5 ερωτήσεις που μπορείτε ν’ αποφύγετε να ρωτήσετε έναν vegan

4 τρόποι για να τρώτε περισσότερα λαχανικά

Οι vegan είναι μία ευαίσθητη μερίδα του παγκόσμιου πληθυσμού η οποία έχει αντιληφθεί σε μεγάλο βαθμό την κακοποίηση που υφίστανται τα ζώα από τον άνθρωπο και έχει αποφασίσει να μην τρώει καθόλου ζωικές τροφές όπως κρέας, γάλα, ψάρια, αυγά κλπ αλλά και να μην αγοράζει προϊόντα τα οποία είναι φτιαγμένα από δέρμα, από λίπος ψαριών και άλλα πολλά.

Το αποτέλεσμα προς αυτή τη στάση ζωής είναι ευεργετικό όχι μόνο για τα ζώα και το περιβάλλον, αλλά και για τους ίδιους καθώς το σώμα τους καθαρίζει εντελώς από συστατικά τα οποία βρίσκονται ή δημιουργούνται από την κατανάλωση των ζωικών τροφών και τα οποία είναι άκρως επικίνδυνα για την ανθρώπινη υγεία.

Αν δεν είστε vegan αλλά συναντήσετε κάποιον ο οποίος είναι, υπάρχει περίπτωση να θέλετε να τον ρωτήσετε πράγματα τα οποία σας κινούν την περιέργεια, μιας και η στάση αυτή ζωής και κυρίως διατροφής, ίσως σας φανεί παράξενη, σύμφωνα με αυτά που γνωρίζετε εσείς και τρώτε ως τώρα.

Ακολουθούν 5 ερωτήσεις που πολύ εύκολα μας έρχονται στο νου για να ρωτήσουμε κάποιον που είναι vegan, για τις οποίες όμως, θα είναι καλό να γνωρίζουμε τις απαντήσεις και έτσι, να αποφύγουμε να τις κάνουμε σε κάποιον, ο οποίος ίσως, έχει κουραστεί να τις ακούει και να μένει συχνά, άναυδος και πειραγμένος.

Μη βιαστείτε να τον παρεξηγήσετε. Το πιθανότερο είναι να έχει απαντήσει πάνω από χίλιες φορές στις ερωτήσεις αυτές, με αποτέλεσμα να έχει νιώσει άβολα ίσως και εξουθενωτικά, απαντώντας με τον ίδιο τρόπο ξανά και ξανά.

1. Από πού παίρνεις τις πρωτεΐνες σου;
Το πρώτο πράγμα που μας έρχεται στο μυαλό όταν μαθαίνουμε ότι κάποιος είναι φυτοφάγος, είναι η εικόνα ενός πολύ λεπτού ανθρώπου δίχως ιδιαίτερη μυϊκή μάζα. Και αυτό γιατί πιστεύουμε πως οι πρωτεΐνες προέρχονται σε συντριπτική πλειοψηφία, από τις ζωικές τροφές όπως το κρέας και τα γαλακτοκομικά.

Η αλήθεια είναι πως το φυτικό βασίλειο βρίθει πρωτεϊνών και αμινοξέων τα οποία μέσα στον οργανισμό μας παράγουν πρωτεΐνες. Όλα τα όσπρια αλλά και τα σκούρα πράσινα λαχανικά είναι πηγές φυτικών πρωτεϊνών καθώς και πολλές άλλες τροφές, ιδιαίτερα γνωστές στους κύκλους των φυτοφάγων όπως η chia, η σπιρουλίνα, η χλωρέλλα, η κινόα… ο κατάλογος συνεχώς εμπλουτίζεται.

2. Και τι τρως;
Άλλη μία εύλογη ερώτηση για κάποιον που γνωρίζει και χρησιμοποιεί τον παραδοσιακό τρόπο διατροφής. Διότι αν κάποιος δεν τρώει κρέας, δεν τρώει τυριά, δεν τρώει αυγά, δεν τρώει ψάρια, ούτε καλαμαράκια και γαρίδες τότε… τι τρώει;

Και εδώ ένας φυτοφάγος εκπλήσσεται δυσάρεστα διότι γνωρίζει πως το φυτικό βασίλειο είναι γεμάτο με τροφές που δε βάζει ο νους του ανθρώπου, ο οποίος δεν είναι vegan.

Τα αναρίθμητα φρούτα, τα άπειρα λαχανικά, οι ατελείωτες ποικιλίες των δημητριακών, τα γευστικότατα όσπρια, τα συναρπαστικά βότανα και μυρωδικά, τα εξωτικά μπαχάρια, είναι μερικά μόνο από αυτά που τρώει μέσα στη μέρα του ένας vegan. Ο κατάλογος, οι γεύσεις και η λίστα με αυτά είναι τόσο μεγάλη, που μια ζωή vegan δε φτάνει για να τα δοκιμάσει κανείς όλα.

3. Ναι, αλλά και τα φυτά δεν έχουν αισθήματα;
Πολύς κόσμος κάνει αυθόρμητα αυτόν το συνειρμό μετά από λίγη ώρα συζήτησης με ένα ευαισθητοποιημένο vegan ο οποίος του εξηγεί πως τα ζώα έχουν συνείδηση, και αισθητήρια όργανα και τους αρέσει η ζωή τους, δε θέλουν να πεθάνουν κλπ. Μα, και τα μαρούλια έχουν ψυχή σωστά;

Η αλήθεια είναι πως πρόκειται για μια πολύ όμορφη συνειδητοποίηση, η οποία όμως βρίσκεται σε κάποιο άλλο επίπεδο από αυτό που συζητάμε περί ζώων. Βλέπετε, τα ζώα έχουν σώμα και νευρικό σύστημα όπως το δικό μας το οποίο αντιστέκεται με δύναμη και σθένος σε παντός είδους χτυπήματα, βασανιστήρια και κακουχίες, καταδεικνύοντας και στο ίδιο το ζώο αλλά και σε όποιον το κακομεταχειρίζεται πως αυτό, ΔΕΝ πρέπει να γίνεται.

Σε αντίθεση, ένα μαρούλι, ευχαρίστως προσφέρει τα φύλλα του προς τροφή, καθώς δεν υπάρχει πόνος σε αυτό, δεν υπάρχει απώλεια, και γι αυτό, ούτε και αντίσταση.

Φυσικά, έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας και πολλή ευαισθητοποίηση του ανθρώπινου είδους για να φτάσουμε κάποτε στην «ηθική» καλλιέργεια των φυτών, αλλά ας ξεκινήσουμε από την επανόρθωση της αντίληψής μας ως προς το αν τα ζώα αισθάνονται πόνο ή όχι, και θα φτάσουμε και στα φυτά.

4. Σε πειράζει αν εγώ φάω κρέας μπροστά σου;
Ένας vegan είναι ένας άνθρωπος ο οποίος ακολουθεί αυτόν τον τρόπο διατροφής και ζωής ως προσωπική του επιλογή και συνήθως δεν έχει καμία διάθεση να επιβάλλει και να επιτηρεί τους άλλους ανθρώπους με το τι τρώνε.

Βέβαια, σχεδόν κάθε vegan περνάει το πρώτο στάδιο της συνειδητοποίησης και της αλλαγής του τρόπου ζωής αρκετά σοκαρισμένος, φρικαρισμένος και ίσως και απογοητευμένος με τις πρακτικές που το ανθρώπινο είδος εκμεταλλεύεται άλλους… πληθυσμούς της Γης.

Προσπαθήστε να μην το πάρετε προσωπικά αν αρχίσει να εξιστορεί όλα τα τραγικά που μόλις έχει συνειδητοποιήσει. Είναι πιθανόν να το κάνει εξαιτίας του σοκ. Ακούστε τον με στοργή, και έπειτα καθίστε για φαγητό.

5. Θέλεις ένα μπιφτέκι;
Ένας vegan δεν είναι κάποιος που στερείται την τροφή όσο κι αν στα μάτια ενός ανθρώπου με την παραδοσιακή διατροφή φαίνεται έτσι. Για έναν φυτοφάγο, το κρέας δεν έχει καμία σχέση πια με την τροφή.

Όπως δεν του περνάει από το μυαλό να φάει το κλαδί ενός δέντρου ή το παραθυρόφυλλο, έτσι και δεν του περνά από το μυαλό ότι μπορεί να φάει μια μπριζόλα.

Γι’ αυτό, μην μπαίνετε στον κόπο να του φτιάξετε μπιφτέκια ή γιουβαρλάκια. Θα νομίσει ότι θέλετε να τον αφήσετε νηστικό. Αντιθέτως, θα εκτιμήσει δεόντως τα γεμιστά σας ή ένα vegan παστίτσιο!

Ελένη Μπινιάρη

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα