Βρίσκοντας μια εργασία με νόημα: 8 βασικά κλειδιά που θα σας βοηθήσουν στην αναζήτηση

Βρίσκοντας μια εργασία με νόημα: 8 βασικά κλειδιά που θα σας βοηθήσουν στην αναζήτηση

Στο νου των περισσότερων ανθρώπων, οι λέξεις «νόημα» και «εργασία» δεν έχουν σχεδόν καμία σύνδεση. Ο πολιτισμός και η αγορά έχουν εξελιχθεί έτσι που ενθαρρυνόμαστε να επιλέγουμε μια καριέρα που να βασίζεται στην ασφάλεια και την οικονομική σταθερότητα παρά στην ευκαιρία εναρμόνισής μας με τα πάθη και τα όνειρά μας.

Η προοπτική μιας εργασίας που φέρνει συναισθηματική και ψυχολογική ικανοποίηση θεωρείται ότι ανήκει μόνο σε όσους γεννιούνται με κάποιο ταλέντο, είναι πλούσιοι ή έχουν την ακατανίκητη επιθυμία για επιτυχία. Και τα στατιστικά στοιχεία στηρίζουν αυτή την αντίληψη – η εργασιακή ικανοποίηση βρίσκεται σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα.

Κι όμως, δεν υπάρχει λόγος αυτές οι δύο εκφάνσεις της ζωής – το προσωπικό νόημα και η εργασία – να είναι αμοιβαία αποκλειόμενες για κανέναν. Μια δουλειά με νόημα και ικανοποίηση δεν είναι μόνο δυνατή, αλλά το αναφαίρετο δικαίωμά σας. Όπως οτιδήποτε σε αυτή τη ζωή, με τη σωστή γνώση και τα κατάλληλα εργαλεία, ο καθένας μπορεί να εκπληρώσει αυτό που έχει στο νου του· επομένως, και μια ικανοποιητική εργασία σε όλα τα επίπεδα.

Στο παρόν άρθρο, έχουμε συγκεντρώσει τα βασικότερα βήματα – κλειδιά για να βρείτε μια καριέρα που θα σας παρέχει προσωπικό νόημα. Οποιαδήποτε κι αν είναι η φύση της εργασίας, στην οποία θα καταλήξετε, εδώ θα βρείτε κάποιες βασικές συμβουλές για να το πετύχετε:

1. Μην συγκεκριμενοποιήσετε πολύ τη διαδικασία αναζήτησης

Ένα από τα κυριότερα λάθη που οι άνθρωποι κάνουν όταν αναζητούν μια εργασία με νόημα, είναι ότι προσπαθούν να εντοπίσουν την ακριβή θέση και δουλειά που πρέπει να καταφέρνουν να κάνουν. Όμως, είναι σπάνιο φαινόμενο ένας άνθρωπος να γνωρίζει με αυστηρή ακρίβεια τι θέλει να κάνει στη ζωή του. Αυτή η γνώση έρχεται συνήθως αφού κινηθεί για λίγο καιρό προς μια γενική σωστή κατεύθυνση.

Αρχικά, λοιπόν, ανακαλύψτε μια πολύ γενική κατεύθυνση. Ποιες ποιότητες εκτιμάτε και θα θέλατε να περιλαμβάνεται στην εργασία/ καριέρα σας; Τι θα θέλατε να κάνετε αν τα χρήματα δεν ήταν το πρόβλημα; Με αυτά κατά νου, μπορεί να αρχίζετε να εξερευνάτε τα πεδία που θα ταίριαζαν στον χαρακτήρα σας.

2. Η κατεύθυνσή σας θα αλλάξει πολλές φορές

Το σημείο από το οποίο θα ξεκινήσετε και εκείνο στο οποίο θα καταλήξετε θα σχετίζονται, αλλά και πάλι θα έχουν ορισμένες διακριτές διαφορές. Οι περισσότεροι δεν θα ανακαλύψουμε την τέλεια δουλειά από την αρχή.

Καθώς αρχίζετε να ακολουθείτε αυτό για το οποίο ενδιαφέρεστε, θα παρατηρήσετε αυξημένη καθαρότητα σκέψης ως προς το πάθος και τους διαφορετικούς εργασιακούς τομείς. Είναι σημαντικό να αποδεχτείτε την αβεβαιότητα που φέρνει αυτή η διαδικασία. Όσο όμως στρέφεστε εσωτερικά και εμπιστεύεστε τη διαίσθησή σας, θα μπορέσετε να «ενώσετε τις τελείες» από το σημείο Α στο σημείο Β κατά τη διάρκεια του ταξιδιού σας. Γνωρίζοντας ότι αυτό θα συμβεί, γλυτώνετε την αίσθηση αποτυχίας.

3. Αναμίξτε τα πάθη με τις αξίες και τα ταλέντα σας

Αν δεν είστε βέβαιοι για το ποια είναι τα πάθη σας, προσπαθήστε να απαντήσετε στην ακόλουθη ερώτηση: Αν τα χρήματα δεν ήταν πρόβλημα, αλλά έπρεπε και πάλι να εργαστείτε, τι θα κάνατε;

Η απάντηση σε αυτή την ερώτηση θα σας δώσει μια εξαιρετικά πολύτιμη ματιά στο είδος της εργασίας, που θεωρείτε ότι θα προσφέρει νόημα στη ζωή σας και θα σας ολοκληρώσει. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα κάνετε τελικά ακριβώς αυτή, αλλά μπορεί απλά να είναι σχετική με αυτή, ίσως να βρίσκεται σε έναν παρόμοιο τομέα με κάποιο τρόπο. Βρείτε πού συναντιούνται οι αξίες με τα ταλέντα σας.

4. Αναζητήστε μια εργασία/ καριέρα που να θρέφεται από τη μάθηση

Αν δυσκολεύεστε να βρείτε κάτι με το οποίο να είστε παθιασμένοι, τότε τουλάχιστον, αναζητήστε εργασία που να ενθαρρύνει τη μάθηση και την εξέλιξη. Γιατί αυτά τα δύο στοιχεία επεκτείνουν την αίσθηση αυτο – αξίας, τις ευκαιρίες και τις πιθανές καριέρες. Στο τέλος, θα σας βοηθήσουν να ανακαλύψετε τι είναι σωστό για εσάς. Βοηθήστε τον εαυτό σας να εξελιχθεί με κάθε τρόπο.

5. Επιστρέψτε στα πάθη σας

Είναι σημαντικό να τονίσουμε τη σημασία της ενσωμάτωσης των παθών και των ενδιαφερόντων σας στην εργασιακή ζωή. Για παράδειγμα, αν αγαπάτε να βοηθάτε τους άλλους, ίσως αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να οργανώνετε μέσα στην ίδια την υπάρχουσα εργασία σας φιλανθρωπικά events ή παρόμοιες καινοτομίες μέσα από την εταιρία σας.

Αν η τωρινή σας θέση δεν σας δίνει τη δυνατότητα να ενσωματώσετε σε αυτή το πάθος σας, τότε ίσως χρειάζεται να αλλάξετε θέση μέσα στην ίδια την εταιρία ή να βρείτε μια άλλη εργασία. Αυτό το τελευταίο, ορισμένες φορές, αποδεικνύεται ευκολότερο, από το να μεταβάλλουμε την ήδη υπάρχουσα σε κάτι που θα μας δώσει νόημα.

6. Ενσωματώστε την κοινωνική ευθύνη

Οι ψυχολόγοι υποστηρίζουν ότι μια συνεισφορά που κινείται πέρα από τον εαυτό μας μπορεί να μας παρέχει μια μεγαλύτερη αίσθηση εκπλήρωσης και πιθανώς ακόμα και να μεταμορφώσει μια μη ιδανική εργασία σε μια μορφή που να παρέχει νόημα. Ένας τρόπος για να το κάνετε αυτό είναι μέσω κινήσεων που θα ενσωματώνουν την οικολογική συνείδηση και την κοινωνική ευθύνη στο εργασιακό περιβάλλον.

Αυτό δεν προσθέτει μόνο μεγαλύτερη αίσθηση ολοκλήρωσης στην παρούσα θέση σας, αλλά μπορεί επίσης να οδηγήσει σε αναγνώριση και προαγωγή από εργοδότες που θα εκτιμήσουν την κίνησή σας.

7. Βρείτε τρόπους να δημιουργήσετε ροή

Το ακαδημαϊκό έργο του Mihaly Csikszentmihaly υποστηρίζει ότι οι εργασίες που είναι φυσικά συμβατές με τις δεξιότητες και τα πάθη σας, αλλά αρκετά δύσκολες για να παρέχουν μια πρόκληση και να πυροδοτήσουν τη δημιουργική διαδικασία επίλυσης προβλημάτων προκαλούν μια βαθιά ικανοποιητική και απολαυστική κατάσταση, που ονομάζεται «ροή».

Αυτή η κατάσταση χαρακτηρίζεται από έντονη συγκέντρωση, απεριόριστη ενέργεια και αίσθηση ότι βυθιζόμαστε στο παρόν χωρίς να καταλαβαίνουν πώς περνά ο χρόνος. Αυτό το είδος εργασίας χαρίζει ανταμοιβή και συχνά συνδέεται έντονα με αξίες, ταλέντα και πάθη. Με αυτό τον τρόπο, βρίσκουμε νόημα στην εργασία και εργασία με νόημα.

8. Δημιουργήστε ένα θετικότερο περιβάλλον

Οι έρευνες υποστηρίζουν ότι η συμμετοχή σε ένα εργασιακό περιβάλλον που καλλιεργεί μια αίσθηση κοινότητας και ανήκειν ενθαρρύνει τις προσωπικές ή ομαδικές πρωτοβουλίες και παρέχει μια συνολική αίσθηση ελευθερίας, η οποία ενισχύει την εργασιακή ικανοποίηση.

Ένας καλός τρόπος για να καλλιεργήσετε αυτό το είδος περιβάλλοντος, αν δεν υπάρχει καθόλου, είναι να πάρετε την πρωτοβουλία και να ενσωματώσετε και την κοινωνική ευθύνη. Μια τέτοια κίνηση ενσωματώνει άμεσα την αίσθηση κοινότητας και ανήκειν, ενώνει τους συναδέλφους. Και πάντα η έμπνευση αποτελεί τον καταλύτη της αλλαγής και της εξέλιξης.

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα