Φινλανδία: Από το 2021 οι μπαμπάδες θα παίρνουν ίδια γονική άδεια με τις μητέρες

Φινλανδία: Από το 2021 οι μπαμπάδες θα παίρνουν ίδια γονική άδεια με τις μητέρες

Η Φινλανδία σχεδιάζει να χορηγήσει την ίδια γονική άδεια σε μητέρες και πατέρες για να ενθαρρύνει τους πατέρες να περνούν περισσότερο χρόνο με τα παιδιά τους και να αυξηθεί το ποσοστό γεννήσεων του έθνους, ανακοίνωσε η κυβέρνηση της Φινλανδίας.

Η μεταρρύθμιση, η οποία αναμένεται να τεθεί σε ισχύ το 2021, θα παρατείνει τη γονική άδεια που καταβάλλεται σε 6,6 μήνες, ενώ θα επιτρέψει 69 από αυτές τις ημέρες να μεταφερθούν στον άλλο σύζυγο.

Οι έγκυες γυναίκες θα λάβουν επιπλέον ένα μήνα πριν από τον τοκετό, ενώ οι μόνοι γονείς θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν το πλήρες ποσό της αμειβόμενης άδειας που προσφέρεται σε οικογένειες με δύο γονείς.

Επί του παρόντος, η Φινλανδία καλύπτει 4,2 μήνες αμειβόμενης άδειας μητρότητας, ενώ η άδεια πατρότητας που καταβάλλεται διαρκεί μόλις 2,2 μήνες. Η νέα πολιτική δεν θα διαχωρίζει πλέον τα φύλλα.

Το μέτρο έρχεται σχεδόν ένα μήνα μετά τη δήλωση της Φινλανδής πρωθυπουργού Sanna Marin στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, όπου παρατήρησε ότι η Φινλανδία έχει ακόμα κάποια δουλειά μέχρι να επιτύχει την ισότητα των φύλων. Η νεαρότερη πρωθυπουργός του κόσμου, ισχυρίστηκε ότι οι πατέρες δεν ξοδεύουν αρκετό χρόνο με τα μικρά παιδιά τους, αποκαλύπτοντας ότι η ίδια, χώρισε την γονική άδεια εξίσου με τον σύζυγό της.

Η μεταρρύθμιση αυτή έρχεται σε μια εποχή που στη Φινλανδία υπάρχει μια σταθερά μειούμενη φινλανδική γεννητικότητα. Παρά το γεγονός ότι έχει το μεγαλύτερο πληθυσμό μεταξύ των σκανδιναβικών χωρών, η Φινλανδία έχει επίσης το χαμηλότερο ποσοστό γεννήσεων.

Διαβάστε επίσης: Χόρχε Μπουκάι: Μια ιστορία για την σχέση αλληλεξάρτησης με τους γονείς μας

Από το 2010 έως το 2018, ο αριθμός των γεννηθέντων μωρών μειώθηκε σχεδόν κατά το ένα πέμπτο, με μόλις 47.577 νεογνά σε πληθυσμό άνω των 5.5 εκατομμυρίων ανθρώπων. Σε σύγκριση, η Σουηδία έχει την πιο γενναιόδωρη πολιτική αδειών μετ ‘αποδοχών στην Ευρώπη και αυτό, έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση του ποσοστού των γεννήσεων.

Ο γενικός στόχος του σχεδίου είναι να αντιστραφεί ο μειούμενος ρυθμός γονιμότητας και να επεκταθεί η ισότητα των φύλων, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας και Κοινωνικών Υποθέσεων Aino-Kaisa Pekonen.

«Η μεταρρύθμιση θα επιφέρει μια σημαντική αλλαγή στη νοοτροπία, καθώς θα βελτιώσει την ισότητα μεταξύ των γονέων και θα κάνει τη ζωή των διαφορετικών οικογενειών ευκολότερη».

Η κ. Pekonen ανέφερε ότι η μεταρρύθμιση αποτελεί επένδυση για το μέλλον και την ευημερία των οικογενειών και των παιδιών, υποστηρίζοντας ότι η νέα πολιτική θα μπορούσε ενδεχομένως να μειώσει τον αριθμό των διαζυγίων.

“Μακροπρόθεσμα, βελτιώνει επίσης την ισότητα στην επαγγελματική ζωή και στους μισθούς, κάνοντας τους πατέρες να χρησιμοποιούν μεγαλύτερο ποσοστό γονικών αδειών από ό, τι πριν”, πρόσθεσε .

Να σημειωθεί ότι, η γυναικεία κυβέρνηση της Φινλανδίας έχει καταστήσει την ισότητα των φύλων κορυφαία προτεραιότητα από τότε που ο πενταμελής συνασπισμός ανέλαβε τα καθήκοντά του.

Μη πληροφορίες από Global Citizen 

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα