7ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Πελοποννήσου – «ΓΕΦΥΡΕΣ»

gefyres-festival-kinimatografou-agenda

Η 7η διοργάνωση του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου “ΓΕΦΥΡΕΣ” θα διεξαχθεί φέτος στο Ναύπλιο 19-29 Οκτωβρίου υπό την Αγίδα του Δήμου Ναυπλιέων και του ΔΟΠΠΑΤ.  Η διοργάνωση έχει επίσης τεθεί υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, του Υπουργείου Πολιτισμού κι Αθλητισμού και της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

gefyres-festival-kinimatografou

Δίνοντας βάση στην διεύρυνση κι εξάπλωση του φεστιβάλ πανελληνίως και διεθνώς, οι κατηγορίες του φετινού διαγωνιστικού διακρίνονται:

 • α) στις ταινίες μικρού μήκους,
 • β) στις ταινίες μεγάλου μήκους “Παγκόσμιος Κινηματογράφος – Γέφυρες” και 11 ταινίες μεγάλου μήκους στο διαγωνιστικό για το “Χρυσό Πήγασο”,
 • γ) ασπρόμαυρες/αρτ ειδικού καλλιτεχνικού ενδιαφέροντος ταινίες.

Στη θεματική “Πανόραμα” εντάσσονται ταινίες μυθοπλασίας και τεκμηρίωσης εκτός διαγωνιστικού. Το φεστιβάλ και η κριτική επιτροπή μπορούν να προσθέσουν βραβείο σε κατηγορία ή/και θεματική.

Δείτε το προωθητικό video

Πρόγραμμα 7ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Πελοποννήσου ΓΕΦΥΡΕΣ 2016

Προβολές ταινιών στο Θέατρο Τριανόν με ελεύθερη είσοδο 19-29 Οκτωβρίου. Έναρξη 6μμ.

Το πρόγραμμα του φεστιβάλ περιλαμβάνει πανελλήνιες κινηματογραφικές πρεμιέρες, ταινίες μυθοπλασίας, κινουμένων σχεδίων και τεκμηρίωσης, μικρού και μεγάλου μήκους από τον σύγχρονο Παγκόσμιο Κινηματογράφο, κυρίως για ενηλίκους.

Την Κυριακή 23 Οκτωβρίου θα υπάρχει παράλληλα πρόγραμμα στο Θέατρο Τριανόν για παιδιά από τις 11 πμ έως τις 2μμ και στον κινηματογράφο CINE NAFPLION προβολές από το αφιέρωμα του φεστιβάλ στον Ελληνικό Σύγχρονο Κινηματογράφο με ασπρόμαυρες ταινίες σε συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου.

Κριτική Επιτροπή – VIP και Ανεξάρτητη κριτική επιτροπή σινεφίλ από ντόπιους σινεφίλ

Το διαγωνιστικό πρόγραμμα αφορά την απονομή συμβολικών επαίνων στην καλύτερη ταινία μεγάλου και μικρού μήκους, αλλά και στις διάφορες άλλες κατηγορίες ταινιών. Η σύσταση της κριτικής επιτροπής γίνεται πάντα με γνώμονα τη διεθνή κινηματογραφική τους αναγνώριση και προσφορά.

Στο παρελθόν η κριτική επιτροπή είχε φιλοξενήσει προσωπικότητες από τον χώρο του κινηματογράφου και των τεχνών, μεταξύ άλλων τoν διάσημο Πολωνό μουσικοσυνθέτη Zbignew Preisner, την Χολυγουντιανή ηθοποιό Qorianka Kilscher, την ηθοποιό Ana Maria Marinca, τον ηθοποιό Τάσο Νούσια, την αείμνηστη Άννα Συνοδινού, τον ηθοποιό και σκηνοθέτη Γιώργο Πυρπασόπουλο, τον σκηνοθέτη Θόδωρο Μαραγκό, τη μουσικό Μάρω Θεοδωράκη, τη διακεκριμένη Διευθύντρια Φωτογραφίας Ολυμπία Μυτιληναίου και τον βραβευμένο Γερμανό σκηνοθέτη Oliver Kyr.

Η φετινή VIP κριτική επιτροπή απαρτίζεται από τους:

 1. Vivek Singhania – παραγωγός, σεναριογράφος, σκηνοθέτης από την Ινδία
 2. Bill Butler – Χολυγουντιανός διευθυντής φωτογραφίας, (Jaws by Steven Spielberg (1975),Rocky II (1979), Rocky III (1983), Rocky IV (1985), Grease (1978)κ.ά.
 3. George Roberson – παραγωγός ταινιών από τον Καναδά
 4. Wang Jingguang – βραβευμένος σκηνοθέτης από την Κίνα κι εκπρόσωπος κινεζικής τηλεόρασης
 5. Δημήτρης Καλαντίδης – δημοσιογράφος, κριτικός κινηματογράφου
 6. Ντέπυ Βρεττού – συντονίστρια διεθνών συμπαραγωγών της ΕΡΤ

Επίσης θα γίνει ανοιχτή πρόσκληση για να δημιουργηθεί ανέξαρτητη κριτική επιτροπή από ντόπιους σινεφίλ και θα δοθεί ξεχωριστό βραβείο καλύτερης ταινίας μικρού και μεγάλου μήκους.

Βραβείο

Η επιτροπή έχει ως αποστολή την ανάδειξη των νικητών της κατηγορίας ταινιών μεγάλου μήκους “Γέφυρες – Παγκόσμιος Κινηματογράφος” για τον “ΧΡΥΣΟ ΠΗΓΑΣΟ”. Σε αυτή την κατηγορία συμμετέχουν σκηνοθέτες που κρίνει το φεστιβάλ ότι θα κάνουν μεγάλη και σημαντική πορεία σε άλλα διεθνή κινηματογραφικά φεστιβάλ, όπως και γίνεται!

Ο Πήγασος στην αρχαιοελληνική μυθολογία θεωρούνταν το άλογο των Μουσών το οποίο ίππευαν οι ποιητές και πετούσαν στο καλλιτεχνικό στερέωμα. Για τον λόγο αυτό ο “Χρυσός Πήγασος” απονέμεται σε μια ταινία που διακρίνεται τόσο για την καλλιτεχνική της αξία όσο και για τη δυνατότητά της να ταξιδεύει και να διακρίνεται σε άλλα κινηματογραφικά φεστιβάλ. To μοντέρνο γλυπτό έπαθλο που καθιστά μοναδική την αναγνώριση αυτή από την κριτική επιτροπή, είναι ο “Χρυσός Πήγασος” και έχει φιλοτεχνήσει ο εικαστικός καλλιτέχνης Σωκράτης Λαμπρόπουλος.

Παράλληλες εκδηλώσεις

α) Πέμπτη 20/10/16 – Τριανόν, ώρα 7:30μμ & 28/10/16 – Τριανόν, ώρα 7μμ

Αφιέρωμα στον σκηνοθέτη Δημήτρη Αθανίτη με τις μεγάλου μήκους ταινίες του GoodBye Berlin (1994) και το Invisible (2015) με τη παρουσία του σκηνοθέτη

β) Παρασκευή 21/10/16 – Τριανόν, ώρα 7:30μμ

Βραδιά Θόδωρου Μαραγκού

Τιμητική προβολή της μεγάλου μήκους ταινίας “Μάθε Παιδί μου Γράμματα” (1981) και του δραματοποιημένου Ντοκιμαντέρ “Πως να σωπάσω” (2016) του Θόδωρου Μαραγκού με τη παρουσία του σκηνοθέτη

γ) Σάββατο 22/10/16 – Τριανόν, ώρα 11πμ-1μμ

Ημερίδα: “Η αξία της Ελληνικής γλώσσας, το Ελληνικό τοπίο και το Ελληνικό φως και πως εκφράζεται μέσα από την Έβδομη Τέχνη”

δ) Σάββατο 22/10/16 – Τριανόν, ώρα 4μμ-6μμ

Κινηματογραφικό Εργαστήρι “Πήγασος”

Θα γίνουν όλες οι διαδικασίες για να παραχθεί μια ταινία μικρού μήκους κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ με εισηγητή τον διακεκριμένο σκηνοθέτη Αντώνη Κόκκινο με δωρεάν συμμετοχή (συγγραφή, κινηματογράφηση, μοντάζ, παρουσίαση ταινίας στην τελετή βραβείων “Χρυσός Πήγασος”) σε συνεργασία με το ΙΕΚ ΑΚΜΗ και το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου

ε) Σάββατο 22/10/16– Βουλευτικό, ώρα 7:30μμ

Εγκαίνια Εικαστικής Έκθεσης “Γέφυρες” από τον Ορίζοντα Γεγονότων

Έργα Ζωγραφικής και Φωτογραφίας, ενιαίας διάστασης, μέσα από τα οποία ο εικαστικός λόγος αποπειράται να συναντήσει τον ποιητικό κινηματογραφικό λόγο. Η έκθεση αυτή, απλώνει συμβολικές γέφυρες ανάμεσα στην σύγχρονη Ελληνική εκφραστική εμπειρία και το βίωμα, την έμπνευση και τη γνώση, που έχει έντονο το αποτύπωμα στην Ιστορική Πρωτεύουσα της Ελλάδας. Μια κινηματογραφική αφήγηση απ’το τοπίο ως τη σκοτεινή αίθουσα. Μια έκθεση που αποσκοπεί στο να δημιουργήσει διαύλους επικοινωνίας ανάμεσα σε δύο χωρόχρονους διαφορετικούς, αλλά και τόσο κοινούς κάποτε…

Τα έργα πλαισίωσαν στις 10 – 11/10 /2016 το Διεθνές Συνέδριο “Η Ελληνική λογοτεχνία στην Αίγυπτο ως γέφυρα ανάμεσα σε δυο Πολιτισμούς” από τον Τομέα Νεοελληνικής Φιλολογίας της Σχολής Γλωσσών και Μετάφρασης του Πανεπιστημίου Al-Azhar στο Κάιρο, ένα Πανεπιστήμιο από τα αρχαιότερα στον κόσμο (970 μΧ).

ε’) Σάββατο 22/10/16– ΤΡΙΑΝΟΝ, ώρα 11:00- 13:00

Ημερίδα με θέμα : Η αξία της Ελληνικής γλώσσας, το Ελληνικό τοπίο και το Ελληνικό φως και πως εκφράζεται μέσα στην Έβδομη Τέχνη

 • “H Φωτογραφία στον Κινηματογράφο και οι κινήσεις της Ψυχής / Cinematography and the movements of the Soul”. Μart Raoukas (Καθηγητής Φιλοσοφίας, σκηνοθέτης – Εσθονία )
 • “Το πορτρέτο, στο ελληνικό τοπίο, από τον Αγγελόπουλο στον Βούλγαρη” / “The frame, in the Hellenic landscape from Aggelopoulos to Voulgaris”. Γιάννης Λεοντάρης (Αναπληρωτής καθηγητής Τμήμα Θεατρικών Σπουδών – Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, Πρόεδρος Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου)
 • “Ένα Γράμμα μια Ιστορία: Κινούμενα σχέδια και διάδραση για την ελληνική γλώσσα και αλφάβητο- Σοφία Μαντουβάλου (συγγραφέας, εκπαιδευτικός τεχνολόγος) /  -Αρίσταρχος Παπαδανιήλ (σκηνοθέτης)
 •  “Εκδοχές του τοπίου στο σύγχρονο ελληνικό κινηματογράφο” – Κωστούλα Καλούδη (Επίκουρος καθηγήτρια, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου / ιστορικός κινηματογράφου) / Kostoula Kaloudi (Assistant Professor/University of Peloponnese. Phd. Film Historian
 • “Tο πέτρινο φως. Για μια Γλυπτική του Χρόνου” Τζίμης Ευθυμίου (εικαστικός, εκπαιδευτικός)
 •  “Η Αρχαία Όρχησις ως βιωματική πρόσληψη της Ελληνικής Γλώσσας σήμερα.- Άννα Λάζου (Λέκτορας Φιλοσοφίας, Πανεπιστήμιο Αθηνών)
 • Αθηναϊκό σύνολο Όρχησης  – Svetlana Volkova, Olga Noskova, Φιλάνθη Κουλάκου, Δημήτρης Νόσης – Άρπα

στ) Τετάρτη 26/10/16 – Βουλευτικό, ώρα 7μμ

“Πρωτότυπη μουσική ταινίας μικρού μήκους”. Δυνατότητα ζωντανής εκτέλεσης της πρωτότυπης μουσικής σε 5-10 λεπτά για την κάθε ταινία μικρού ή μεγάλου μήκους που διαγωνίζεται (πιάνο, κιθάρα, συνθεσάιζερ, βιολί κλπ).

Ζωντανή εκτέλεση μουσικής και τραγουδιών από Αναπλιώτικο μουσικό σύνολο

ζ) Παρασκευή 28/10/16 – Τριανόν, ώρα 8μμ

Τιμητική προβολή της ταινίας “Ουζερί Τσιτσάνης” του Μανούσου Μανουσάκη.

η) Σάββατο 29/10/16 – Βουλευτικό, ώρα 7μμ, 

Τελετή Βραβείων “Χρυσός Πήγασος” σε συνεργασία με τη σχολή Global Arts

Προβολή ταινίας από το Κινηματογραφικό Εργαστήρι ¨”ΓΕΦΥΡΕΣ” και των βραβευμένων ταινιών του φεστιβάλ

Η είσοδος είναι ελεύθερη

Διοργάνωση – Πληροφορίες

Cultural International Festivals

Εταιρεία Πολιτισμού CINE@ART

Τ. 2741303012

F. 2741060122

M. 6972080441

http://piff.cineartfestival.eu

bridgesfilmfest@gmail.com

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα