Το δείξε μου τον φίλο σου να σου πω ποιος είσαι, μάλλον έκρυβε λίγη παραπάνω σοφία από όση γνωρίζαμε μέχρι σήμερα. Λίγο πολύ, όλοι γνωρίζουμε πως ο περίγυρός μας αλλά και η ψυχολογία του, μας επηρεάζουν.
Πόσες φορές ένας φίλος σας που δεν ήταν πολύ καλά ή ήταν σε εξαίρετη διάθεση σας παρέσυρε να αισθανθείτε και εσείς το ίδιο;
Σύμφωνα με μία μελέτη λοιπόν, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Royal Society Open Science, οι φίλοι μας, μπορούν να μας μεταδώσουν τόσο την ευτυχία τους, όσο και την… δυστυχία τους.
Φυσικά, αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να σταματήσετε να κάνετε παρέα με φίλους σας που δε διανύουν μία ευτυχισμένη περίοδο ή είναι απαισιόδοξοι, καθώς σε μία τέτοια περίπτωση μπορείτε να κάνετε εσείς την αλλαγή στη ζωή τους, κάνοντας πράγματα που θα τους δώσουν χαρά.
Σύμφωνα με αυτήν αλλά και προηγούμενες μελέτες, τονίζεται πως οι διαθέσεις, οι συμπεριφορές και οι συνήθειες μεταδίδονται ανάμεσα στους φίλους μας. Από έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής, από την οπτική γωνία, τη χαρά μέχρι το κάπνισμα, την παχυσαρκία και αρνητικές συμπεριφορές και αντιδράσεις.
Οι ερευνητές, υπέβαλλαν σε 2,194 μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, που παρακολουθούσαν συνεδρίες για την κατάθλιψη, ποικίλες ερωτήσεις που είχαν να κάνουν με τους καλύτερούς τους φίλους.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των απαντήσεων, όσα παιδιά είχαν φίλους που δεν ήταν ιδιαίτερα χαρούμενοι, ήταν πιο πιθανό να δείξουν και εκείνα κακή διάθεση.
Όσα παιδιά όμως, έκαναν παρέα με φίλους που ήταν ευτυχισμένοι ήταν και τα ίδια πιο χαρούμενα αλλά και μια κάποια κακή διάθεση ήταν πιο εύκολο να βελτιωθεί, ενώ το ίδιο συμβαίνει και με το φαινόμενο που οι επιστήμονες ονομάζουν «κοινωνική μόλυνση», με τα συμπτώματα δηλαδή που έχουν να κάνουν με κακή διάθεση, με την απώλεια του ενδιαφέροντος και με την κόπωση.
Ανάλογα λοιπόν, με τους φίλους των παιδιών και το πόσο ευτυχισμένοι ήταν, το αποτέλεσμα φάνηκε να είναι το ανάλογο –είτε θετική εξέλιξη, είτε αρνητική- στην εκάστοτε περίπτωση.
Το να επιλέγουμε λοιπόν, με σύνεση τον περίγυρό μας, είναι ακόμη πιο σημαντικό από ότι ήταν νωρίτερα. Χωρίς κάτι τέτοιο όμως να σημαίνει, πως εάν κάποιος από τον περίγυρό μας διανύει μια δύσκολη περίοδο θα πρέπει και να τον απομακρύνουμε, καθώς σε αυτή την περίπτωση, θα μπορούσαμε εμείς οι ίδιοι, να του προσφέρουμε λίγη από την δική μας χαρά.