Η σύγχρονη επιστήμη, μόλις αρχίζει να ανακαλύπτει τη σοφία των αρχαίων: τα φυτά έχουν ευαισθησία και μια στοιχειώδη μορφή νοημοσύνης.
Τα φυτά είναι πολύ πιο έξυπνα και ικανά από αυτό που νομίζουμε.
Μια έρευνα του 2010 που δημοσιεύθηκε στο «Σηματοδοσία και Συμπεριφορά των Φυτών» προτείνει ότι, τα φυτά, αφού δεν μπορούν να ξεφύγουν από τις περιβαλλοντικές πιέσεις με τον τρόπο των ζώων, έχουν αναπτύξει μια «εκλεπτυσμένη, υψηλή απόκριση και μια δυναμική φυσιολογία», η οποία περιλαμβάνει διεργασίες πληροφορίας όπως «υπολογιστική» και «κυτταρική φωτεινή μνήμη» που θα μπορούσαν να περιγραφούν ως μορφές φυτικής νοημοσύνης.
Με τίτλο “Η μυστική ζωή των φυτών: από τη μνήμη στην νοημοσύνη “, η μελέτη επισημαίνει μια ιδιαίτερη “υπερδύναμη” των φυτών, ενδεικτική της επιτυχίας τους ως ευφυών όντων:
“Υπάρχουν ζωντανά δέντρα που βλάστησαν πολύ πριν γεννηθεί ο Ιησούς Χριστός. Τι είδους σοφία ζωής εξελίχθηκε στα φυτά για να καταστεί δυνατή η επιβίωση και η διάδοση για τόσο πολύ καιρό στο ίδιο μέρος που βλάστησαν; ”
Σύμφωνα με τους ερευνητές, “τα φυτά λειτουργούν πραγματικά ως μια συσκευή βιολογικής κβαντικής πληροφορικής που είναι ικανή να επεξεργάζεται κβαντικές πληροφορίες κρυπτογραφημένες με την ένταση του φωτός και την ενέργεια τους.” Αυτή η επεξεργασία πληροφοριών περιλαμβάνει έναν μηχανισμό επεξεργασίας αποθηκευμένων πληροφοριών. Για παράδειγμα:
“Τα φυτά μπορούν να αποθηκεύσουν και να χρησιμοποιήσουν πληροφορίες από τη φασματική σύνθεση του φωτός για αρκετές ημέρες ή περισσότερο για να προβλέψουν τις αλλαγές που μπορεί να εμφανιστούν στο εγγύς μέλλον στο περιβάλλον, για παράδειγμα, για την πρόβλεψη επίθεσης παθογόνων παραγόντων”.
Σύμφωνα με τη μελέτη, “τα φυτά μπορούν πραγματικά να σκέφτονται και να θυμούνται”.
Επιπλέον, το φυτικό βασίλειο, όχι μόνο διαθέτει μηχανισμό συλλογής και επεξεργασίας πληροφοριών, αλλά φαίνεται να «επιλέγει» ανάμεσα σε διαφορετικά σενάρια:
“Διαφορετική ομάδα χλωροπλαστών και κυττάρων στο ίδιο φύλλο, υπό πανομοιότυπη σταθερή και σταθερή κατάσταση φωτός, θερμοκρασίας και σχετικής υγρασίας έχουν διαφορετική άποψη σχετικά με το τι πρέπει να κάνουν σε τέτοιες συνθήκες και εξετάζει διαφορετικά σενάρια πιθανής μελλοντικής ανάπτυξης.
Γιατί είναι αυτή η ανακάλυψη σημαντική;
Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους η αναγνώριση της ευαισθησίας και της νοημοσύνης των φυτών μπορεί να έχει θετικές συνέπειες για το μέλλον της ανθρωπότητας.
Πρώτον, μας βοηθά όλους να στοχαστούμε, πάνω στην πιθανότητα να υπάρχει μία μόνο συνείδηση που διέπει τα πάντα και εκφράζεται μέσα από τα πάντα.
Εάν ανοίξουμε τον εαυτό μας στο ενδεχόμενο να συμμετέχουμε όλοι σε έναν διασυνδεδεμένο ιστό της ζωής, όπως πολλοί αυτόχθονες λαοί πίστευαν και βίωναν τα πράγματα, μάλλον θα παύαμε να καταστρέφουμε τον φυσικό κόσμο μόνο και μόνο για να εξυπηρετήσουμε το αυτοκτονικό μοντέλο της οικονομικής ανάπτυξης.
Αναγνωρίζοντας ότι τα φυτά, έχουν συνείδηση, ή ότι η απλή παρουσία τους στο περιβάλλον μας έχει θεραπευτικά αποτελέσματα, τότε, την εμπειρία του φυσικού κόσμου μας, θα καλύψει το στοιχείο του θαύματος και του μυστηρίου.
Ας θυμηθούμε, την περίπτωση των τραγουδιστικών φυτών του ιερού δάσους του Δαμανούρ. Οι ερευνητές του Damanhurian στα μέσα της δεκαετίας του ’70 ανέφεραν ότι χρησιμοποιούσαν προσαρμοσμένο εξοπλισμό για να καταγράψουν ηλεκτρομαγνητικές αλλαγές στην επιφάνεια των φύλλων και των ριζών και να τις μετατρέψουν σε ηχητικά σήματα.
Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι τα φυτά έμαθαν να ελέγχουν τις ηλεκτρικές τους απαντήσεις, υποδεικνύοντας ότι είχαν κάποια στοιχειώδη συνειδητοποίηση της μουσικής που δημιουργούσαν.