Πώς να εξασκηθείτε στα συνειδητά όνειρα

Πώς να εξασκηθείτε στα συνειδητά όνειρα

Τα συνειδητά όνειρα, η ιδέα του να ονειρεύεσαι κατά βούληση, έχει μελετηθεί για χιλιάδες χρόνια από τους αρχαίους ινδουιστές και τους Έλληνες φιλοσόφους, μέχρι τους συγγραφείς της Αναγέννησης, τους θεολόγους, τους θιβετανούς μοναχούς και τους κλινικούς ερευνητές.

Είναι η ικανότητα να γνωρίζεις ότι ονειρεύεσαι και να χρησιμοποιείς αυτή την ικανότητα, ώστε να κατευθύνεις το όνειρό σου.

Με λίγη εξάσκηση μπορείτε να δημιουργήσετε κάποιες σουρεαλιστικές εμπειρίες όπως η ικανότητα να φτιάχνετε φανταστικούς κόσμους, να αλλάζετε μορφές, να ταξιδεύετε στο χρόνο ή να δειπνείτε με διασημότητες.

Μπορείτε να λάβετε συγγραφικές συμβουλές από τον Χέμινγουεϊ, να παίξετε τένις με τη Σερένα Ουίλιαμς ή να μάθετε κιθάρα από τον Σεγκόβια.

Ακούγεται εκπληκτικό έτσι;

Έρευνες δείχνουν επίσης ότι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα όνειρά σας για να βελτιώσετε την ποιότητα της ξύπνιας ζωής σας και να βοηθηθείτε σε πράγματα όπως:

-Δημιουργικότητα και ικανότητα λύσης προβλημάτων
-Κατάρτιση και απόκτηση γνώσεων
-Καταπολέμηση εφιαλτών
-Λήψη αποφάσεων
-Μείωση του στρες, αυτογνωσία, αυτοκυριαρχία και ενσυνειδητότητα.

Προετοιμασία των συνειδητών ονείρων

Αυτή η πρόκληση απαιτεί λίγη εξάσκηση πριν ξεκινήσετε. Καταγράψτε τα όνειρά σας. Σιγουρευτείτε ότι έχετε καταγράψει τουλάχιστον 8 με 10 όνειρα με κάθε λεπτομέρεια. Έπειτα, αναγνωρίστε τα «ονειρικά σημάδια» σας.

Ποια περίεργα πράγματα, δραστηριότητες, άνθρωποι και μέρη εμφανίζονται συχνά;
Τι μοτίβα μπορείτε να παρατηρήσετε;

Για να ονειρευτείτε κατά βούληση, πρέπει να μπορείτε να καταλάβετε ότι βρίσκεστε σε κατάσταση ονείρου. Για να μπορείτε, επομένως, να πείτε στον εαυτό σας «μάλλον ονειρεύομαι», πρέπει να έχετε καθαρή εικόνα των ονείρων που συνήθως βλέπετε. Με αυτόν τον τρόπο, μπορείτε να καταλάβετε ότι ονειρεύεστε όσο αυτό συμβαίνει.

Κανόνες

Εξασκηθείτε καθημερινά στον έλεγχο πραγματικότητας. Ο έλεγχος πραγματικότητας είναι ένας τρόπος να καταλάβετε τη διαφορά μεταξύ ονείρου και πραγματικότητας.

Εξετάστε την πραγματικότητά σας όσο πιο συχνά μπορείτε, ώστε να σας γίνει συνήθεια. Είτε το κάνετε ανά ώρα, είτε κάθε φορά που πηγαίνετε στο μπάνιο, πίνετε ένα ποτήρι νερό ή βγαίνετε από την πόρτα, αναρωτηθείτε: ονειρεύομαι ή είμαι ξύπνιος;

Στο τέλος, θα πιάσετε τον εαυτό σας να κάνει έλεγχο πραγματικότητας ενώ ονειρεύεται και τότε είναι που θα μπορείτε να καθοδηγήσετε συνειδητά το όνειρό σας.

Ασκήσεις ελέγχου πραγματικότητας

Παρατηρήστε αντικείμενα και μοτίβα, χρώματα και υφές. Αποστρέψτε το βλέμμα σας και μετά ξανακοιτάξτε, σιγουρευτείτε ότι όλα είναι ίδια.

Σε έναν ονειρικό κόσμο, τα αντικείμενα (ακόμα και οι άνθρωποι) αλλάζουν σχήματα με περίεργους τρόπους μπροστά στα μάτια σας.

Κοιταχτείτε στον καθρέφτη – το είδωλό σας φαίνεται φυσιολογικό;

Κλείστε τη μύτη σας, μπορείτε να αναπνεύσετε κανονικά;

Πηδήξτε – μήπως αιωρείστε πάνω από το έδαφος;

Παρατηρήστε ανθρώπους, καταστάσεις ήδραστηριότητες που εμφανίζονται συχνά στα όνειρά σας.

Ρωτήστε τον εαυτό σας πού βρίσκεστε, τι φοράτε, τι συνέβη 5 λεπτά πριν;

Για να ονειρευτείτε συνειδητά:

Ελέγξτε το περιβάλλον σας. Κοιμηθείτε σε σκοτεινό, δροσερό και ήσυχο δωμάτιο όπου δεν θα σας ενοχλήσουν.

Χαλαρώστε. Πριν κοιμηθείτε, κάντε μια άσκηση χαλάρωσης κατά την οποία θα διώξετε όλη την ένταση από το σώμα σας και θα καθαρίσετε το μυαλό σας από τα καθημερινά άγχη.

Ορίστε την πρόθεσή σας. Αποφασίστε ότι θα καταλάβετε πως βρίσκεστε σε κατάσταση ονείρου.

Κάντε πρόβα το όνειρο. Οραατιστείτε τις προθέσεις σας ή ό,τι είναι αυτό που θέλετε να δείτε καθώς αποκοιμάστε και φανταστείτε τον εαυτό σας να ονειρεύεται συνειδητά.

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα