Το fast food ακόμη πιο επικίνδυνο για την υγεία σύμφωνα με νέα μελέτη

fast food

Οι φθαλικές ενώσεις είναι χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται στην παρασκευή καλλυντικών, σαπουνιών, καθαριστικών κλπ. αλλά και για να κάνουν πιο ανθεκτικές και εύκαμπτες τις πλαστικές συσκευασίες.

Οι χημικές αυτές ενώσεις προκαλούν ορμονικές διαταραχές και έχουν συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο για άσθμα, διαβήτη τύπου 2, υπογονιμότητα αλλά και καρκίνο του μαστού.

Ερευνητές, με επικεφαλής την δρα Έιμι Ζότα του πανεπιστημίου Τζορτζ Ουάσιγκτον ανέλυσαν στοιχεία από 10.253 ανθρώπους, τους οποίους ρώτησαν τι έφαγαν και πού, τις προηγούμενες 24 ώρες και στη συνέχεια, τους υπέβαλαν σε εξέταση ούρων, όπου μέτρησαν τα επίπεδα των φθαλικών ενώσεων στο σώμα τους.

Το αποτέλεσμα της μελέτης έδειξε ότι αυτοί που είχαν φάει έξω την προηγούμενη ημέρα παρουσίαζαν υψηλότερα επίπεδα φθαλικών ενώσεων στο σώμα τους, σε ποσοστό περίπου 35% από εκείνους που είχαν φάει μαγειρεμένο φαγητό στο σπίτι τους.

Ανατριχιαστικά ήταν και τα αποτελέσματα στους εφήβους που έτρωγαν συχνά φαγητό σε φαστφουντάδικα, αφού το ποσοστό των φθαλικών ενώσεων στο σώμα τους ήταν κατά 55% υψηλότερο από εκείνο που είχαν οι συνομίληκοί τους που έτρωγαν συνήθως σπιτικό φαγητό. Από τους ερωτηθέντες για το πού είχαν φάει την προηγούμενη μέρα, το 61% απάντησε ότι είχε φάει έξω, δηλαδή 6 στα 10 άτομα.

Η δρ Έιμι Ζότα που δημοσίευσε την έρευνά της στο περιοδικό Environment International Journal δήλωσε ότι το φαγητό που μαγειρεύεται στο σπίτι έχει μικρές πιθανότητες να περιέχει υψηλά επίπεδα φθαλικών ενώσεων που σχετίζονται με προβλήματα γονιμότητας, επιπλοκές στην εγκυμοσύνη και άλλα προβλήματα υγείας και τόνισε ότι το γρήγορο φαγητό εκτός σπιτιού ίσως να αποτελεί μια υποτιμημένη πηγή έκθεσης των καταναλωτών στις επικίνδυνες φθαλικές ενώσεις.

 

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα