ Matthews πρόσθεσε:
«Αυτό που κάνει το σύστημά μας είναι ότι στοχεύει τις αλλαγές σε συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου.

Η ίδια η μέθοδος είναι αρκετά παλιομοδίτικη. Στην πραγματικότητα, πρώτοι την εφάρμοσαν οι αρχαίοι Αιγύπτιοι οι οποίοι χρησιμοποίησαν ηλεκτρικά ψάρια, για να τονώσουν και να μειώσουν τον πόνο, πριν από 4000 χρόνια.

Ακόμα και ο Ben Franklin εφάρμοσε επίσης ηλεκτρικά ρεύματα στο κεφάλι του, αλλά η αυστηρή και επιστημονική έρευνα αυτών των μεθόδων ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του 2000 και τώρα βασιζόμαστε σε αυτή την έρευνα, για να επιτύχουμε τον στόχο μας για την εξατομίκευση της διέγερσης, με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο».

Πηγή

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα