Μια φυλή βγαίνει από την απομόνωση και προειδοποιεί για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής

Μια φυλή βγαίνει από την απομόνωση και προειδοποιεί για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής

Μια από τις λίγες υπάρχουσες φυλές είναι οι Arhuaco, μαζί με τους γείτονές τους Wiwa και Kogi που μέχρι πρόσφατα, ζούσαν απομονωμένοι στη βουνά της οροσειράς της Νεβάδα de Santa Marta στην Κολομβία.

Αυτός ο υπέροχος τόπος, ο γεμάτος από παγετώδεις κορυφές και υγροβιότοπους προστατεύεται από τον ΟΗΕ, από το 1979 και χαρακτηρίστηκε ως αναντικατάστατη περιοχή του οικοσυστήματος, από το περιοδικό Science.

Η κοινότητα των τριών φυλών, έχει πληθυσμό περίπου 90.000 κατοίκους, οι οποίοι έχουν μια ιδιαίτερη πνευματική σχέση με τον κόσμο και τον Κόσμο. Αυτές οι κουλτούρες κυβερνιούνται από έναν ιερέα, τον mamo και έχουν μια κοσμοθεωρία που τους βοηθά να κερδίσουν τη φώτιση.

Οι περισσότεροι σοφοί επιλέγονται μέσω μαντείας και υποβάλλονται σε μια μακρά πνευματική διαδικασία. Στις φυλές αυτές, αρέσει να διατηρούν την αρμονία μέσα στη φύση. Σύμφωνα με αυτούς, κάθε βράχος και κάθε στοιχείο της φύσης έχει καταγεγραμμένες τις σκέψεις και τις ιδέες των προγόνων τους, ενσωματωμένες σε αυτά. Αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους ένα mamo, ο Izquierdo και η υπόλοιπη κοινότητα αδυνατούν να καταλάβουν πώς οι άνθρωποι μπορούν και συνεχίζουν να προκαλούν τέτοια βλάβη, σε αυτό τον πλανήτη.

Η κοινότητα είχε ζήσει απομονωμένη για πολύ καιρό. Ωστόσο, οι Arhuaco είδαν ξαφνικά κάποιες αλλαγές. Οι πάγοι των βουνών λιώνουν και η σαβάνα στεγνώνει. Οι πεταλούδες και τα αμφίβια άρχισαν να εξαφανίζονται. Η κλιματική αλλαγή συμβαίνει και επηρεάζει όλους και όλα. Για το λόγο αυτό, η φυλή Arhuaco βγήκε έξω και αποκαλύφθηκε. Ήθελαν να μοιραστούν με τους «Νεότερους Αδελφούς τους», το μήνυμα της διατήρησης. Ίδρυσαν το Organización Indígena Gonawindua Tayrona και πραγματοποίησαν αλλαγές σε κυβερνητικό επίπεδο. Η φυλή Kogi κάλεσε ακόμη και τον σκηνοθέτη Ereira για να κινηματογραφήσει την ταινία «Από την καρδιά του κόσμου: Προειδοποίηση των μεγαλύτερων αδελφών».

Διαβάστε επίσης: Περισσότερες από 20 αφρικανικές χώρες εργάζονται για να δημιουργήσουν το «Μεγάλο πράσινο τείχος της Αφρικής»

Αν και η ταινία δεν είχε την επιτυχία που ήθελαν, οι Archuaco επανέρχονται με μια δεύτερη ταινία, συνέχεια της πρώτης, με τίτλο Aluna. Στη φωνή τους υπάρχει η αίσθηση του επείγοντος – τα πράγματα δεν φαίνονται καλά για τον πλανήτη και οι Archuaco, επανειλημμένα έρχονται για να προειδοποιήσουν τους άλλους για αυτό.

Ο Izquierdo είναι ένας από τους ηγέτες που προσπαθεί να επιφέρει αλλαγές στην αλληλεπίδραση των Arhuaco με τις σύγχρονες ανθρώπινες κοινότητες. Σαν ένα τρόπο για περισσότερη συνεργασία, οι φυλές παράγουν και πωλούν ποιοτικό οργανικό καφέ από το 1995. Ωστόσο, το μεταβαλλόμενο κλίμα τους ώθησε σε πιο δροσερές περιοχές του βουνού. Σύμφωνα με τον Izquierdo, χρειάζεται περισσότεροι άνθρωποι να μάθουν για τον πολιτισμό τους καθώς και να μάθουν πώς να καλλιεργούν με σωστή συνείδηση που είναι ο τρόπος του να λέει κανείς «Όχι σε φυτοφάρμακα και επιβλαβή λιπάσματα».

Πηγή

Photo Credit: Dwayne Reilander

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα