Φράσεις που θα μας βοηθήσουν να κάνουμε νέα ξεκινήματα

Φράσεις που θα μας βοηθήσουν να κάνουμε νέα ξεκινήματα

Στην πραγματικότητα, οι λέξεις «αρχή» και «τέλος» είναι κατασκευές του νου μας. Σε κάθε λεπτό της ζωής αρχίζουμε και τελειώνουμε κάτι. Βιολογικά και ψυχολογικά, προχωρούμε πάντα. Υπάρχουν πάντα αλλαγές, και ίσως υπάρχουν μόνο δύο άκρα όπου μπορούμε πραγματικά να πούμε ότι κάτι ξεκινά και τελειώνει με απόλυτη έννοια: όταν γεννηθούμε και όταν πεθαίνουμε.

«Το πρώτο βήμα δεν σας πηγαίνει εκεί που θέλετε να πάτε, αλλά σας παίρνει από εκεί που είστε».

-Ανώνυμος-

Η ζωή είναι σαν ένα παιχνίδι ποδοσφαίρου: «δεν έχει τελειώσει μέχρι ο διαιτητής να δώσει το τελευταίο σφύριγμα». Επομένως, δεν είναι ποτέ πολύ αργά για να ξεκινήσετε εκ νέου. Υπάρχουν πολλά παραδείγματα ανθρώπων που προσπάθησαν να το κάνουν αυτό, ακόμη και σε πολύ προχωρημένες ηλικίες, και πέτυχαν. Πολλοί από αυτούς μας άφησαν όμορφα αποσπάσματα για να ξεκινήσουμε, ως κληρονομιά τους.

«Δεν είσαι ποτέ πολύ μεγάλος για να θέσεις άλλο στόχο ή να ονειρεύεσαι ένα νέο όνειρο».

–CS Lewis–

Το να έρθετε πρόσωπο με πρόσωπο με την επιλογή του αν θα ξεκινήσετε από την αρχή είναι μια επαναλαμβανόμενη κατάσταση. Δεν είναι τόσο απλό να αποδεχτούμε ότι κάτι σημαντικό έχει τελειώσει και ότι, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, όλα πρέπει τώρα να μείνουν πίσω. Η εκκίνηση απαιτεί θάρρος και κίνητρο. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο βρήκαμε αποσπάσματα σχετικά με τα νέα ξεκινήματα που θα μπορούσαν να σας γεμίσουν με δύναμη όταν όλοι οι δρόμοι φαίνεται να κλείνουν.

Υπάρχουν στιγμές που αντιμετωπίζουμε συντριπτικές απώλειες. Αυτό συμβαίνει όταν κάποιος πεθάνει ή φεύγει για πάντα. Επίσης, για παράδειγμα, όταν χάνουμε τη δουλειά μας, ένα ακίνητο που χρειαζόμασταν πραγματικά ή ένα μεγάλο χρηματικό ποσό. Είναι περιπτώσεις που αισθανόμαστε ότι πρέπει να ξεκινήσουμε εκ νέου και, επιπλέον, να ξεκινήσουμε από το μηδέν.

Το πιο δύσκολο μέρος είναι το πρώτο βήμα, όμως δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πως:

«Το ταξίδι των χιλίων μιλίων ξεκινά με ένα βήμα».

–Lao Tzu–

Ο φόβος είναι ο μεγαλύτερος εχθρός μας όταν προσπαθούμε να ξεκινήσουμε ξανά. Είναι φυσιολογικό. Ωστόσο, σε αυτό το σημείο αξίζει να θυμόμαστε τον Joseph Campbell, έναν σπουδαίο στοχαστή, ο οποίος μας άφησε επίσης υπέροχα αποσπάσματα για να ξεκινήσουμε από την αρχή.

«Η σπηλιά που φοβάσαι να μπεις κρατά τον θησαυρό που αναζητάς».

-Joseph Campbell-

Υπάρχουν άλλες στιγμές που η ανάγκη εκκίνησης δεν ξεκινά με απώλεια, αλλά κυρίως από μια αποτυχία. Η αποτυχία αφήνει ένα σημάδι στην εμπιστοσύνη και την επιθυμία μας να πετύχουμε. Δεν είναι εύκολο να συγκεντρώσετε την ενέργεια που χρειάζεστε για να ξεκινήσετε ξανά, για να δοκιμάσετε ξανά.

«Τίποτα δεν χάνεται αν κάποιος έχει το θάρρος να διακηρύξει ότι όλα έχουν χαθεί και πρέπει να ξεκινήσει εκ νέου»

-Julio Cortázar-

«Η αποτυχία είναι απλώς η ευκαιρία να ξεκινήσουμε ξανά, αυτή τη φορά πιο έξυπνα».

-Χενρυ Φορντ-

“Κανείς δεν μπορεί να επιστρέψει και να κάνει μια νέα αρχή, αλλά ο καθένας μπορεί να ξεκινήσει σήμερα και να κάνει ένα νέο τέλος”.

-Maria Robinson-

Χρειαζόμαστε θάρρος να παραδεχτούμε ότι αποτύχαμε. Χρειαζόμαστε επίσης γενναιότητα και δύναμη για να καταλάβουμε ότι καμία αποτυχία δεν είναι το τέλος. Το αντίθετο: τα λάθη είναι σπουδαίοι δάσκαλοι που μας βοηθούν να μεγαλώσουμε. Πρέπει να μάθουμε να μετατρέπουμε τα λάθη σε πηγή σοφίας.

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα