10 φράσεις που έχουμε ανάγκη να ακούσουμε μετά από έναν χωρισμό

10 φράσεις που έχουμε ανάγκη να ακούσουμε μετά από έναν χωρισμό

Μετά από έναν επώδυνο χωρισμό, το χειρότερο που θέλουμε να ακούσουμε είναι κλισέ φράσεις που έχουμε κι εμείς επαναλάβει πολλές φορές στους αγαπημένους μας φίλους. Όμως, αν και κλισέ, αυτές οι φράσεις κρύβουν χρήσιμες αλήθειες που θα βοηθήσουν εν καιρώ την καρδιά μας να γιατρευτεί. Ποιες είναι λοιπόν οι φράσεις που έχουμε ανάγκη να ακούσουμε;

«Είμαι δίπλα σου»

Τελείως κλισέ, αλλά απολύτως αποτελεσματικό. Είναι παρήγορο να γνωρίζουμε ότι έχουμε τη δυνατότητα να πάρουμε τηλέφωνο τους φίλους μας, όταν νιώθουμε πως καταρρέουμε.

«Ένα βήμα τη φορά»

Κλείνοντας τα μάτια μας μπορούμε να δούμε σαν μια ταινία, όλες τις κακές στιγμές της σχέσης, αλλά και τις καλές, οι οποίες και αυτές πονούν. Το πρωινό ξύπνημα μετατρέπεται σε επίτευγμα. Είναι καλύτερα να παλεύουμε να είμαστε καλά για την επόμενη ώρα και μέρα.

«Μείνε συγκρατημένος/η»

Στην εποχή των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, είναι εύκολο να πέσουμε στην παγίδα και να δημοσιοποιήσουμε το χωρισμό μας. Ίσως να ξεφύγουμε, γράφοντας πράγματα που θα μετανιώσουμε. Μην το κάνετε αυτό. Ο πόνος είναι κάτι προσωπικό και χρειάζεται να τον βιώσετε μόνοι και με τους δικούς σας ανθρώπους.

«Ζήτα συγγνώμη»

Πείτε στους φίλους ή στην οικογένειά σας, που αγνοούσατε όσο ήσασταν ευτυχισμένοι και απομονωμένοι στη σχέση σας, ότι νιώθετε άσχημα που φερθήκατε έτσι. Ζητήστε συγγνώμη από τον/την πρώην, αν πράγματι ήσασταν σε κάτι άδικοι. Πείτε το, εννοήστε το και προχωρήστε παρακάτω. Θα σας βοηθήσει να αλλάξετε κεφάλαιο στη ζωή σας.

«Ο χρόνος γιατρεύει όλες τις πληγές»

Αν και μας προκαλεί οργή αυτή η φράση αμέσως μετά από έναν χωρισμό, στο μεγαλύτερο μέρος της είναι ακριβής. Μπορεί να είναι το τελευταίο πράγμα που θέλετε να ακούσετε. Όμως, θυμάστε τον πρώτο σας χωρισμό; Δεν πονάει τόσο πολύ πια, σωστά; Μπορεί να αποκτάτε περισσότερες ουλές, αλλά αυτό είναι μέρος της ζωής.

«Δες το ως μάθημα ζωής»

Άλλη μια φράση που έχει χρησιμοποιηθεί πολύ σε σχέση με τους χωρισμούς, αλλά ισχύει, σωστά; Έχετε μάθει τι λειτουργεί και τι όχι. Μην βιαστείτε να διαγράψετε από τη μνήμη σας τα μαθήματα που σας δίνει η κάθε σχέση. Τουλάχιστον μαθαίνετε τι είναι αυτό που ψάχνετε και τι είστε πρόθυμοι να κάνετε για να το αποκτήσετε την επόμενη φορά. Επίσης, μαθαίνετε τα προσωπικά σας όρια.

«Έκανες ό,τι καλύτερο μπορούσες»

Εντάξει, αυτό μπορεί να μην ισχύει για όλες τις καταστάσεις. Ωστόσο, εσείς μπορεί να ήσασταν ο καλύτερος εαυτός σας, αλλά αν το άλλο άτομο δεν είναι έτοιμο να σας δεχτεί ή αν δεν είναι έτοιμο για σχέση, δεν υπάρχει τίποτα που μπορείτε να κάνετε για να αλλάξετε τα γεγονότα. Θα υπάρξει κάποιος άλλος στη ζωή σας που θα είναι έτοιμος να δεχτεί όλα όσα έχετε να προσφέρετε.

«Όλα συμβαίνουν για κάποιο λόγο»

Είτε πιστεύετε στη μοίρα, είτε όχι, αυτή η φράση έχει μια μεγάλη δόση αλήθειας. Μπορεί να μην υπάρχει βέβαιο σχέδιο, όμως κάθε αναποδιά μπαίνει στο δρόμο μας για να μας διδάξει κάτι. Αυτό το «κάτι» μπορεί να μη σας αποκαλυφθεί αμέσως, αλλά εν καιρώ, θα το αντιληφθείτε και θα το εκτιμήσετε.

«Εκείνος/η χάνει»

Και όχι μόνο αυτό, αλλά εσείς θα είστε οι κερδισμένοι στο τέλος. Θεωρώ ότι όλοι έχουμε διαίσθηση, η οποία μας προειδοποιεί πότε κάποιος δεν είναι κατάλληλος για εμάς. Μπορεί να παραβλέπουμε κάποια σημάδια, αλλά βαθιά μέσα μας, ξέρουμε.

«Αφέσου ελεύθερος/η»

Κλάψτε. Φωνάξτε. Καταβροχθίστε ένα κιλό παγωτού. Κοιμηθείτε για 20 ώρες συνεχόμενα. Κάντε ό,τι χρειάζεται για να εκφράσετε τον πόνο που έχει συσσωρευτεί μέσα σας. Να έχετε όμως πάντα υπόψη σας ότι χρειάζεται στη συνέχεια να φροντίσετε τον εαυτό και την υγεία σας, γιατί η αυτοφροντίδα είναι τελικά αυτή που θα σας βοηθήσει να επουλώσετε τις πληγές σας.

LaKendra Johnson

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα