Η συμμετοχή σας σε μια φιλανθρωπία θα σας χαρακτηρίσει ως άνθρωπο. Οι άλλοι θα το προσέξουν και η φιλανθρωπία θα επιστρέψει σ’ εσάς αργότερα, με πολλούς και ποικίλους τρόπους.
Ναι, αλλά τι να κάνω εγώ, προσωπικά; Είμαστε σίγουροι ότι αυτό αναρωτιέστε οι περισσότεροι.
Αναλογιστείτε την περίπτωση ενός εξαιρετικού ανθρώπου, του Ντελ Σμιθ, ιδρυτή και προέδρου του διοικητικού συμβουλίου της Evergreen Airlines, της μεγαλύτερης ιδιωτικής αεροπορικής εταιρείας των ΗΠΑ.
Ο Μαρκ είχε επισκεφτεί τον Ντελ στο Μακ Μίνβιλ του Όρεγκον και συζητούσαν περί φιλανθρωπίας. Μετά η κουβέντα στράφηκε στα παιδιά και στο καθεστώς ελεύθερης επιχείρησης.
Ο Ντελ είναι φανατικός υπέρμαχος της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, σε οποιαδήποτε ηλικία. Όποιος ξέρει τον Ντελ καταλαβαίνει αμέσως το γιατί.
Ο Ντελ έμεινε ορφανός σε ηλικία εφτά ετών και τον πήρε στο σπίτι της η γιαγιά Σμιθ, η οποία του είπε: “Εμείς εδώ πιστεύουμε στη δουλειά και στις ευκαιρίες” και του έδωσε να διαβάσει το Σκέψου και Πλούτισε ένα βιβλίο του Ναπόλεον Χιλ.
Ο Ντελ εμπνεύστηκε από το βιβλίο. Στην τρυφερή ηλικία των εφτά χρόνων, πήγε με θάρρος στην τράπεζα της πόλης και δανείστηκε 2,50 ευρώ.
Ύστερα πέρασε στην απέναντι πλευρά του δρόμου και πήρε άλλα 2,50 από μια δεύτερη τράπεζα. Μ’ αυτά αγόρασε μια μηχανή κουρέματος γκαζόν.
Ο Ντελ ανέλαβε να κουρεύει πρασιές προς 15 λεπτά τη μία. “Μερικές ήταν μεγαλύτερες και από γήπεδο του γκολφ”, λέει ο ίδιος. Το 1941 ήταν έντεκα χρονών και είχε αποταμιεύσει 100 ευρώ. Με δική του πρωτοβουλία, έδωσε τα 100 ευρώ προκαταβολή και αγόρασε μέσω τραπέζης ένα σπίτι αξίας 1.200 ευρώ για τη γιαγιά Σμιθ.
Όταν πήγε στο κολέγιο, η γιαγιά του επέτρεψε να χρησιμοποιήσει ως υποθήκη το σπίτι και να πάρει δάνειο για να ολοκληρώσει τις σπουδές του.
Μόλις αποφοίτησε, πήγε στην Αεροπορία, όπου διαπιστώθηκε ότι έπασχε από αχρωματοψία. Επειδή δεν επρόκειτο να τον αφήσουν ποτέ να πετάξει, είπε στον εαυτό του, “Δεν πειράζει, εγώ είμαι επιχειρηματίας. Όταν απολυθώ θα βγάλω λεφτά και θ’ αγοράσω δικό μου ελικόπτερο”.
Όταν ο Σικόρσκι κατασκεύασε το ελικόπτερο, ο Ντελ ήταν ακόμη στο κολέγιο και ήταν σίγουρος ότι το ελικόπτερο θα γινόταν το γερό άλογο της αεροπλοΐας.
Έτσι λοιπόν, όταν απολύθηκε, σε ηλικία είκοσι πέντε ετών, αγόρασε το πρώτο του και σήμερα ο Ντελ Σμιθ διευθύνει μια παγκόσμια εταιρεία με είκοσι έξι θυγατρικές.
Μια μέρα που ο Μαρκ βρισκόταν στο γραφείο του, σ’ ένα διάλειμμα από σεμινάρια που έδινε στο προσωπικό, ο Ντελ του είπε: “Υπάρχει ένα πράγμα που δεν μπορούν πια να κάνουν τα παιδιά”.
“Ποιο είναι αυτό;” ρώτησε ο Μαρκ.
“Δεν μπορούν πια να δανειστούν χρήματα από την τράπεζα”.
“Τότε, ας φτιάξουμε μια τράπεζα για παιδιά”, πρότεινε ο Μαρκ.
Ύστερα έφυγε για μιας ώρας ξενάγηση με ελικόπτερο στις εγκαταστάσεις της εταιρείας. Όταν επέστρεψε, η γενική αντιπρόεδρος του Ντελ, Ντόνα Νέλσον, του είπε: “Ευχάριστα νέα. Ο Ντελ μόλις ίδρυσε την Τράπεζα Ιδιωτικής Πρωτοβουλίας Μαρκ Βίκτορ Χάνσεν, μη κερδοσκοπικό οργανισμό, με κεφάλαιο 25.000 ευρώ”.
Τι θαυμάσια φιλανθρωπική πράξη!
Όταν αργότερα οι επίτροποι έκλεισαν την τράπεζα, επειδή είναι παράνομο να υπογράφουν συμβόλαια τα παιδιά, ο Ντελ κάλεσε τους δικηγόρους του και τους είπε: “Βρείτε έναν τρόπο να λειτουργήσει η τράπεζα”. Βρήκαν. Δεν δάνειζαν πλέον χρήματα στα παιδιά, τους τα χορηγούσαν. Άλλαξαν και την επωνυμία σε Ίδρυμα Μαρκ Βίκτορ Χάνσεν για την Ιδιωτική Πρωτοβουλία στα Παιδιά, Α.Ε.
Το Ίδρυμα χορηγεί χρήματα σε παιδιά, αλλά ζητά να επιστραφούν με τόκο, ώστε να μπορέσουν να ξαναχρησιμοποιηθούν από τις επόμενες γενιές.
Εκατοντάδες παιδιά από όλη τη χώρα έχουν χρηματοδοτηθεί για διάφορα σχέδια που προτείνουν και το 100% αυτών των παιδιών έχουν επιστρέψει αυτή τη χορηγία.
Απόσπασμα από το βιβλίο των Jack Canfield & Mark Victor Hansen “Τόλμησε και θα νικήσεις” από τις εκδόσεις Διόπτρα