Εξασκηθείτε στην πρακτική της ομορφιάς

Εξασκηθείτε στην πρακτική της ομορφιάς

Το να εξασκείτε το κάλλος είναι να αντιλαμβάνεστε την ομορφιά ακόμα και όταν υπάρχει ασχήμια. Για παράδειγμα, αντί να σκεφτόμαστε ένα συνάδερφο ως ένα ατέλειωτο γκρινιάρη που κάνει το χώρο εργασίας αφόρητο, μπορούμε να τον αντιληφθούμε από το επίπεδο του κολιμπρί και να αναγνωρίσουμε ότι είναι ένα τέλειο σύμβολο της ανάγκης μας να μάθουμε πώς να μην προσωποποιούμε την δυστυχία των άλλων ανθρώπων.

Όταν έρχεται στο γραφείο μας για να μας πει ότι έχουμε παραλείψει μια λεπτομέρεια σε μία αναφορά, επιμένοντας ότι το έγγραφο είναι χάλια και ότι θα πρέπει να ξαναγραφτεί, αναγνωρίζουμε ότι είναι ο δάσκαλός μας. Και ενώ ο νους μας πάντα θα μας λέει: Τι ηλίθιος, θυμόμαστε τι είναι γραφτό να μάθουμε: να μην αντιδρούμε υπερβολικά στην κριτική, να μην γινόμαστε αμυντικοί, να παραμένουμε επικεντρωμένοι αντί να αναστατωνόμαστε απλώς και μόνο επειδή κάποιος άλλος είναι έξαλλος – και ότι δεν χρειάζεται πλέον να μαθαίνουμε από ηλίθιους.

Τότε μπορούμε να φέρουμε ομορφιά στη στιγμή χαμογελώντας…και μετά από αυτό, μπορούμε να εξετάσουμε γιατί είμαστε στην τάξη με αυτούς που μαθαίνουν αργά!

“Ομορφιά μπροστά μου, ομορφιά πίσω μου, ομορφιά ολόγυρά μου” – αυτά τα λόγια προέρχονται από μία προσευχή ευγνωμοσύνης των Ναβάχο, από ένα άτομο που βλέπει μόνο ομορφιά στον κόσμο.
Με άλλα λόγια, θα πρέπει να παρατηρούμε τι είναι ευχάριστο σε μέρη που δεν το περιμένουμε, και φέρνει μεγαλοπρέπεια όπου υπάρχει φρικαλεότητα και ασχήμια. Για παράδειγμα, πρόσφατα πήγα σε μία έκθεση και είδα πίνακες ενός καλλιτέχνη που γοητευόταν από σκοτεινά σοκάκια.
Οι πίνακές του ήταν εμπνευσμένοι από μέρη που εμείς συνήθως συνδέουμε με φόβο, κίνδυνο, βρωμιά και εγκατάλειψη, ωστόσο ήταν ζωντανοί με ενέργεια, γεμάτοι χρώμα και σχέδια. Όταν ζωγράφιζε, πραγματικά εξασκούσε την ομορφιά.

Αντί να ψάχνετε για την ασχήμια και τη φτώχια, αντιληφθείτε την ομορφιά γύρω σας. Φέρτε λουλούδια στο σπίτι από τη δουλειά. Πείτε μία ευγενική κουβέντα για ένα συνάδελφο. Ανεβάστε ψυχολογικά ένα φίλο.
Όταν ελέγχετε τη λίστα αναχώρησης στο αεροδρόμιο και βλέπετε ότι όλες οι πτήσεις για τον προορισμό σας έχουν ακυρωθεί λόγω κακών καιρικών συνθηκών, με αποτέλεσμα να περάσετε τη γιορτή των Ευχαριστιών στο αεροδρόμιο, μπορείτε να θυμώσετε ή μπορείτε να ανεβάσετε το επίπεδο αντίληψής σας και να αντιληφθείτε την ομορφιά της στιγμής.

Οπότε, αντιληφθείτε την ομορφιά σε κάθε κατάσταση, και βρείτε το δώρο από το Πνεύμα.
Όταν βλέπετε την ομορφιά γύρω σας, η ομορφιά θα σας αναζητήσει και θα σας βρει ακόμα και στα πιο απροσδόκητα μέρη…και θα είστε στο σωστό δρόμο για να γίνετε ήρωας.

Απόσπασμα από το βιβλίο του Albert Villoldo, PH.D. “Οι τέσσερις ενοράσεις” από τις εκδόσεις ETRA

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα