Έχουμε τη δύναμη να αλλάξουμε τα πάντα. Μπορούμε να χτίσουμε ή να καταστρέψουμε

Έχουμε τη δύναμη να αλλάξουμε τα πάντα. Μπορούμε να χτίσουμε ή να καταστρέψουμε

Κάθε άνθρωπος μπορεί να συγκριθεί με το κύτταρο ενός μυ. Είμαστε τα ίδια αλληλο-αντικαταστάσιμα κύτταρα. Εάν εγώ είμαι εσύ και εσύ είσαι εγώ, δεν έχω λόγο να σε βλάψω. Εάν εσύ είσαι εγώ, τότε γιατί πρέπει να με βλάψεις; Εάν εγώ είμαι ο πλανήτης μου, τότε γιατί πρέπει να καταστρέψω τον πλανήτη; Γιατί δεν μπορώ να καταλάβω τον πλανήτη; Γιατί δε μπορώ να καταλάβω εσένα;

Μπορεί να αναγνωρίζουμε τον εαυτό μας από το όνομά μας, την προσωπικότητά μας, την ιδιαιτερότητά μας, αλλά, όταν αλλάζει ο τρόπος με τον οποίο βλέπουμε τα πράγματα, η έννοια της ατομικότητας φαντάζει ιδιαίτερα περιορισμένη.

Δεν είμαστε άτομα. Είμαστε Ένα. Αυτό το Ένα είναι εν τέλει όλα τα σύμπαντα μαζί. Αυτό είνα το μεγάλο μυστήριο. Αυτό είναι ο Θεός.

Ο Θεός είναι μόνο μια έννοια. Είναι ένας τίτλος, όπως ενός δικηγόρου ή ενός γιατρού. Μπορεί η ιδέα του Θεού να είναι ελάχιστη σε σχέση με την αλήθεια του τι είναι ο Θεός, παρόλα αυτά πρόκειται για μια εξήγηση αποδεκτή από τη διάνοιά μας. Μας λείπουν οι κατάλληλες λέξεις για να εξηγήσουμε τον Θεό, όμως η λέξη Θεός είναι από μόνη της επαρκής για να την κατανοήσουμε. Στην πραγματικότητα, ο Θεός είναι ζωή. Η ζωή είναι δράση. Είμαστε ο Θεός και ο Θεός είναι εμείς.

Ως μέρος του ανθρώπινου οργάνου του πλανήτη, είμαστε συνδεδεμένοι και με κάθε άλλο κομμάτι του. Οτιδήποτε συμβαίνει στον πλανήτη επηρεάζει όλους όσους είναι κομμάτι του ανθρώπινου οργάνου. Και αντιστρόφως, οτιδήποτε συμβαίνει σε ένα άτομο του ανθρώπινου οργάνου επηρεάζει όλον τον πλανήτη.
Ακριβώς όπως ένα μόνο κύτταρο έχε τη δυνατότητα να δημιουργήσει ένα ανθρώπινο ον, με τον ίδιο τρόπο βαθιά μέσα μας έχουμε τη δυνατότητα να δημιουργήσουμε ένα ολόκληρο σύμπαν.

Η νόησή μας όμως είναι τόσο περιορισμένη, που μας εμποδίζει να κατανοήσουμε το μέγεθος των δυνατοτήτων μας.
Έχουμε τη δύναμη να αλλάξουμε τα πάντα. Μπορούμε να μεταμορφωθούμε. Μπορούμε να χτίσουμε ή να καταστρέψουμε. Η δύναμή μας είναι μεγαλύτερη από αυτήν οποιασδήποτε ατομικής βόμβας. Η δύναμή μας είνα η πρόθεσή μας, το πνεύμα μας. Αυτή είναι η σιωπηλή μας γνώση.

Απόσπασμα από το βιβλίο της Mary Carroll Nelson «Πέρα από το φόβο – Οι διδασκαλίες του Don Miguel Ruiz» από τις εκδόσεις ETRA

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα