Η εξωτερική ακινησία μας φέρνει σε επαφή με τον βαθύτερο εαυτό μας

Η εξωτερική ακινησία μας φέρνει σε επαφή με τον βαθύτερο εαυτό μας

Ο Γάλλος μαθηματικός και φιλόσοφος του 17ου αιώνα Μπλεζ Πασκάλ είπε πως «όλη η ανθρώπινη δυστυχία οφείλεται σ’ ένα μόνο πράγμα: στο γεγονός ότι ο άνθρωπος δεν μπορεί να μείνει ακίνητος μέσα σ’ ένα δωμάτιο».

Όταν θα έχουμε μάθει να μένουμε ακίνητοι μέσα σ’ ένα δωμάτιο, θα μπορούμε να διατηρήσουμε την εσωτερική εκείνη επαφή με τον βαθύτερο εαυτό μας που επιτρέπει στη ζωή να προχωρήσει από μέσα προς τα έξω, είτε είμαστε μόνοι είτε μέσα σ’ ένα πλήθος ανθρώπων που ουρλιάζουν. Και μπορούμε να παραμείνουμε σ’ αυτή την κατάσταση όσο πολλά πράγματα κι αν κάνουμε.

Φαίνεται απλούστατο, κι όταν το καταφέρνω, αναρωτιέμαι γιατί στο καλό το σταματάω. Χρειάζεται όμως τρομερή δέσμευση και προσήλωση για να μείνω σ’ αυτή την κατάσταση, αλλά και για να συνέρθω γρήγορα όταν ξεχνιέμαι ξανά και ξανά και ξανά.

Στο Huffpost αναπτύξαμε μια δωρεάν εφαρμογή διόρθωσης πορείας για smartphones που λέγεται «GPS για την ψυχή». Παρέχει εργαλεία που μας βοηθούν να επανέλθουμε σε μια κατάσταση ηρεμίας και ισορροπίας.

Το «GPS για την ψυχή» σας συνδέει μ’ έναν εξατομικευμένο οδηγό, με μουσική, ποίηση, ασκήσεις αναπνοής και φωτογραφίες των αγαπημένων σας, ώστε να απαλλαγείτε από το στρες κα να ξαναβρείτε την ισορροπία σας. Μπορείτε επίσης να έχετε πρόσβαση σε οδηγίες ειδικών, σε άλλους χρήστες ή σε φίλους σας.

Πάντα ξαφνιάζομαι με το πόσο γρήγορα μπορώ να επανασυνδέομαι με τον βαθύτερο εαυτό μουκαι με το πώς αυτό γίνεται ακόμα πιο εύκολο καθώς το μονοπάτι της επιστροφής γίνεται όλο και πιο γνώριμο.

Όλοι έχουμε μέσα μας την ικανότητα να περάσουμε από τον αγώνα στην κατάσταση χάριτος, όποιες κι αν είναι οι προκλήσεις που συναντάμε.

Όταν είμαι σ΄εκείνη τη «φυσαλίδα χάριτος», δεν σημαίνει ότι εξαφανίζονται τα καθημερινά πράγματα που με ενοχλούσαν κα με εκνεύριζαν και με αναστάτωναν, όχι, καθόλου, αλλά δεν έχουν πια τη δύναμη να με ενοχλήσουν, να με εκνευρίσουν ή να με αναστατώσουν. Κι όταν τα αληθινά δύσκολα πράγματα έρχονται να μας βρουν – ο θάνατος, η αρρώστια, η απώλεια -, είμαστε πιο ικανοί να τα αντιμετωπίσουμε, αντί να τα αφήσουμε να μας καταβάλουν.

Απόσπασμα από το βιβλίο της Arianna Huffington «Δες τη ζωή αλλιώς» από τις εκδόσεις Διόπτρα

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα