Οι περισσότεροι άνθρωποι, σε κάποια ενδοσκοπική περίοδο της ζωή τους, κάνουν την υπαρξιακή ερώτηση «Ποιος είμαι και γιατί είμαι εδώ;»
Ξαφνικά συνειδητοποιούν ότι πρέπει να υπάρχει κάποιο νόημα στη ζωή, ότι δεν γίνεται να αποτελείται μόνο από καθημερινή δουλειά, εξόφληση λογαριασμών και δύο εβδομάδες διακοπών τον χρόνο.
Ζώντας τις καθημερινές τους ζωές, οι περισσότεροι συνταυτίζονται με το σώμα, το μυαλό και τα συναισθήματά τους, δεν είναι όμως αυτά ο εαυτός τους.
Αποκαλώ τον εαυτό μου απεξαρτημένο εργασιομανή, γιατί κάποια στιγμή είχα και διηύθυνα έξι επιχειρήσεις, και αν και εξωτερικά τα πήγαινα καλά, μέσα μου ένιωθα δυστυχισμένος, εκτός πορείας και χρεοκοπημένος. Δεν λειτουργούσα μέσω του πραγματικού μου Εαυτού.
Ο πραγματικός Εαυτός είναι στον αόρατο κόσμο – στο ενενήντα τοις εκατό που δεν μπορούμε να δούμε. Ο περισσότεροι βλέπουν κάτι στέρεο και νομίζουν πως είναι αληθινό, παρόλο που δεν είναι παρά ένα τμήμα ολόκληρης της πραγματικότητας.
Οι διαθέσιμες επιλογές στο δέκα τοις εκατό που μπορούμε να δούμε, είναι εξαιρετικά περιορισμένες σε σχέση με τις απεριόριστες επιλογές που είναι διαθέσιμες στο ενενήντα τοις εκατό.
Έχοντας αυτό κατά νου, κάνω ό,τι καλύτερο μπορώ για να αφήσω τον πραγματικό μου Εαυτό να με οδηγήσει, και όταν το κάνω, η ζωή αυτή εκτυλίσσεται φανταστικά. Είναι μαγική, θαυμάσια, καταπληκτική, εύκολη και έχει δική της ροή. Είναι γεμάτη από αγάπη και καλοσύνη και χαρά και γέλιο και ευσπλαχνία.
Ωστόσο, όταν δεν ζω μέσα από τον πραγματικό μου Εαυτό, έρχομαι αντιμέτωπος με όλα τα εμπόδια, τις ακαθαρσίες και τη μονοτονία του κόσμου.
Πολλοί έχουν έρθει περιστασιακά σε επαφή με τον πραγματικό τους Εαυτό, αλλά δεν πιστεύουν πως οι ίδιοι έπαιξαν κάποιο ρόλο σε αυτό.
Διαβάστε επίσης: Η ευτυχία είναι η φυσική μας κατάσταση, ας αφήσουμε τον εαυτό μας να την νιώσει
Δε ξέρω κανέναν που να ζει εντελώς μέσα από τον πραγματικό του Εαυτό, ξέρω όμως πως αν το θέσουμε ως κατεύθυνση και στόχο μας, μπορούμε να ζούμε εκεί συχνότερα και για μεγαλύτερες χρονικές περιόδους. Και όταν το κάνουμε αυτό, η εμπειρία μας και το περιβάλλον μας γίνονται όλο και καλύτερα.
Ένας τρόπος για να το πετύχουμε αυτό, είναι να είμαστε διατεθειμένοι να δούμε τα πράγματα διαφορετικά.
Άσκηση Φωτός
- Τοποθετήστε τον δείκτη του χεριού σας πάνω από το κεφάλι σας, σηκωμένο προς τα πάνω, και, κοιτάζοντάς τον, περιστρέψτε τον δεξιόστροφα.
- Συνεχίζοντας την περιστροφή φέρτε τον χαμηλότερα, στο ύψος των ματιών.
- Τώρα, χαμηλώστε τον κι άλλο, κάτω από το ύψος των ματιών, ώστε να τον βλέπετε από πάνω.
- Προς ποια κατεύθυνση γυρίζει;
- Δεξιόστροφα ή αριστερόστροφα;
- Ποια είναι η σωστή κατεύθυνση;
- Και οι δύο. Η σωστή απάντηση είναι πως εξαρτάται από την οπτική σας γωνία.
Κάθε διαφωνία μεταξύ δύο ανθρώπων συντελείται εξαιτίας διάστασης στις οπτικές τους γωνίες, που συχνά αποκαλούνται γνώμες.
Και ποιος έχει δίκιο;
Λοιπόν, το «δίκιο» σημαίνει συνάφεια με τη δική μου πεποίθηση ή συνάφεια με τη δική μου οπτική γωνία. Οι πεποιθήσεις δεν είναι απαραίτητα σωστές και υπάρχουν πολλές διαφορετικές οπτικές γωνίες.
Επομένως, αν επεκτείνετε το γενικό πλαίσιο ώστε να περιλαμβάνει το «δεξιόστροφα» και το «αριστερόστροφα», θα έχετε περισσότερες επιλογές, που μπορεί να οδηγήσουν σε αποτελεσματικότερες αποφάσεις. Θα γίνετε περισσότερο συμπονετικοί, με μεγαλύτερη κατανόηση, σοφότεροι, και η ζωή θα γίνει πολύ καλύτερη.
Ο ψευδής εαυτός βλέπει μόνο δεξιόστροφα ή μόνο αριστερόστροφα, ενώ ο πραγματικός Εαυτός μπορεί να δει άπειρες κατευθύνσεις.
Απόσπασμα από το βιβλίο της Keidi Keating «Το Φως» από τις εκδόσεις Ιβίσκος