Ο φόβος των λανθασμένων αποφάσεων και γιατί χρειάζεται να τον ξεπεράσουμε

Ο φόβος των λανθασμένων αποφάσεων και γιατί χρειάζεται να τον ξεπεράσουμε

Για να αξιοποιήσουμε πραγματικά τη δύναμη της απόφασης, πρέπει να ξεπεράσουμε και ένα τελικό εμπόδιο, που δεν είναι άλλο από το φόβο των λανθασμένων αποφάσεων.

Αναμφίβολα, θα πάρετε λανθασμένες αποφάσεις κάποια στιγμή στη ζωή σας. Σίγουρα θα κάνετε λάθος! Ούτε εγώ έχω πάρει μόνο σωστές αποφάσεις στη ζωή μου. Το αντίθετο, μάλιστα. Και ούτε περίμενα ποτέ κάτι τέτοιο από τον εαυτό μου. Και ούτε θα είναι πάντα σωστές οι αποφάσεις που θα παίρνω στο μέλλον.

Έχω καταλήξει πως, όποιες και αν είναι οι αποφάσεις μου, θα επιδεικνύω προσαρμοστικότητα, θα εξετάζω συνέπειες, θα διδάσκομαι από αυτές και θα χρησμοποιώ αυτά που έμαθα για να πάρω καλύτερες αποφάσεις στο μέλλον.

Να θυμάστε: Η επιτυχία είναι στην πραγματικότητα αποτέλεσμα της ορθής κρίσης. Η ορθή κρίση είναι αποτέλεσμα της εμπειρίας. Και η εμπειρία είναι συχνά αποτέλεσμα της κακής κρίσης!

Πολλές φορές, οι φαινομενικά κακές ή επώδυνες εμπειρίες είναι οι πιο σημαντικές. Όταν οι άνθρωποι πετυχαίνουν τους στόχους τους, συνήθως το γιορτάζουν· όταν αποτυγχάνουν, συνήθως πέφτουν σε περισυλλογή και καταλήγουν σε νέα συμπεράσματα, που βελτιώνουν τελικά την ποιότητα ζωής τους. Πρέπει να είμαστε αποφασισμένοι να μαθαίνουμε από τα λάθη μας και να μην τα βάζουμε με τον εαυτό μας, διαφορετικά είναι σίγουρο ότι θα επαναλαμβάνουμε τα ίδια λάθη στο μέλλον.

Διαβάστε επίσης: Η διαφορά ανάμεσα στην επιλογή και την απόφαση

Όσο σημαντική και αν είναι η προσωπική εμπειρία, σκεφτείτε πόσο πολύτιμο είναι να έχετε σαν πρότυπο κάποιον που πέρασε πριν από εσάς το ορμητικό ποτάμι και έχει έναν καλό χάρτη που μπορείτε να ακολουθήσετε. Μπορείτε να έχετε πρότυπα για τα οικονομικά, τις σχέσεις, την υγεία, τη δουλειά και οποιαδήποτε άλλη πλευρά της ζωής σας προσπαθείτε να τελειοποιήσετε. Τα πρότυπα σας εξοικονομούν κόπους χρόνων και δεν θα σας αφήσουν να πέσετε στον καταρράκτη.

Θα υπάρξουν στιγμές που θα βρίσκεστε μόνοι σας στο ποτάμι και θα πρέπει να πάρετε κάποιες σημαντικές αποφάσεις. Τα καλά νέα είναι ότι αν είστε διατεθειμένοι να μάθετε από τις εμπειρίες σας, ακόμη και οι στιγμές που μπορεί να θεωρείτε δύσκολες γίνονται θετικές, γιατί σας παρέχουν πολύτιμες πληροφορίες – σημαντικές επιγνώσεις -, τις οποίες θα χρησιμοποιήσετε για να πάρετε καλύτερες αποφάσεις στο μέλλον.

Πραγματικά, αν ρωτήσετε οποιονδήποτε εξαιρετικά επιτυχημένο άνθρωπο και είναι ειλικρινής μαζί σας, θα σας πει ότι είναι πιο επιτυχημένος από εσάς επειδή έχει πάρει περισσότερες κακές αποφάσεις.

Στα σεμινάριά μου, πολλοί με ρωτούν: «Πόσο θα μου πάρει να τελειοποιήσω αυτή την ικανότητα;» Η απάντησή μου είναι πάντα: «Πόσο θέλεις να σου πάρει;» Αν εξασκείτε μια ικανότητα δέκα φορές τη μέρα (και έχετε ανάλογες «διδακτικές εμπειρίες», τότε μέσα σε μία μέρα αποκτάτε εμπειρία δέκα μηνών. Σύντομα, λοιπόν, θα την τελειοποιήσετε. Η ειρωνία είναι ότι κατά πάσα ποθανότητα οι άλλοι θα αρχίσουν να σας θεωρούν «ταλαντούχους και τυχερούς».

Απόσπασμα από το βιβλίο του Anthony Robbins «Ξυπνήστε Το Γίγαντα Μέσα Σας» από τις εκδόσεις Διόπτρα

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα