Ποιοι φόβοι στέκονται εμπόδιο στο δρόμο των ονείρων σου για το μέλλον; – Άσκηση για την αντιμετώπιση τους

Ποιοι φόβοι στέκονται εμπόδιο στο δρόμο των ονείρων σου για το μέλλον; - Άσκηση για την αντιμετώπιση τους

Παρατήρησε προσεκτικά τους διάφορους φόβους σου. Ποιοι από αυτούς έχουν μπλοκάρει την ανάπτυξή σου; Πού έχεις αφήσει το φόβο να κυριαρχήσει; Πόσο διαφορετική θα ήταν η ζωή σου αν δεν είχες φοβηθεί;

Τώρα κοίταξε ποιοι φόβοι σε εμποδίζουν να κάνεις αυτό που επιθυμείς. Ποιοι φόβοι στέκονται εμπόδιο στο δρόμο των ονείρων σου για το μέλλον; Ποιοι σε εμποδίζουν να αναπτύξεις προσωπικές αρετές, ταλέντα ή ικανότητες; Ή ποιοι σε εμποδίζουν να βρεις την εσωτερική γαλήνη; Ποιες «επιλογές φόβου» χρειάζεται να αντικαταστήσεις με «επιλογές ανάπτυξης»;

Ποιες είναι οι «ανταμοιβές» σου που άφησες τους φόβους σου να υπερισχύσουν; Απέφυγες την ευθύνη της ενηλικίωσης; Απέφυγες την πρόκληση της ανάπτυξης; Αισθάνθηκες «καλύτερος από» ή «χειρότερος από» κάποιους άλλους; Κατηγόρησες ή εκμεταλλεύτηκες άλλους; Λυπήθηκες τον εαυτό σου; Ποιες είναι οι αρνητικές σου πεποιθήσεις για τον εαυτό σου, για τους άλλους ή για τον κόσμο που κρύβονται κάτω από τους φόβους σου;

Για κάθε φόβο οραματίσου ένα σενάριο της χειρότερης περίπτωσης που «μπορεί να συμβεί» και πώς μπορείς να τη χειριστείς. (Έχουμε την τάση να καταπιέζουμε τους μεγαλύτερους φόβους μας, επειδή αισθανόμαστε σίγουροι ότι μπορεί ακόμα και να μην επιβιώσουμε απ’αυτούς, πόσο μάλλον να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση!)

Φαντάσου ότι αισθάνεσαι ανόητος και ότι ένα πλήθος ανθρώπων σε κοροϊδεύουν. Φαντάσου ότι μόλις σου είπαν ότι έχεις καρκίνο, ότι απέτυχες στις εξετάσεις, ότι έχασες την ψυχραιμία στη δουλειά σου ή ότι μόλις πτώχευσες και παρακολούθησε τον εαυτό σου να χειρίζεται την κατάσταση, ακόμα και να διδάσκεται από αυτήν.

Τώρα πες στο υποσυνείδητό σου ότι δε θέλεις να δημιουργήσεις αυτήν την αρνητική πραγματικότητα. Επέτρεψε στην τραυματική αυτή σκηνή να μεταμορφωθεί σε φωτογραφία, την οποία κόβεις σε κομματάκια με ένα ψαλίδι και στη συνέχεια τα καις. Τελικά οραματίσου το θετικό αποτέλεσμα που επιθυμείς, ίσως την επιβεβαίωση ότι είσαι απόλυτα υγιής, ότι έχεις περάσει τις εξετάσεις ή ότι τα οικονομικά σου είναι ασφαλή.

Άσκηση: ξεπερνώντας τους φόβους

Χαλάρωσε βαθιά και φαντάσου τον εαυτό σου σε ένα όμορφο μονοπάτι που οδηγεί στο βουνό. Κοίτα γύρω το τοπίο. Νιώσε τα πόδια σου στο χώμα. Άκουσε τους ήχους. Μύρισε τον αέρα. Περπάτησε στο μονοπάτι που τυλίγεται γύρω από το βουνό. Τελικά, όπως στρίβεις σε μια στροφή, πρόσεξε μπροστά σου μια σπηλιά. Καθώς πλησιάζεις τη σπηλιά παρατηρείς ότι υπάρχει κάποιος εκεί. Μπορεί να είναι ένας ηλικιωμένος άντρας ή μια ηλικιωμένη γυναίκα. Δέξου το ό,τι κι αν είναι.

Διαβάστε επίσης: Πώς να πάψουμε να δίνουμε δύναμη στους φόβους μας

Χαιρέτησε αυτό το σοφό άτομο και μίλα του για τους φόβους που θέλεις να ξεπεράσεις. Θα σου δοθούν ένα ή περισσότερα δώρα, δώρα που συμβολίζουν τις προσωπικές ιδιότητες που χρειάζεται να αναπτύξεις με σκοπό να ξεπεράσεις τους φόβους σου. (Ίσως να είναι ειλικρίνεια, ακεραιότητα, κουράγιο, εμπιστοσύνη, ευγνωμοσύνη, χιούμορ, δημιουργικότητα, σοφία ή αγάπη).

Δέξου κάθε δώρο και επέτρεψε στον εαυτό σου να το παρατηρήσει, να μάθει τι συμβολίζει και να κατανοήσει το μήνυμά του. Αν δεν είσαι σίγουρος τι συμβολίζει, τότε ρώτα. Μετά ευχαρίστησε το σοφό άτομο και χαιρέτησέ το.

Τώρα κατηφόρισε πάλι πίσω το μονοπάτι κρατώντας τα δώρα σου. Ύστερα, ήρεμα, επέστρεψε πίσω στο δωμάτιό σου. (Την επόμενη φορά που θα αντιμετωπίσεις μια κατάσταση στην οποία σε μπλοκάρει ο φόβος σου θύμισε στον εαυτό σου τα δώρα σου και χρησιμοποίησέ τα).

Απόσπασμα από το βιβλίο της Gill Edwards «Ζώντας Μαγικά» από τις εκδόσεις Η Δυναμική της Επιτυχίας

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα