Οι υγιείς ερωτικές και συντροφικές σχέσεις μπορούν να μας βοηθήσουν να έρθουμε αντιμέτωποι με τις δυσκολίες της ζωής, από περιπτώσεις ασθενειών μέχρι στιγμές ανησυχίας και στρες. Τώρα, μια νέα έρευνα υποστηρίζει ότι απλά και μόνο οι σκέψεις ότι λαμβάνουμε στήριξη από τον/τη σύντροφό μας μπορεί να τονώσει τις δεξιότητες αντιμετώπισης των δυσκολιών της ζωής.
Οι έρευνες έχουν αποδείξει ότι η παρουσία ενός ερωτικού συντρόφου βοηθά στην εξασθένιση διάφορων παραγόντων στρες και δυσφορίας. Για παράδειγμα, μια μελέτη συμπέρανε ότι οι συμμετέχοντες που λάμβαναν επώδυνα ερεθίσματα ένιωθαν λιγότερο πόνο, αν συνοδεύονταν από τους/τις συντρόφους τους.
Πρόσφατα, μια ομάδα ψυχολόγων από το Πανεπιστήμιο της Αριζόνα διεξήγαγαν μια έρευνα που απέδειξε ότι η παρουσία και μόνο του/της συντρόφου μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του στρες και ότι, ακόμα πιο ενδιαφέρον, ακόμα και οι σκέψεις για το «άλλο μας μισό» έχουν τις ίδιες θετικές επιδράσεις.
Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Psychophysiology περιελάμβανε 102 συμμετέχοντες οι οποίοι έπρεπε να κάνουν μια στρεσογόνα εργασία. Η εργασία αυτή απαιτούσε από αυτούς να βάλουν το ένα τους πόδι σε πολύ κρύο νερό, με θερμοκρασία 3.3–4.4°C.
Για να αξιολογήσουν τον βαθμό στρες που ένιωθε ο κάθε συμμετέχων, οι ερευνητές μέτρησαν την αρτηριακή πίεση, τον καρδιακό ρυθμό πριν, κατά τη διάρκεια και μετά το πέρας του πειράματος.
Η νοητική παρουσία του/της συντρόφου
Όλοι οι συμμετέχοντες βρίσκονταν σε μακροχρόνιες ερωτικές σχέσεις. Για τον σκοπό της μελέτης, οι ερευνητές χώρισαν τους εθελοντές σε τρεις ομάδες. Στην πρώτη ομάδα οι σύντροφοι κάθονταν ήσυχα μαζί τους κατά τη διάρκεια της δοκιμασίας. Στη δεύτερη ομάδα οι συμμετέχοντες λάμβαναν οδηγίες απλά να φανταστούν ότι λαμβάνουν στήριξη από τους συντρόφους. Τέλος, οι υπόλοιποι συμμετέχοντες έπρεπε να σκεφτούν την υπόλοιπη μέρα τους ενώ λάμβαναν μέρος στο πείραμα.
Όταν οι συμμετέχοντες βύθιζαν το πόδι τους στο κρύο νερό, οι συμμετέχοντες παρατήρησαν ότι όσοι είχαν κοντά τους/τις συντρόφους τους ή φαντάζονταν ότι βρίσκονταν δίπλα τους είχαν χαμηλότερη αρτηριακή πίεση – ενδεικτική αντίδραση του στρες – σε σύγκριση με τα άτομα που απλά σκέφτονταν τη μέρα τους. Ωστόσο, ο καρδιακός ρυθμός και η διακύμανσή του ήταν σχετικά ίδια για όλους, ασχέτως των πειραματικών συνθηκών.
Η σημασία των σχέσεων
Αυτά τα ευρήματα δείχνουν ότι ένας τρόπος που οι ερωτικές και συντροφικές σχέσεις στηρίζουν την υγεία μας είναι μέσω της καλύτερης αντιμετώπισης του στρες και των χαμηλότερων επιπέδων καρδιαγγειακής αντιδραστικότητας μέσα στην ημέρα.
Και φαίνεται ότι η σκέψη και μόνο του/της συντρόφου μας λειτουργεί ως πηγή στήριξης, ακριβώς όπως και η ίδια η παρουσία τους. Η ζωή είναι γεμάτη στρες και ένας αξιόλογος τρόπος με τον οποίο μπορούμε να διαχειριστούμε αυτό το στρες είναι μέσω των σχέσεών μας – είτε με τον/τη σύντροφό μας απευθείας, είτε με την νοητική παρουσία του στη φαντασία μας.
Με πληροφορίες από: πηγή