Το εσωτερικό αίτιο των λοιμώξεων

Το εσωτερικό αίτιο των λοιμώξεων

Οι άνδρες και οι γυναίκες είμαστε διαφορετικοί και συγχρόνως συμπληρωματικοί και ο καθένας μας εμπλέκεται σε μια σειρά από δυϊσμούς που ξεκινούν από την επιθυμία για τον άλλον, για να ακολουθήσει η αντιπαράθεση αε έναν πόλεμο που δεν τελειώνει παρά μόνο όταν δεν υπάρχει πια ούτε νικητής ούτε νικημένος, σε μια κατάσταση αρμονικής και δίκαιης ειρήνης.

Στις ανθρώπινες κοινωνίες μας κάθε είδους ειρήνη που δεν είναι δίκαιη και αρμονική είναι πρόσκαιρη. Το επιβεβαιώνει διαρκώς η ιστορία. Η διαμάχη είνα μια απαραίτητη φάση για τη συνένωση δύο αντίθετων πόλων υπέρ της δημιουργίας ενός πιο μεγάλου συνόλου.

Όλα αυτά ενέχουν βέβαια κινδύνους, αλλά αποτελούν και ευκαιρίες για προσωπική ανάπτυξη. Οι παιδικές μεταδοτικές ασθένειες, για παράδειγμα, βοηθούν τα παιδιά να ωριμάσουν, να μεγαλώσουν, και συχνά είναι το προοίμιο μιας περιόδου σωματικής και ψυχικής ανάπτυξης.

Είτε η λοίμωξη είναι οξείας μορφής είτε χρόνια, η διαδικασία δεν αλλάζει παρά ελάχιστα.

Στην περίπτωση της οξείας λοίμωξης έχουμε εμπλακεί σε ένα βίαιο συναίσθημα που ενδέχεται να παρασύρει τα πάντα στο πέρασμά του, μαζί κι εμάς. Θα λέγαμε ότι είναι μια επικίνδυνη κρίση, η οποία όμως δεν διαρκεί πολύ.

Στη χρόνια λοίμωξη είναι σαν να υπάρχει ένα υποβόσκον συναίσθημα, ένα άλυτο πρόβλημα που μεταφέρεται και διευθετείται μ’ έναν συμβιβασμό.

Η ασθένεια έχει διάρκεια και αυτοτροφοδοτείται από την επιμονή του συναισθήματος που τη δημιουργεί.

Μπορεί να αποκτήσει περιοδικό χαρακτήρα, να επανέρχεται σε τακτά χρονικά διαστήματα, όταν οι περιστάσεις της ζωής ξυπνούν αυτό το συναίσθημα.

Η υποβόσκουσα αυτή διαμάχη μπορεί επίσης να προκύπτει από μια επιλογή που δεν καταφέρουμε να κάνουμε, για την οποία ζυγίζουμε τα υπέρ και τα κατά παραμένοντας αναποφάσιστοι.

Από τη στιγμή που θα κάνουμε την επιλογή, ανακτούμε την ενέργειά μας…Ενώ αν δεν αποφασίσουμε, παραμένουμε ανικανοποίητοι, η λοίμωξη απορροφά τα αποθέματά μας και μας δημιουργεί ένα αίσθημα χρόνιας κόπωσης, έλλειψη ενέργειας και απουσία χαράς για τη ζωή.

Απόσπασμα από το βιβλίο του Philippe Dransart «Η αρρώστια προσπαθεί να με γιατρέψει» από τις εκδόσεις ΑΙΩΡΑ

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα