Η ευγνωμοσύνη μας ξεκλειδώνει την πύλη της αγάπης

Η ευγνωμοσύνη μας ξεκλειδώνει την πύλη της αγάπης

Η ευγνωμοσύνη είναι η πρόσβαση στην επίγνωση και η επίγνωση είναι η πύλη που οδηγεί στην απέραντη αγάπη. Είναι μια μεταστροφή του νου, ένας νέος προσανατολισμός, μια καινούρια δέσμευση με τη συνειδητότητα της αγάπης και μια αποδοχή γι’αυτό που είναι η αγάπη. Όλοι μπορούμε να φτάσουμε σ’αυτό.

Η άσκηση ευγνωμοσύνης μας σώζει από τη γεμάτη πόνο ιστορία του ανθρώπου, γιατί μας κάνει να κοιτάξουμε βαθύτερα μέσα στη ζωή και στους ανθρώπους γύρω μας. Στην επιφάνεια σπάνια βλέπουμε το βάθος, γιατί το βλέπουμε θολό. Η ευγνωμοσύνη μας δείχνει το βάθος, πλουτίζει το πολύχρωμο υλικό της ζωής μας και μας επιτρέπει να βλέπουμε περισσότερα.

Όταν κάποιος νιώθει γνήσια ευγνωμοσύνη είναι αδύνατο να νιώθει ανησυχία, θυμό, κατάθλιψη ή οποιοδήποτε άλλο αρνητικό συναίσθημα. Μια όμορφη και ηλιόλουστη μέρα και μια σκοτεινιασμένη γεμάτη θύελλες και καταιγίδες δεν μπορούν να υπάρχουν ταυτόχρονα στον ίδιο τόπο. Αυτός είναι ο λόγος που η συνήθεια της ευγνωμοσύνης αλλάζει την κατεύθυνση του νου μας και τον οδηγεί μακριά από το φόβο και κοντά στην αλήθεια, απομακρύνοντας κάθε αρνητικότητα, πόνο και βάσανο.

Διαβάστε επίσης: Νιώθοντας ευγνωμοσύνη όταν δεν έχω τίποτα αλλά και όταν έχω τα πάντα

Εφαρμόζω ένα πρόγραμμα προληπτικό ενάντια στην εγκαρτέρηση, τον κυνισμό και την αμφιβολία. Κάθε μέρα, και όχι μόνο μια φορά, προτρέπω τον νου μου να σκεφτεί όλα αυτά για τα οποία μπορώ να νιώθω ευγνωμοσύνη. Κι όσο παρακολουθώ τη συνεχή ροή της ευημερίας, των αγαθών και του πλούτου που έρχονται σε μένα τόσο εκείνη με οδηγεί σε μια ευπρόσδεκτα μόνιμη κατάσταση: τη γαλήνη της ψυχής.

Γι’αυτό, κι αν ακόμα δεν είσαι ένας από αυτούς που σε καθημερινή βάση ασκούν την ευγνωμοσύνη σαν μια προσευχή χωρίς τέλος ή σαν μουσική υπόκρουση στη ζωή σου, σου προτείνω να σκεφτείς τη δυνατότητα να κάνεις κάτι αρχίζοντας από αυτήν τη στιγμή.

Προχώρησε σε μια ανώτερη σφαίρα. Η ευγνωμοσύνη απαιτεί υπευθυνότητα. Δες και αναγνώρισε την αξία και τα ταλέντα σου. Αναγνώρισε με ευγνωμοσύνη τους ανθρώπους στη ζωή σου: αυτούς που αγαπάς κι αυτούς που ίσως δε αγαπάς. Κατά μία άποψη όλοι είναι ίδιοι. Είναι οι δάσκαλοί σου. Ας είσαι ευγνώμων γι’αυτούς. Κι όταν τα κάνεις αυτά, τότε θα καταλάβεις πόσο είσαι δυνατός, πόσο η ζωή σου προοδεύει και πόσο είσαι ευλογημένος και μόνο με το ότι βρίσκεσαι εδώ.

Και έπειτα παρατήρησε τι πρόκειται να συμβεί!

Απόσπασμα από το βιβλίο «Το Μυστικό της Ζωής» από τις εκδόσεις Η Δυναμική της Επιτυχίας

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα