Τι είναι η επιτυχία; Δέκα πολυπόθητες συμβουλές

Τι είναι η επιτυχία; Δέκα πολυπόθητες συμβουλές

Επιτυχία σύμφωνα με τη σύνθεση της λέξης, είναι η δράση που καταφέρνει να επιβληθεί στην τύχη. Η καλά σχεδιασμένη και προμελετημένη δράση η οποία δεν αφήνει τίποτα στην τύχη.

Μάλιστα μία επιτυχημένη δράση συμπεριλαμβάνει στις μελέτες και τα πλάνα της ακόμα και την τύχη, όσο άπιαστη και αν φαίνεται.

Έχουμε λοιπόν έναν στόχο. Πώς ξέρουμε ότι θα τον πετύχουμε; Εκτός από όλο το πλάνο δράσης σας, σας παραθέτουμε και δέκα συμβουλές και αποφθέγματα που θα σας πάνε λίγο πιο κοντά στον στόχο, δοσμένα από διάσημους επιτυχημένους.

1. Εάν ερευνάς καλά, θα επιτύχεις, Πλάτων

Η επιτυχία είναι πάντα συνυφασμένη με την οξυδερκή έρευνα εσωτερικών αλλά και εξωτερικών συνθηκών.  Εξερευνώ τόσο τα κίνητρά μου, τις δυνάμεις μου όσο και τις εξωτερικές συνθήκες οι οποίες θα επηρεάσουν το έργο μου, θετικά αν τις μελετήσω σωστά, αρνητικά αν τις μελετήσω απερίσκεπτα.

2. Εάν το Α είναι η επιτυχία στη ζωή… – Αλβέρτος Αϊνστάιν

Τότε το Α ισούται με χ συν ψ συν z. Το χ είναι η εργασία, το ψ είναι το παιχνίδι και το z είναι να κρατάς το στόμα σου κλειστό.

Εδώ, εκτός από το προφανές για την επιτυχία που είναι η εργασία, φωτίζονται άλλες δύο πτυχές της δράσης, φαινομενικά άσχετες με το θέμα, σοφά όμως τοποθετημένες από τον Α. Αϊνστάιν: Το παιχνίδι και η σιωπή.

Το ένα θρέφει το παιδί μέσα μας και το βοηθά να συμμετέχει στην επίτευξη του στόχου, ενώ το άλλο θρέφει τον γέροντα μέσα μας και μας βοηθά να αντλούμε από την αιώνια εμπειρία του.

3. Η αισιοδοξία είναι η πίστη που οδηγεί στην επιτυχία. Τίποτα δεν μπορεί να γίνει χωρίς ελπίδα – Έλεν Κέλερ

Σε αισιοδοξία, πίστη και ελπίδα διασπά τα συστατικά της επιτυχίας η Έλεν Κέλερ. Η αισιοδοξία σε ξυπνά το πρωί με κέφι, η πίστη σε περνά με ασφάλεια απ΄όλες τις δυσκολίες και τα φαινομενικά αδιέξοδα της ημέρας, ενώ η ελπίδα σε παρηγορεί και σε ξεκουράζει το βράδυ.

4. Η εμπιστοσύνη είναι ο αχώριστος σύντροφος της επιτυχίας – Λιβάνιος

Η εμπιστοσύνη στον εαυτό μας, στις δυνάμεις μας, στον στόχο και στους συνεργάτες μας. Η εμπιστοσύνη στο σύμπαν πως και σε αυτή την περίπτωση, θα κάνει τα πάντα για να μας βοηθήσει να πετύχουμε.

5. Η επιτυχία είναι βάδισμα από την αποτυχία σε αποτυχία, χωρίς να χάνεις ενθουσιασμό – Ουίνστον Τσώρτσιλ

Μία από τις πιο διάσημες ρήσεις περί επιτυχίας η οποία είναι πλήρως συντονισμένη με τον παλμό της ζωής αλλά και με το μαύρο, ισχυρό χιούμορ του Ουίνστον Τσώρτσιλ.  Υπό αυτό το πρίσμα δεν υπάρχει πουθενά αποτυχία διότι όλα είναι βήματα προς την επιτυχία.

Και υπό το ίδιο πρίσμα, όλα μπορούν να είναι αποτυχία μέχρι να εγείρουμε την ικανότητά μας να γελάσουμε με το χάσιμο και να προχωρήσουμε παρακάτω γεμάτοι κέφι κι ενθουσιασμό.

6. Εκείνος επιτυγχάνει, που πιστεύει σε ό,τι λέει – Μιραμπό

Ο Μιραμπό μας μιλά για έναν ακέραιο χαρακτήρα ο οποίος γνωρίζει τις δυνάμεις του, έχει μελετήσει καλά το τι ισχύει και τι όχι, και μιλάει μόνο γι’ αυτά που ξέρει ότι μπορεί να κάνει. Και τα κάνει!

7. Η επιτυχία συνήθως έρχεται σε αυτούς που είναι πολύ απασχολημένοι για να την ψάξουν – Θορό

Και εκεί που σκυμμένος μελετάς, διορθώνεις ανακαλύπτεις, κάποιοι σου λεν πως πέτυχες… κι εσύ απλά συνεχίζεις.

Όταν ασχολείσαι μ’ αυτό που αγαπάς είναι σίγουρο ό,τι θα πετύχεις πολλά απλά και μόνο γιατί σου αρέσει αυτό που κάνεις, σου αρέσει να ζεις μ’ αυτό, σου αρέσει να αφοσιώνεσαι οποιαδήποτε ώρα και στιγμή.

Η επιτυχία έρχεται σίγουρα αλλά έρχεται δεύτερη. Πρώτη είναι η αγάπη σου για αυτό που κάνεις.

8. Η εποχή της αποτυχίας είναι η πιο κατάλληλη για να σπείρεις τον σπόρο της επιτυχίας – Γιογκανάντα Παραμαχανσα

Αν δε τα βάψετε μαύρα και οπλιστείτε με χιούμορ και διαύγεια, μπορείτε να δείτε ξεκάθαρα τι πήγε “λάθος” και αποτύχατε… αφού αποτύχετε.

Μετά, το λάθος είναι τόσο εμφανές, που στην επόμενη προσπάθεια δεν το ξανακάνετε. Είστε… ένα “λάθος” πιο κοντά στην επιτυχία.

9. Η υπομονή καταφέρνει περισσότερα από όσα η δύναμη – Μπυρκ Έντμουντ

Αν και μπορεί να υπάρξει επιτυχία με την πρώτη, σίγουρα θα υπάρξει και επιτυχία με την δεύτερη, την τρίτη… την χιλιοστή! Η υπομονή είναι η αρετή που θα ανοίξει τις πόρτες των πιθανοτήτων ακόμα κι όταν όλες οι άλλες δυνάμεις δείχνουν να εγκαταλείπουν.

10. Η χαρά της προσπάθειας δίνει τελειότητα στο έργο – Αριστοτέλης

Ότι κι αν κάνουμε ας το κάνουμε με χαρά! Η χαρά διαποτίζει όχι μόνο τις στιγμές που προσπαθούμε αλλά και όλη την δημιουργία μας. Ένα οποιοδήποτε έργο, ακτινοβολεί και λειτουργεί τέλεια όταν μας έχει παρακινήσει η χαρά μας να προσπαθήσουμε γι’ αυτό!

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα