Έτοιμοι, στοχεύσατε, πυρ!

Έτοιμοι, στοχεύσατε, πυρ!

Οι περισσότεροι γνωρίζουν τη φράση “Έτοιμοι, στοχεύσατε, πυρ!”
Το πρόβλημα είναι ότι πάρα πολλοί άνθρωποι περνούν τη ζωή τους στοχεύοντας, χωρίς να πυροβολήσουν ποτέ.
Πάντοτε ετοιμάζονται, και προσπαθούν να το κάνουν τέλεια. Ο ταχύτερος τρόπος για να χτυπήσετε ένα στόχο είναι να πυροβολήσετε, να δείτε πού χτύπησε η σφαίρα και έπειτα να προσαρμόσετε το σημάδι σας αναλόγως.
Αν η σφαίρα πέρασε 5 εκατοστά πάνω από το στόχο, στοχεύστε λίγο χαμηλότερα και πυροβολείστε και πάλι. Έπειτα δείτε πού χτύπησε. Συνεχίστε να πυροβολείτε και να προσαρμόζετε το σημάδι σας.
Σύντομα θα χτυπήσετε το κέντρο του στόχου. Το ίδιο ισχύει για οποιονδήποτε άλλο στόχο.

Όταν ξεκινήσαμε την προώθηση του πρώτου βιβλίου της σειράς “Βάλσαμο για την Ψυχή”, μου φάνηκε ότι θα ήταν καλή ιδέα να δώσουμε δωρεάν αποσπάσματα από το βιβλίο σε μικρές, τοπικές εφημερίδες με αντάλλαγμα να έβαζαν ένα πλαίσιο στο τέλος της ιστορίας που να έλεγε ότι ήταν απόσπασμα από το βιβλίο “Βάλσαμο για την Ψυχή”, το οποίο ήταν διαθέσιμο στο τοπικό τους βιβλιοπωλείο ή τηλεφωνώντας σε εμάς.

Δεν είχα ξανακάνει ποτέ κάτι τέτοιο, κι έτσι δεν ήμουν σίγουρος αν υπήρχε σωστός τρόπος για να υποβάλει κανείς μια ιστορία σε εφημερίδα ή περιοδικό.
Έστειλα, λοιπόν, μια ιστορία από το βιβλίο με τίτλο “Να θυμάστε ότι μεγαλώνετε παιδιά και όχι λουλούδια!” που είχα γράψει, με πρωταγωνιστές τον γείτονά μου και τον γιο του, μαζί με μια συνοδευτική επιστολή, στον εκδότη του περιοδικού L.A. Parent. Η επιστολή έγραφε:

13 Σεπτεμβρίου 1993
Τζακ Μπίερμαν
L.A. Parent

Αγαπητέ Τζακ,
Θα επιθυμούσα να υποβάλω το άρθρο αυτό προς δημοσίευση στο περιοδικό L.A. Parent.
Έχω συμπεριλάβει ένα σύντομο βιογραφικό σημείωμα. Μαζί με το άρθρο μου θα επιθυμούσα να δημοσιεύσεις την περίληψη του νέου μου βιβλίου Βάλσαμο για την Ψυχή.
Αν επιθυμείς να αποκτήσεις αντίτυπο του βιβλίου, ευχαρίστως να σου στείλω ένα!
Ευχαριστώ για το χρόνο σου.

Μετά τιμής,
Τζακ Κάνφιλντ

Μερικές εβδομάδες αργότερα, έλαβα την παρακάτω επιστολή:

Αγαπητέ Τζακ,

Ενοχλήθηκα από το φαξ που έστειλες. Με ποιο δικαίωμα μου λες να συμπεριλάβω “την περίληψη του βιβλίου σου;”
Πώς υπέθεσες ότι μπορεί να με ενδιέφερε ένα ασήμαντο “κειμενάκι” που δεν σου ζήτησα ποτέ;
Έπειτα, όμως, διάβασα το άρθρο. Περιττό να σου πω ότι θα δημοσιεύσω την περίληψή σου, και όχι μόνο!
Συγκινήθηκα από τη συγγραφική σου απόπειρα και είμαι σίγουρος ότι θα αγγίξει τις καρδιές τουλάχιστον 200.000 αναγνωστών από εδώ μέχρι το Σαν Ντιέγκο.

Έχει δημοσιευτεί ξανά το υλικό στη δημογραφική μου περιοχή; Αν ναι, πού;
Ευελπιστώ να συνεργαστούμε για να αναθρέψουμε παιδιά και όχι λουλούδια.

Με εκτίμηση,
Τζακ Μπίερμαν
Αρχισυντάκτης

Δεν γνώριζα ποιος ήταν ο σωστός τρόπος για να υποβάλω γραπτό αίτημα σε αρχισυντάκτη περιοδικού. Υπήρχε κάποιο κοινώς αποδεκτό πρότυπο που δεν γνώριζα. Αλλά ενήργησα έτσι κι αλλιώς.
Σε ένα μεταγενέστερο τηλεφώνημα, ο Τζακ Μπίερμαν μου έμαθε με γενναιοδωρία τον σωστό τρόπο υποβολής άρθρου σε περιοδικό. Και με συμβούλεψε πώς μπορώ να το κάνω καλύτερα την επόμενη φορά. Τώρα είχα μπει για τα καλά στο παιχνίδι και μάθαινα από τις εμπειρίες μου.
Έτοιμοι, στοχεύσατε, πυρ!

Μέσα σε έναν μήνα είχα υποβάλει το ίδιο άρθρο σε πάνω από 50 τοπικά και περιφερειακά περιοδικά με θέμα το παιδί, παντού στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Τριάντα πέντε από αυτά το δημοσίευσαν, παρουσιάζοντας το βιβλίο Βάλσαμο για την Ψυχή σε πάνω από έξι εκατομμύρια γονείς.

Απόσπασμα από το βιβλίο του Jack Canfield “Η επιτυχία βήμα βήμα” από τις εκδόσεις Διόπτρα

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα