Πριν από λίγες ημέρες, δόθηκαν στη δημοσιότητα, τα αποτελέσματα της τελευταίας έρευνας που έγινε πάνω στον μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο της Αυστραλίας.
Πρόκειται για τον μεγαλύτερο Κοραλλιογενή Ύφαλο του κόσμου, ο οποίος απαρτίζεται από 2.900 ξεχωριστούς υφάλους και 940 νησιά, και εκτείνεται σε μήκος μεγαλύτερο των 2.600 χιλιόμετρων σε μια θαλάσσια περιοχή έκτασης περίπου 344.400 τετραγωνικών χιλιομέτρων.
Ο ύφαλος είναι σημαντική πηγή βιοποικιλότητας και αποτελεί από το 1981, Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.
Οι ερευνητές έκρουαν εδώ και καιρό τον κώδωνα του κινδύνου για τη ζωή του αυστραλιανού αυτού υφάλου και τα αποτελέσματα της έρευνάς τους προκαλούν σοκ.
Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι περίπου το 30% των κοραλλιών έχει καταστραφεί από την κλιματική αλλαγή και ότι δεν πρόκειται να ανακάμψουν.
Ωστόσο, κάποιες έρευνες που διεξάγονται από το πανεπιστήμιο του Στάνφορντ των ΗΠΑ δίνουν ελπίδες σχετικά με την τύχη των κοραλλιών.
Οι επιστήμονες κατάφεραν να δημιουργήσουν γενετικά τροποποιημένα κοράλλια, ικανά να αντέχουν στην κλιματική αλλαγή και συγκεκριμένα, στην αύξηση της θερμοκρασίας του νερού.
Καθώς η θερμοκρασία του νερού αυξάνεται, ενεργοποιείται στα κοράλλια ένας μηχανισμός που υποχρεώνει τους έμβιους οργανισμούς που ζουν πάνω τους, να απομακρύνονται. Αυτό έχει σαν επίπτωση, το φαινόμενο της λεύκανσης των κοραλλιών, όπου τα κοράλλια λευκαίνουν και ασβεστοποιούνται και αυτό ισοδυναμεί με το θάνατό τους.
Η αύξηση της θερμοκρασίας του νερού, κάνει τα κοράλλια “να ψήνονται” όπως λένε χαρακτηριστικά οι επιστήμονες.
Στην εργασία τους που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση “PNAS” ανέφεραν ότι χρησιμοποίησαν μια νέα εκδοχή του γνωστού μοριακού “ψαλιδιού” Crispr που “κόβει” το DNA σε συγκεκριμένες θέσεις στο γονιδίωμα, με σκοπό να απενεργοποιηθούν τα ελαττωματικά γονίδια.
Η νέα εκδοχή, με το όνομα Crispr – Cas9 εντείνει τη δραστηριότητα των επιλεγμένων γονιδίων.
Να σημειωθεί ότι, η κυβέρνηση της Αυστραλίας πρόσφατα ανακοίνωσε το σχέδιό της για την προστασία του Μεγάλου Κοραλλιογενούς Υφάλου, το οποίο θα κοστίσει συνολικά 60 εκατομμύρια δολάρια.