Γενετικά τροποποιημένο φυτό καθαρίζει τον αέρα από καρκινογόνες ουσίες

Γενετικά τροποποιημένο φυτό καθαρίζει τον αέρα από καρκινογόνες ουσίες

Φαίνεται ότι η γενετική τροποποίηση έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας, αφού συχνά, ακούμε και διαβάζουμε ειδήσεις σαν αυτή που ακολουθεί.

Σύμφωνα λοιπόν με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό “Environmental Science & Technology”, επιστήμονες στις ΗΠΑ τροποποίησαν γενετικά ένα φυτό εσωτερικού χώρου, το οποίο μπορεί να καθαρίσει τον αέρα ενός δωματίου από τους επικίνδυνους ρύπους.

Συγκεκριμένα, το φυτό που τροποποίησαν γενετικά οι επιστήμονες ήταν ο αναρριχητικός κισσός γνωστός ως «Πόθος» ο οποίος αφαιρεί από τον αέρα δυο ουσίες που έχουν συνδεθεί με την εμφάνιση καρκίνου, το βενζόλιο και το χλωροφόρμιο.

Ο ερευνητές του πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον με επικεφαλής τον καθηγητή Στούαρτ Στραντ του Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος, τροποποίησαν το φυτό ώστε να παράγει την πρωτεΐνη 2Ε1 που μετατρέπει το βενζόλιο και το χλωροφόρμιο σε φαινόλη, διοξείδιο του άνθρακα και ιόντα χλωριδίου, στοιχεία που το φυτό μπορεί να χρησιμοποιήσει μετά, για την ανάπτυξή του.

«Οι άνθρωποι δεν μιλάνε πολύ γι’ αυτές τις επικίνδυνες οργανικές ουσίες μέσα στα σπίτια, επειδή στην πραγματικότητα δεν μπορούμε να κάνουμε πολλά πράγματα γι’ αυτές. Τώρα όμως, τροποποιήσαμε φυτά εσωτερικού χώρου, προκειμένου να αφαιρούν αυτά το βενζόλιο και το χλωροφόρμιο», δήλωσε ο Στούαρτ Στραντ.

Οι εργαστηριακές μετρήσεις έδειξαν ότι, ο τροποποιημένος «Πόθος» μέσα σε τρεις μέρες είχε μειώσει το επίπεδο του χλωροφόρμιου κατά 82% και σε έξι μέρες σχεδόν το 100% ενώ σε οκτώ μέρες είχε αφαιρέσει περίπου το 75% του βενζολίου από τον αέρα.

Να σημειωθεί ότι, το χλωροφόρμιο βρίσκεται και στο χλωριωμένο νερό της βρύσης, το βενζόλιο αποτελεί συστατικό της βενζίνης ενώ και τα δύο αυτά στοιχεία είναι πολύ μικρά για να συγκρατηθούν από τα συνηθισμένα φίλτρα αέρα.

Οι ερευνητές ήδη προσπαθούν να βελτιώσουν και άλλο το φυτό, ώστε να μπορεί να απορροφά άλλη μια επικίνδυνη ουσία από τους κλειστούς χώρους, τη φορμαλδεΰδη, που υπάρχει σε προϊόντα ξύλου, στον καπνό του τσιγάρου κ.α.

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα