Τα ρομαντικά φιλιά αναφέρονται κυρίως στο άγγιγμα των χειλιών ανάμεσα σε εραστές, συντρόφους και συζύγους. Αυτό το είδος φιλιού σπάνια μελετάται στην επιστήμη. Καμία ψυχολογική έρευνα δεν είχε ερευνήσει τους λόγους που οι άνθρωποι φιλιούνται – τουλάχιστον μέχρι πρόσφατα.
Σε ένα άρθρο, δημοσιευμένο στο επιστημονικό περιοδικό Sexual and Relationship Therapy, ερευνητές εξετάζουν πιθανούς λόγους για τους οποίους οι άνθρωποι φιλιούνται. Σε μια σειρά μελετών, περιγράφουν την ανάπτυξη μιας κλίμακας για να αξιολογήσουν τα μοτίβα που κρύβονται πίσω από τα φιλιά.
Η έρευνα
Το δείγμα της έρευνας ήταν 647 συμμετέχοντες. Τα περιγραφικά στατιστικά στοιχεία αποκάλυψαν ότι οι συμμετέχοντες είχαν φιλήσει κατά μέσο όρο 19 άτομα στη ζωή τους, είχαν την πρώτη τους εμπειρία στην ηλικία των 15 ετών, και, όσοι βρίσκονταν σε σχέση, φιλούσαν το/τη σύντροφό τους, κατά μέσο όρο, 30 φορές την εβδομάδα.
Τα κίνητρα χωρίζονταν ανάμεσα σε σεξουαλικά/ τρυφερά και κίνητρα ανασφάλειας/ επίτευξης στόχων. Παραδείγματα της πρώτης ομάδας λόγων αποτελούν: «Νιώθω όμορφα, ήταν ελκυστικός/ή, ήθελα να αυξήσω το συναισθηματικό μου δεσμό, ήθελα να εκκινήσω σεξουαλική αλληλεπίδραση». Παραδείγματα της δεύτερης αποτελούν: «Ήθελα μια χάρη, ήθελα να κάνω κάποιον να ζηλέψει, ήθελα να κερδίσω προαγωγή».
Όταν οι ερευνητές συνέκριναν τα διαφορετικά κίνητρα για τα ρομαντικά φιλιά, οι ερευνητές βρήκαν, όπως ήταν αναμενόμενο, πως τα κίνητρα της ανασφάλειας και της επίτευξης στόχων αναφέρονται λιγότερο συχνά από τα σεξουαλικά/ τρυφερά.
Όσο για το ρόλο του φύλου, τα αποτελέσματα έδειξαν πως δεν υπήρξαν διαφορές εκτός από το γεγονός ότι οι άνδρες ανέφεραν περισσότερες περιπτώσεις οι οποίες ανήκαν στη δεύτερη κατηγορία. Αυτά τα ευρήματα έρχονται να αμφισβητήσουν την κοινή υπόθεση ότι οι γυναίκες, σε σύγκριση με τους άνδρες, έχουν περισσότερες πιθανότητες να χρησιμοποιήσουν σεξουαλική/ ερωτική συμπεριφορά για να πετύχουν στόχους που δεν συνδέονται με αυτή, όπως για παράδειγμα εξουσία.
Η κοινωνία μας προσδίδει τόσο μεγάλη σημασία και δύναμη στο φιλί, αναφέρεται σε αμέτρητα τραγούδια, μπορεί ακόμα και να μεταμορφώσει έναν βάτραχο σε όμορφο πρίγκιπα, ή να χαρίσει την αιώνια νιότη, όπως στο Φάουστ.
Κι όμως, παρά τις τόσες αναφορές στο φιλί, έχουμε περιορισμένη κατανόηση του γιατί φιλιόμαστε. Και τα ευρήματα της παρούσας μελέτης μας θυμίζουν ότι το φιλί δεν είναι πάντα ερωτικό και ρομαντικό. Ναι, συχνά φιλιόμαστε έχοντας άλλα κίνητρα, ίσως σεξουαλικά, ίσως βασισμένα απόλυτα στη λογική, αλλά ορισμένες φορές κινητοποιούμαστε από την ανασφάλεια ή την προσπάθεια επίτευξης ενός στόχου• κάποιες φορές ίσως και περισσότερα από ένα κίνητρο.
Γι’ αυτό ίσως χρειάζεται να αποκτήσουμε επίγνωση του γιατί φιλιόμαστε, ειδικά καθώς ορισμένα κίνητρα μπορεί να αποδεικνύονται δυσλειτουργικά. Για παράδειγμα, το μοτίβο του φιλιού για να «εκδικηθούμε» κάποιον μπορεί να σχετίζεται με απιστία• και η απιστία μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες για τα άτομα και τις σχέσεις τους.
Hughes, S. M., & Kruger, D. J. (2011). Sex differences in post-coital behaviors in long- and short-term mating: An evolutionary perspective. The Journal of Sex Research, 48, 496–505.
Thompson, A. E., Anisimowicz, Y., & Kulibert, D. (2019). A kiss is worth a thousand words: the development and validation of a scale measuring motives for romantic kissing. Sexual and Relationship Therapy, 34(1), 54-74.
Wiederman, M. W. (2005). The gendered nature of sexual scripts. The Family Journal: Counseling and Therapy for Couples and Families, 13, 496-502.