Τα έντομα εξαφανίζονται από τον πλανήτη μας. Αυτό είναι το τραγικό αποτέλεσμα εβδομήντα τριών ερευνών που έχουν διεξαχθεί και κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.
«Το συμπέρασμα είναι σαφές: εκτός κι αν αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο παράγουμε τα τρόφιμά μας, τα έντομα θα ακολουθήσουν τον δρόμο της εξαφάνισης σε μερικές δεκαετίες. Σήμερα, περίπου το ένα τρίτο των ειδών απειλούνται με εξαφάνιση και κάθε χρόνο, περίπου 1% επιπλέον προστίθεται στον κατάλογο», τονίζουν οι Φρανθίσκο Σάντσεθ-Μπάγιο και Κρις Ουίκουις από τα Πανεπιστήμια του Σίδνεϊ και του Κουίνσλαντ.
Οι ερευνητές από την Αυστραλία εντοπίζουν σαν βασικό αίτιο της μείωσης των εντόμων, την καταστροφή των βιοτόπων τους και την καταφυγή σε συνθετικά φυτοφάρμακα, που τα τελευταία εξήντα χρόνια, παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην εντατικοποίηση της γεωργίας παγκοσμίως.
Αν και η μελέτη βασίζεται κυρίως σε στοιχεία από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, ωστόσο, και δεδομένου ότι οι παραπάνω παράγοντες ισχύουν σε όλο τον κόσμο, η κατάσταση δεν μπορεί να είναι πολύ διαφορετική και στις άλλες ηπείρους.
Στις παραπάνω αιτίες αν προστεθούν και οι παθογόνοι μικροοργανισμοί, τα επεμβατικά είδη αλλά και η κλιματική αλλαγή, κυρίως στις τροπικές περιοχές, τότε, δεν είναι δύσκολο να φανταστούμε πού οδηγούνται οι πληθυσμοί των εντόμων.
Ένα ηχηρό παράδειγμα της επίπτωσης από την μείωση ή την αξαφάνισή τους, βγήκε στο φως της δημοσιότητας, το 2018, στη Γαλλία, όπου σημειώθηκε ιλιγγιώδης μείωση των πουλιών της εξοχής. Ο ερευνητής Βενσάν Μπρετανιόλ εξηγούσε: «Δεν υπάρχουν σχεδόν καθόλου έντομα, αυτό είναι το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα», δεδομένου ότι, μπορεί τα πουλιά να τρέφονται με σπόρους αλλά κάποια στιγμή, μέσα στο χρόνο, χρειάζονται έντομα για τους νεοσσούς τους.
«Ένα τέτοιο γεγονός δεν μπορεί να αγνοηθεί και πρέπει να ωθήσει σε δράση προκειμένου να αποφευχθεί μια κατάρρευση που θα ήταν καταστροφική για τα φυσικά οικοσυστήματα» τονίζουν οι επιστήμονες, των οποίων τα συμπεράσματα θα παρουσιαστούν στην επιθεώρηση Biological Conservation.