Έχει η Μόνα Λίζα κάτι να σας “πει”;

La Gioconda (Mona Lisa)

Τον 15ο αιώνα μ.Χ στην ανυποψίαστη ακόμα Φλωρεντία χάραζε μια νέα εποχή, μέσα από την πιο σκοτεινή νύχτα της Ευρώπης. Ο Λεονάρντο Ντα Βίντσι εκδήλωσε όλο το εύρος της νέας εκείνης εποχής, μέσα από τη ζωγραφική του, την αρχιτεκτονική του, την αεροναυπιγική του και πολλές άλλες τέχνες κι επιστήμες που δύσκολα συναντάμε σε έναν μόνο άνθρωπο σήμερα.

Ευτυχώς δεν ετίθετο θέμα ειδικότητας τότε, κι έτσι ένας ταλαντούχος άνθρωπος εκδήλωνε το ταλέντο του προς όλες τις κλήσεις του. Βέβαια, ο Λεονάρντο ήταν κάτι παραπάνω από απλά ταλαντούχος. Ήταν ένας προφήτης της νέας εποχής, ο εικονογράφος της Αναγέννησης μέσα από τον θεοσκότεινο απ’ τα βαριά ως τότε εγκλήματα, Μεσαίωνα. Θαρραλέος, αντιρρησίας και φωτεινός, αν και σήμερα μάλλον θα τον χαρακτηρίζαμε σκοτεινό και μυστηριώδη, έζησε και εργάστηκε σε μεγάλα πόστα της Ιταλικής και της Καθολικής εκκλησίας, ανατρέποντας, πολλές φορές εκ των έσω, τις δογματικές αντιλήψεις του τότε.

Η Μόνα Λίζα του, μυστηριώδης, αινιγματική, θαρραλέα, τολμηρή, ρεμβάζει απροκάλυπτα προς το μέλλον σα να ξέρει ήδη πως για τους επόμενους αιώνες η ανθρωπότητα θα ασχολείται μαζί της. Μέχρι σήμερα πρόκειται για τον πιο πολυσπουδαγμένο, τον πιο πολυειδωμένο, τον πιο πολυσυζητημένο πίνακα του κόσμου. Έναν πίνακα για τον οποίο έχουν γραφτεί αναρίθμητα τραγούδια κι ασταμάτητα αναφέρονται στο όνομά του. Καλλιτέχνες, διανοούμενοι, ποιητές, ερωτευμένοι, και όλοι όσοι για κάποια στιγμή στη ζωή τους ήρθαν αντιμέτωποι και έμειναν εκστατικοί με το περίφημο χαμόγελό της.

Ποιο είναι άραγε το μήνυμα της για τη σημερινή εποχή; Σε τι θέλει το επίμονο, παιχνιδιάρικο βλέμμα της να μας επιστήσει την προσοχή; Ας μη προσπεράσουμε απλά αυτόν τον πίνακα όποτε «τυχαίνει» μπροστά μας. Το μήνυμά του αντηχεί ξεχωριστό για τον καθένα. Σε εσάς, τι θέλει να σας πει;

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα