Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος: Σεμιναριακά μαθήματα για την αποκρυπτογράφηση της εικόνας

galliko-instituto-ellados-seminariaka-mathimata-eikona

To Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος διοργανώνει φέτος, στο πλαίσιο του διεθνούς φεστιβάλ κινηματογράφου «Νύχτες Πρεμιέρας», ένα σεμινάριο αφιερωμένο στην εικόνα! Μετά από ένα περσινό σεμινάριο, που απευθυνόταν αποκλειστικά σε καθηγητές γαλλικής γλώσσας, φέτος ανοίγει και πλαταίνει…Προσκαλεί ένα ευρύτερο κοινό και απευθύνεται σε λάτρεις του σινεμά, αλλά και στους επαγγελματίες του χώρου.

Εκπαιδευόμαστε σε σχέση με την εικόνα, κάτι πολύ απαραίτητο στη σημερινή εποχή που οι εικόνες κατακλύζουν τη ζωή μας, μαθαίνουμε να την αποκρυπτογραφούμε και να καταλαβαίνουμε τι είδους και ποια μηνύματα περιέχει.

Το αφιέρωμα χωρίζεται σε δύο μέρη με σκοπό το κοινό να εκπαιδευτεί στο να αναλύει τις εικόνες, να δουν τι κρύβεται πίσω τους και να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους βάσει του Γαλλικού Κινηματογράφου. Οι εισηγητές θα κάνουν τις παρουσιάσεις, χρησιμοποιώντας αποσπάσματα από γαλλικές ταινίες, όπως επίσης θα κάνουν χρήση υλικού της ηλεκτρονικής πλατφόρμας «IFCinéma», η οποία είναι προσβάσιμη σε σχολεία και κινηματογραφικές λέσχες.

Το σεμινάριο χωρίζεται σε δύο σκέλη:

Α’ Μέρος – Ανάλυση ταινιών

Πέμπτη 29/09, 17:00 – 19:00

Ο Bernard Nave, έρχεται στο Γαλλικό Ινστιτούτο Πατρών και παρουσιάζει τα εργαλεία που  χρησιμοποιούν οι ερευνητές για την ανάλυση των εικόνων, όπως επίσης και το πώς αυτά εφαρμόζονται στην πράξη. Ο Bernard Nave, ως πρώην καθηγητής κινηματογράφου και κριτικός στο Jeune Cinéma είναι από τους πιο κατάλληλους ανθρώπους για να μας εξηγήσει και να μας παρασύρει στον χώρο της εικόνας μέσω της ανάλυσης ταινιών.

B’ Mέρος – Ιστορία του γαλλικού κινηματογράφου

Πέμπτη 29/09, 19:00 – 21:00

Ο Sébastien Layerle, εμφανίζεται στο αμφιθέατρο του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης, στο Ηράκλειο, για να αναλύσει τα σημαντικότερα ρεύματα, τους πιο σπουδαίους σκηνοθέτες και ηθοποιούς του γαλλικού κινηματογράφου από την δεκαετία του ’50 έως τις αρχές της δεκαετίας του ’80. Ο Sébastien Layerle , είναι καθηγητής κινηματογράφου στο Paris 3 – Sorbonne Nouvelle και έχει εξειδικευτεί πάνω στον στρατευμένο γαλλικό κινηματογράφο της εποχής .

Η είσοδος του κοινού είναι δωρεάν.

Πληροφορίες 

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε στο παράρτημα του Γαλλικού Ινστιτούτου στην Αθήνα, είτε στη Γραμματεία που βρίσκεται στην οδό Σίνα 31, στο Κολωνάκι, είτε στο τηλέφωνο 210 3398600.

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα