Η ευτυχία δεν κρύβεται πάντα στα πολλά

Η ευτυχία δεν κρύβεται πάντα στα πολλά

Ο φίλος μου ο Ματ έχει ένα μικρό αλλά επιτυχημένο εστιατόριο για χορτοφάγους στο Μάουι.

Έχει αποκτήσει μια τεράστια φήμη για το ποιοτικό του φαγητό που φτιάχνεται με αγάπη. Όταν τον ρώτησα αν είχε σκεφτεί ποτέ να επεκτείνει την επιχείρησή του, εκείνος μου είπε:

«Ένας διάσημος σταρ του σινεμά που τρελαίνεται για το φαγητό μου προσφέρθηκε να μου ανοίξει ένα εστιατόριο στο Χόλιγουντ με χρηματοδότηση πολλών εκατομμυρίων δολαρίων. Ήταν σίγουρος ότι θα γινόταν το εστιατόριο της μόδας στο Λος Άντζελες. «Ευχαριστώ πολύ», του είπα, «αλλά μ’ αρέσει εδώ. Γνωρίζω προσωπικά τους πελάτες μου, στα διαλείμματα της δουλειάς βγαίνω έξω και απολαμβάνω το ηλιοβασίλεμα και τα παιδιά μου κάνουν εδώ μέσα τα μαθήματά τους και παίζουν με τους φίλους τους που μένουν δίπλα. Βγάζω αρκετά για να ζω καλά. Δεν μου χρειάζεται να μετακομίσω».

Ο Ματ μου θύμισε ότι το περισσότερο δεν είναι πάντα καλύτερο. Ορισμένες φορές το αρκετό είναι καλύτερο.

Στην καταναλωτική μας κοινωνία, πολλοί από μας δουλεύουν σαν σκλάβοι, με την ψευδαίσθηση ότι αν είχαν περισσότερα αποκτήματα θα ήταν πιο ευτυχισμένοι.

Αν δεν είσαι ευτυχισμένος με ό,τι έχεις, τότε τα περισσότερα δεν πρόκειται να σε γεμίσουν. Ο εξωτερικός κόσμος δεν μπορεί να κάνει περισσότερα για σένα από εκείνα τα οποία είσαι διατεθειμένος να κάνεις εσύ για τον εαυτό σου μέσα από τη στάση σου.

Η αγορά ενός πράγματος δεν είναι το τέλος της απόκτησής του. Είναι η αρχή.

Αν έχεις κάτι πρέπει να το φροντίζεις, να το διατηρείς καθαρό, να το χρησιμοποιείς, να το προστατεύεις, να το επιδιορθώνεις και να το αντικαθιστάς.

Όταν έχεις αυτοκίνητο, σπίτι ή οτιδήποτε άλλο, μπαίνεις σε μια σχέση εξάρτησης. Αν περιμένεις να σε υπηρετεί, τότε πρέπει να το υπηρετείς κι εσύ.

Αν είσαι πρόθυμος να αναλάβεις αυτήν τη δέσμευση, τότε προχώρα. Αν όχι, μπορείς να επιλέξεις να είσαι ευτυχισμένος με ό,τι έχεις.

Αν είναι καλό για σένα να επεκταθεί ο υλικός σου κόσμος, τότε το σύμπαν θα το κανονίσει με χαρά. Αν όχι, ίσως χρειάζεται να ανακαλύψεις ότι το ηλιοβασίλεμα είναι το ίδιο όμορφο από την αυλή σου όσο και από το Χόλιγουντ.

«Βοήθησέ με να ζω χωρίς τα περιττά, να χειρίζομαι σοφά αυτά που έχω και να θυμάμαι ότι το πνεύμα είναι πιο σημαντικό από την ύλη».

«Μου αρκούν αυτά που έχω, γιατί μου αρκεί αυτό που είμαι».

Απόσπασμα από το βιβλίο του Alan Cohen «μια βαθιά ανάσα ζωής» από τις εκδόσεις Η Δυναμική της Επιτυχίας

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα