Αυτός που αποφασίζει για τη συναισθηματική σου διαθεσιμότητα, είσαι εσύ!

Αυτός που αποφασίζει για τη συναισθηματική σου διαθεσιμότητα, είσαι εσύ!

Υποστήριζε συναισθηματικά τους φίλους, τους αγαπημένους σου και τους πελάτες σου, αλλά σταμάτα όταν αρχίσεις να αισθάνεσαι στραγγισμένος.
Υπάρχουν άνθρωποι που θα σου πάρουν όσο χρόνο και ενέργεια είσαι πρόθυμος να τους δώσεις (όπως όλα, ας πούμε).
Να είσαι παρών και να βοηθάς, αλλά όχι στο βαθμό που αυτό σου υπονομεύει τη ζωτική σου δύναμη. Κάποιοι άνθρωποι δεν ενδιαφέρονται καν για το ποιος είσαι ή αν τους ακούς· δεν τους ενδιαφέρει καν αν είσαι ζωντανός. Θέλουν απλώς να μιλούν, και ένα άλλο σώμα στο δωμάτιο ή στην άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής τους κάνει να αισθάνονται ότι κάτι πετυχαίνουν. Δεν πετυχαίνουν. Είναι συναισθηματικά νεκρόφιλοι και πιθανόν την ίδια ικανοποίηση θα έπαιρναν λέγοντας την ιστορία τους σ’ ένα πτώμα.

Αν κάθεσαι κι ακούς για όση ώρα χρειαστεί, θα γίνεις κι εσύ πτώμα. Βοήθησε τόσο τους ίδιους όσο και τον εαυτό σου, παύοντας να τροφοδοτείς τον εθισμό τους.
Είναι καλύτερο απλώς να τους αγαπάς και να είσαι εκεί που πρέπει να είσαι. Μερικές φορές, το μεγαλύτερο δώρο καλοσύνης που μπορείς να προσφέρεις σε κάποιον που πρέπει να σταθεί στα πόδια του, είναι μια καλοσυνάτη άρνηση να το παίξεις δεκανίκι.

Το πιο σημαντικό όριο που μπορείς να θέσεις είναι ο χρόνος για τη φροντίδα του πνεύματός σου. Τα λίγα λεπτά την ημέρα που αφιερώνεις για να θρέψεις την ψυχή σου είναι η πιο ισχυρή επένδυση στην ευτυχία σου.
Κάνε ό,τι χρειάζεται για να χαρίζεις έμπνευση στον εαυτό σου και να παραμένεις σε δημιουργική συνειδητότητα. Διάλεξε ένα συγκεκριμένο χρόνο κάθε μέρα για να συνδέεσαι με την εσωτερική σου ύπαρξη και μην την εκθέτεις σε κίνδυνο. Θεώρησέ τη μη διαπραγματεύσιμη. Οι άνθρωποι που σε αγαπούν πραγματικά θα καταλάβουν και θα σε στηρίξουν.

Όποιος σε επικρίνει επειδή φροντίζεις τον εαυτό σου ή απαιτεί την προσοχή σου στη θέση αυτής της φροντίδας, δεν είναι συντονισμένος με το πεπρωμένο σου και θα πρέπει να ελευθερωθεί για να βρει το δικό του.

Απόσπασμα από το βιβλίο του Alan Cohen “Ρούφηξε τη ζωή αντί να σε ρουφάει” από τις εκδόσεις Η Δυναμική της Επιτυχίας

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα