Η επαφή με τη φύση λειτουργεί αναζωογονητικά για το σώμα, αλλά και για την ψυχολογία μας. Μερικοί την ονομάζουν και «γείωση» κα τη συνιστούν ως ενεργειακή πηγή για το σώμα μας.
«Όσο πιο κοντά βρίσκεται ο άνθρωπος στη φύση, όσο πιο ενωμένος αισθάνεται με το σύμπαν, τόσο μεγαλύτερη είναι η πίστη του στη δυνατότητα της νίκης πάνω στη φθορά και στον θάνατο»,
γράφει ο Αντρέας Γεωργίου στο βιβλίο του «Οι κυνηγοί της Αθανασίας».
Σύμφωνα με την κινεζική φιλοσοφία, οι άνθρωποι άρχισαν να αρρωσταίνουν όταν έχασαν την τέχνη της μαντικής, μαζί με τον σεβασμό προς τη φύση και τον συντονισμό με τους νόμους της.
Δεν χρειάζεται ν’ αναφερθούμε αναλυτικά στα πολλαπλά οφέλη της επαφής με τη φύση τα οποία επιβεβαιώνουν όλο και περισσότερες επιστημονικές μελέτες.
Όχι μόνο οι εκδρομές και οι εξορμήσεις στη φύση, αλλά ακόμη και το αγκάλιασμα των δένδρων, η περιποίηση ενός λαχανόκηπου ή των φυτών στο μπαλκόνι είναι ευεργετικά για τους ανθρώπους των πόλεων.
Έρευνες έχουν δείξει ότι οι ασθενείς που βλέπουν φυτά και δέντρα απ’ το παράθυρο του νοσοκομείου, αναρρώνουν πιο γρήγορα.
Το να ξυπνάμε και να βλέπουμε φυτά και λουλούδια στο μπαλκόνι, στην ταράτσα ή στην αυλή μας βελτιώνει την ψυχολογία μας.
Τα φυτά στο μπαλκόνι μας φιλτράρουν τη σκόνη, τον θόρυβο, απορροφούν τα καυσαέρια, δημιουργούν σκιά και δροσιά το καλοκαίρι, αλλάζουν το μικροκλίμα της περιοχής, δημιουργούν φυσικούς φράκτες, ομορφαίνουν το γκρίζο και άχαρο αστικό μας περιβάλλον και γενικά βελτιώνουν τη διάθεση και την υγεία μας.
Για όσους δεν μπορούν να ασχολούνται πολύ με την περιποίηση των φυτών, μπορούν να φυτεύουν σε μεγάλες γλάστρες φυτά ανθεκτικά στο κρύο του χειμώνα, στη ζέστη και στην ξηρασία του καλοκαιριού, προσαρμοσμένα στις κλιματικές συνθήκες του τόπου μας.
Είναι εφικτό να έχουμε πράσινα μπαλκόνια με λίγο κόπο, φυτεύοντας ανθεκτικά φυτά όπως δάφνη, ελιά, δενδρολίβανο, μυρτιά, αγγελική, κουμαριά, αγριοκουμαριά, μιμόζα, πυξό, φωτείνια, βιβούρνο, ελαίαγνο, ευώνυμο το ιαπωνικό (ταφλάνι), πικροδάφνη, σπαράγγι κ.ά.
Πολύ ευεργετική, επίσης, είναι η επαφή με το έδαφος, το γρασίδι ή την άμμο με γυμνά πόδια.
Απόσπασμα από το βιβλίο της Ρούλας Γκόλιου «Μακροζωία – Ο Απόλυτος Οδηγός» από τις εκδόσεις Ιβίσκος