Να ευγνωμονείτε όταν νιώθετε καλά και να υπομένετε ευγενικά όταν νιώθετε άσχημα

Να ευγνωμονείτε όταν νιώθετε καλά και να υπομένετε ευγενικά όταν νιώθετε άσχημα

Ακόμα και ο ευτυχέστερος άνθρωπος πάνω στη Γη δεν είναι διαρκώς ευτυχισμένος. Για την ακρίβεια, και οι ευτυχισμένοι έχουν ίσο μερίδιο κακής διάθεσης, προβλημάτων, απογοητεύσεων και στενοχώριας με όλους τους άλλους ανθρώπους.

Στις πιο πολλές περιπτώσεις, η διαφορά ενός ευτυχισμένου από έναν δυστυχισμένο άνθρωπο δεν είναι το πόσο συχνά βρίσκεται σε κακή διάθεση ή πόσο άσχημα νιώθει, αλλά το τι κάνει όταν αισθάνεται έτσι. Πώς αντεπεξέρχεται κανείς σε αυτή την αλλαγή διαθέσεων;

Οι περισσότεροι άνθρωποι κάνουν το αντίθετο ακριβώς από αυτό που πρέπει. Όταν έχουν τις μαύρες τους, ανασκουμπώνονται και αρχίζουν δουλειά. Παίρνουν πολύ στα σοβαρά τη διάθεσή τους και ψάχνουν να βρουν την αιτία και να την αναλύσουν. Συχνά, μάλιστα, προσπαθούν να βγάλουν εκβιαστικά τον εαυτό τους από αυτή την κατάσταση, γεγονός που μάλλον επιδεινώνει παρά λύνει το πρόβλημά τους.

Όταν παρατηρείτε γαλήνιους, ήρεμους ανθρώπους, ανακαλύπτετε πως όταν βρίσκονται σε καλή διάθεση, νιώθουν μεγάλη ευγνωμοσύνη.
Γνωρίζουν ότι τα θετικά και τα αρνητικά συναισθήματα κάνουν τον κύκλο τους και ότι θα έρθει η στιγμή που δεν θα νιώθουν τόσο καλά. Για τους ευτυχισμένους ανθρώπους αυτή η εναλλαγή είναι δεδομένη. Αποδέχονται το αναπόφευκτο της εναλλαγής των συναισθημάτων.
Έτσι, όταν έχουν άσχημη διάθεση ή νιώθουν θυμό ή στρες, αντιμετωπίζουν αυτά τα συναισθήματα με ευρύτητα πνεύματος και σοφία.
Αντί να πολεμούν τα συναισθήματά τους και να πανικοβάλλονται μόνο και μόνο επειδή νιώθουν άσχημα, τα αποδέχονται γνωρίζοντας ότι και αυτά θα περάσουν.
Αντί να τα αποδιώχνουν, τα αντιμετωπίζουν με ευγένεια και ανοχή. Αυτό τους επιτρέπει να περάσουν ήρεμα και ευγενικά σε μια περισσότερο θετική κατάσταση πνεύματος.

Ένας από τους πιο ευτυχισμένους ανθρώπους που γνωρίζω έχει κι αυτός κατά καιρούς πολύ άσχημη διάθεση. Η διαφορά όμως είναι ότι αντιμετωπίζει με άνεση αυτή του τη διάθεση. Είναι σχεδόν σαν να μην τον ενδιαφέρει, αφού γνωρίζει ότι συν τω χρόνω θα νιώσει πάλι ευτυχισμένος. Έτσι, για τον ίδιο η όλη υπόθεση δεν είναι σημαντική.

Την επόμενη φορά, λοιπόν, που θα έχετε τις μαύρες σας, αντί να καταπολεμήσετε τα συναισθήματά σας, προσπαθήστε να χαλαρώσετε.

Αντί να πανικοβληθείτε, φανείτε ευγενικοί, ανεκτικοί και ήρεμοι. Να ξέρετε ότι αν δεν πολεμήσετε τα αρνητικά σας συναισθήματα, αν είστε ανεκτικοί μαζί τους, τότε αυτά θα περάσουν πολύ πιο σίγουρα. Και αυτό είναι το ίδιο βέβαιο όσο ότι ο ήλιος δύει κάθε βράδυ.

Απόσπασμα από το βιβλίο του Richard Carlson “Μη βασανίζεστε για μικροπράγματα” από τις εκδόσεις Πεδίο

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα