Έρευνα ρίχνει φως στα αίτια της υπογονιμότητας

Έρευνα ρίχνει φως στα αίτια της υπογονιμότητας

Η ποιότητα του σπέρματος έχει βρεθεί να μειώνεται σε πολλά μέρη του κόσμου. Μια μελέτη επικεντρώθηκε τώρα στην Ελβετία και αποκάλυψε ότι η ποιότητα του σπέρματος των Ελβετών βρίσκεται στον πάτο.

Μια γενική τάση για μείωση του αριθμού των σπερματοζωαρίων παρατηρήθηκε πριν από δύο χρόνια παγκοσμίως και θέλοντας, κάποιοι ερευνητές στην Ελβετία να εξετάσουν την κατάσταση στη δική τους χώρα και να την συγκρίνουν με τη γενικότερη κατάσταση, βρέθηκαν μπροστά σε μερικά δυσάρεστα αποτελέσματα.

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Γενεύης (UNIGE) ολοκλήρωσαν πρόσφατα την πρώτη εθνική αξιολόγηση για την ποιότητα του σπέρματος και δημοσίευσαν τα ευρήματά τους. Τα αποτελέσματα ήταν αξιοσημείωτα χαμηλά, σύμφωνα με τα κριτήρια αναφοράς που έθεσε η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (ΠΟΥ). Αυτό είναι θέμα ανησυχίας όχι μόνο για τη γονιμότητα αλλά και λόγω της συσχέτισης της κακής ποιότητας του σπέρματος με τον καρκίνο των όρχεων.

Ο αριθμός των σπερματοζωαρίων ποικίλλει ανάλογα με την περιοχή. Για τους νέους Ευρωπαίους άνδρες είναι 41 έως 67 εκατομμύρια ανά ml ενώ οι Ελβετοί άντρες, με 47 εκατομμύρια βρίσκονται στο κάτω μέρος της κλίμακας, μαζί με τους Δανούς, τους Νορβηγούς και τους Γερμανούς.

Αυτά δεν είναι καλά νέα, αν και ο Δρ Alfred Senn , Ανδρολόγος και συν-συγγραφέας της μελέτης, προειδοποιεί να μην προχωρήσουν σε γρήγορα συμπεράσματα με βάση μόνο μία μελέτη, η οποία «δεν είναι εξ ολοκλήρου προγνωστική για τη γονιμότητα ενός ατόμου».

Ωστόσο, λέει ότι υπάρχουν ανησυχίες, δεδομένου ότι «σε γενικές γραμμές, τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η ποιότητα των σπερματοζωαρίων των νέων ανδρών στην Ελβετία βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση και ότι η μελλοντική γονιμότητά τους θα επηρεαστεί κατά πάσα πιθανότητα».

Η μελέτη βασίστηκε σε 2.523 άνδρες ηλικίας 18 έως 22 ετών που απάντησαν σε ερωτήσεις σχετικά με τη διατροφή τους και τον τρόπο ζωής τους. Χρόνια μετά, οι ερευνητές έκαναν τις ίδιες ερωτήσεις στους γονείς αυτών των παιδιών για να διαπιστώσουν ότι, εκείνοι των οποίων οι μητέρες κάπνιζαν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είχαν περισσότερες πιθανότητες να έχουν χαμηλότερη ποιότητα σπέρματος.

Διαβάστε επίσης: Τα περισσότερα από τα γονίδιά μας προέρχονται από τη μητέρα της μητέρας μας

Όπως ανέφερε ο Serge Nef , καθηγητής στο Τμήμα Γενετικής Ιατρικής και Ανάπτυξης στην Ιατρική Σχολή της UNIGE, «η υπογονιμότητα βρέθηκε πιο συνηθισμένη στους άνδρες που εκτέθηκαν σε μητρικό κάπνισμα κατά την εμβρυϊκή ανάπτυξη».

Οι ειδήσεις δεν είναι μόνο ανησυχητικές για τη μελλοντική γονιμότητα της Ελβετίας, αλλά και για τις πιθανές συνέπειες στην υγεία του ανδρικού πληθυσμού. Σε άρθρο τους, οι ερευνητές αναφέρονται σε αρκετές προηγούμενες μελέτες για την ανδρική γονιμότητα και επισημαίνεται η συσχέτιση που διαπιστώθηκε μεταξύ του καρκίνου των όρχεων και των “χαμηλών τάσεων ποιότητας σπέρματος”.

Αμερικανοί ερευνητές σημείωσαν την ίδια τάση. Σύμφωνα με τη νέα μελέτη NewYork-Presbyterian / Weill Cornell , “Οι αρσενικοί ασθενείς με υπογονιμότητα είναι 20 φορές πιο πιθανό να έχουν καρκίνο των όρχεων “. Ο Δρ Marc Goldstein δήλωσε: “Η εξέταση για τον καρκίνο των όρχεων θα μπορούσε τώρα να γίνει ένα τυποποιημένο μέρος της θεραπείας της ανδρικής υπογονιμότητας.”

Στην Ελβετία, οι ερευνητές σημείωσαν με ανησυχία ότι ο ρυθμός καρκίνου των όρχεων των Ελβετών είναι υψηλότερος από εκείνον των ευρωπαίων ομολόγων τους.

“Σε 35 χρόνια, ο καρκίνος των όρχεων έχει αυξηθεί σταθερά σε πάνω από 10 περιπτώσεις ανά 100.000 άνδρες, ο οποίος είναι πολύ υψηλός σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες”, δήλωσε ο καθηγητής Nef .

“Θα επιθυμούσαμε να επιστρέψουμε στους 2.523 άντρες που συμμετείχαν στη μελέτη σε περίπου 10 χρόνια για να μπορέσουμε να παρακολουθήσουμε την αναπαραγωγική τους υγεία και να μάθουμε αν είχαν παιδιά ή είχαν νοσήσει από καρκίνο των όρχεων.

Πηγή

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα