Την Τετάρτη θα κλείσω ραντεβού σε έναν ακόμα καρδιολόγο. Ίσως αυτό μου διαγνώσει την καρδιοπάθεια από την οποία πάσχω.
Την Πέμπτη θα πάω ξανά να κοιτάξω τα νεφρά μου. Αισθάνομαι μία αδιαθεσία και μία κούραση που με έχει αγχώσει.
Την Παρασκευή θα πάω ξανά για εξετάσεις. Είμαι βέβαιος πως κάτι έχω, ακόμα και αν οι γιατροί με έχουν διαβεβαιώσει πως είμαι καλά’’.
Θα μπορούσε να είναι το πρόγραμμα ενός ήρωα μίας τηλεοπτικής σειράς –βασικά, ο ντετέκτιβ Μονκ υποφέρει από την ψυχική διαταραχή που αφορά αυτό το άρθρο. Και όμως, είναι η ζωή ενός ανθρώπου που υποφέρει από παθολογική φοβία στις ασθένειες, ενός ανθρώπου που διακατέχεται από νοσοφοβία.
Η νοσοφοβία είναι μία παθολογική διαταραχή η οποία χαρακτηρίζεται από την ακλόνητη πεποίθηση του ανθρώπου ότι πάσχει από μία ανίατη ασθένεια (καρδιά, καρκίνο, άλλες παθήσεις). Και ενώ η υγιής φροντίδα της υγείας είναι απαραίτητη και συμβάλλει στην ποιότητα της ζωής, η νοσοφοβία εξελίσσεται σε μία εξοντωτική βάσανο που τον κυριεύει και του καταστρέφει την ποιότητα ζωής.
Διαβάστε επίσης: Η συγχώρεση είναι για τους δυνατούς
Ο νοσοφοβικός έχει κυριευτεί από τον παράλογο φόβο πως πάσχει από μία ανίατη ασθένεια ή μπορεί να φοβάται πως θα νοσήσει στο άμεσο μέλλον. Εξακολουθεί να εμμένει στην άποψή του αυτή ακόμα και οι ιατρικές γνωματεύσεις τον διαβεβαιώνουν για το αντίθετο. Συνεχώς επιρρίπτει ευθύνες στους γιατρούς που δεν έχουν ανιχνεύσει τη νόσο από την οποία πάσχει και πραγματοποιεί εκ νέου νέες εξετάσεις.
Ο νοσοφοβικός υποφέρει μέσα στις παράλογες πεποιθήσεις που θεωρεί για την κατάσταση της υγείας του. Μεγεθύνει κάθε αθώο σωματικό σύμπτωμα (πχ, ένας πονοκέφαλος μπορεί να είναι καρκίνος στον εγκέφαλο ή μία ταχυκαρδία σοβαρή πάθηση στην καρδιά) και θεωρεί πως κάθε γιατρός που τον διαβεβαιώνει ότι είναι καλά, κάνει λάθος διάγνωση.
Σταδιακά, αποσύρεται από την ενεργό κοινωνική ζωή, θεωρώντας πως οι άλλοι άνθρωποι είναι φορείς ασθενειών και μικροβίων, ενώ υιοθετεί αυστηρούς κανόνες προσωπικής υγιεινής.
Η νοσοφοβία είναι μία συμπεριφορά που στερεί από τον άνθρωπο τη δυνατότητα να ζήσει μία υγιή και ισορροπημένη ζωή. Είναι επιβεβλημένη η ανάγκη να απευθυνθεί ο άνθρωπος ο οποίος πάσχει από αυτή σε έναν ειδικό ψυχικής υγείας για την ορθή της αντιμετώπιση.
Άρθρο γνώμης,
της Μαρίας Σκαμπαρδώνη